Dolinský potok (přítok Svatavy)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dolinský potok
Potok pod Hartenbergem
Potok pod Hartenbergem
Základní informace
Délka toku5,6 km
Plocha povodí7,2 km²
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí1-13-01-1200
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Karlovarský kraj – okres Sokolov)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe, Ohře, Svatava
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dolinský potok je pravostranným přítokem Svatavyokrese SokolovKarlovarském kraji. Délka toku měří 5,6 km.[1] Plocha povodí činí 7,2 km².[2]

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Potok pramení v Krušných horách přibližně 1 km severozápadně od Krajkové. Jeho pramen se nachází v nadmořské výšce okolo 610 m u silnice z Krajkové do Libnova. Od pramene teče potok západním, později jihozápadním směrem. Pozvolna protéká pastvinami s několika drobnými rybníčky na jeho toku a přitéká do Krajkové, resp. její místní části Dolina. Potok pokračuje západním směrem až do zalesněného území. Zde se po jeho pravém břehu zvedají výraznější kopce, později i po levém břehu. To již potok vtéká do hlubšího sevřeného údolí. Zprava přibírá dva malé potůčky a podtéká silničku vedoucí z Josefova k vlakové zastávce Hřebeny. Koryto potoka se zařezává do skalnatého podloží, tvořeného převážně svory. Zde vodní tok uvolňuje ze skalního podloží drobné krystalky granátu, které lze v potoce rýžovat.[3] V prudkém svahu na skalním ostrohu se nad pravým břehem vypíná středověký hrad a zámek Hartenberg. Pod ním, nedaleko od železniční zastávky Hřebeny, se potok vlévá zprava do Svatavy na jejím 8,9 říčním kilometru.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HEIS VÚV T. G. M. – Vodní toky (str. 636) [online]. [cit. 2016-08-14]. Dostupné online. 
  2. Hydrologický seznam podrobného členění povodí vodních toků ČR [online]. [cit. 2016-08-14]. S. 71. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-10-05. 
  3. Hrad a podklady v podhradí. www.hartenberg.cz [online]. [cit. 2016-08-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-07-02. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]