Diskuse s wikipedistou:Rosslerova

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vítám Vás ve Wikipedii. Jsem rád, že jste mezi nás zavítala, ale popravdě, dost dobře nechápu, proč jste založila Kategorie:Filosofie/Krize věd. Vymyká se zdejším zaběhnutým zvyklostem a asi i pravidlům. Můžete to nějak vysvětlit? Díky. --Miraceti 15:07, 19. 8. 2005 (UTC)

Ona Wikipedie není místo, kde by se měly psát filozofické či literárněvědné eseje na téma XY a cosi. Z tohoto hlediska se článek Krize věd a Edmund Husserl jeví dost nesystémový. Takže jednak tu máme článek Edmund Husserl, kde můžete rozvést, co všechno Husserl hlásal, a pokud chcete popsat, oč běží konkrétně v té knížce, učiňte tak v článku Krize evropské vědy a transcendentální fenomenologie, jak zní její název. Když tak se zkuste inspirovat způsobem, jakým je Husserl pojednán v jiných jazykových verzích Wikipedie, zvláště anglické a německé. Miaow Miaow 19:22, 19. 8. 2005 (UTC)

Ahoj Ivano, doufám, že nezůstaneš u jediného článku, ale že se připojíš do budování Wikipedie. --Adam Hauner 13:08, 21. 8. 2005 (UTC)

Otázka k mazání[editovat zdroj]

Nazdar kolegyně, rád bych se Vás zeptal, zda IP adresa Vašeho počítače je snad 213.226.250.62 - z této adresy byl totiž před chvílí smazán text článku Krize věd a Edmund Husserl. Viděl jsem někde, že to sice chcete smazat, ovšem toto je poněkud matoucí, mohlo by se totiž jednat o vandalismus zcela cizí osoby, a takový vandalismus bych musel opět vrátit. V případě, že něco smazat chcete, dejte do článku jednoduše šablonu Smazat, toho si některý ze správců všimne a článek smaže zcela. S přáním dalších úspěchů a i radosti při práci, -jkb- 13:19, 21. 8. 2005 (UTC)

No tak vidím že se to vyjasňuje, vidím právě jiný článek s mírně rozšířeným texte. Malou radu pro příště, což Vás snad zjednoduší wikipedistický život: t tom případě jako nyní by vůbec nebylo nutno mazat něco, ale pomocí funce přesunout ten starý článek prostě přejmenovat (máme to v nápovědě, jistě si toho všimnete). Já ten strarý tedy smažu. Jinak, v podobných případech, můžete požádat o pomoc i na Wikipedie:Potřebuji pomoc, toho si každý hned všimne. Zdar, -jkb- 13:27, 21. 8. 2005 (UTC)
K Vaší poznámce na mé stránce: milá kolegyně, omlouvat se nemusíte, toto je normálka, a zdá se mi, že neopak děláte víc užitku než práce - Vaše články jsou vždy přínosem, a druizí rádi pomohou. -jkb- 13:30, 21. 8. 2005 (UTC)

Encyklopedičnost[editovat zdroj]

I já Vás srdečně vítám mezi redaktory svobodné encyklopedie! Zaznamenal jsem, že zde plníte nějaký školní úkol. Můžu se zeptat, jestli Váš učitel, který úkol zadával, je sám také přispěvatelem? Měl by totiž vědět, že text Vámi vložený do Wikipedie může kdokoli editovat a třeba zcela změnit, takže výsledný článek (není-li od počátku perfektně napsaný) není jen dílem Vaším, nýbrž kolektivním. I Vy nebuďte překvapená nebo zklamaná, když wikipedisté budou o obsahu otevřeně diskutovat, budou do textu zasahovat a třeba i zásadně ho měnit. (Tučné upozornění na to je dole na každé stránce s editačním oknem.)

Chtěl bych Vás upozornit na některá zdejší pravidla a zvyklosti, abyste zbytečně nenarážela. Nemusíte mít strach nebo výčitky, že něco zkazíte, to je ve wiki úplně normální a někdo to napraví. Chci Vám hlavně říct, že tohle je encyklopedie a nikoliv jen sbírka slohových cvičení, takže obsah i forma článků by se měla držet určitých kritérií. Cílem je sbírání důvěryhodných informací a jejich třídění, přičemž se zásadně dodržujeme tzv. neutrální úhel pohledu (přečtěte si tu stránku). To znamená, že článek nesmí působit jako propagace nějakého subjektivního názoru, filozofického směru a tak dále. Je možné a žádoucí o názorech a životních postojích psát, ale přísně informativní formou, jestli mi rozumíte. Článek o transcendentální fenomenologii by tedy měl obsahovat jak shrnutí této filozofie tak argumenty jejích významných kritiků a být umístěn pod nadpisem transcendentální fenomenologie spíše než u jednotlivých knih o ní. Doufám, že to není ve sporu se zadáním Vaší práce. (Samozřejmě bude v článku o knížce vyložen její obsah, ale nebude mít formu recenze ani výkladu té filozofie, měl by být informativní.) Pokud nemáte všechny pořebné informace (o kritice apod.), to vůbec nevadí, on už je dříve či později někdo dodá. Píšu to opět jen proto, abyste nebyla překvapená, když někdo bude do Vaší práce zasahovat. Tolik k obsahu, dále ještě doporučím Vaší pozornosti důležitou stránku Wikipedie:Vzhled a styl, která popisuje formu, jakou by články měly mít. To znamená úvodní odstavec s definicí předmětu článku, nadpisy a další věci. Nejlepší je sebrat inspiraci na Wikipedie:Nejlepší články. :-)

Neberte to prosím jako kritiku Vaší práce, spíše jako upozornění, co od nás ostatních můžete čekat. Kdybyste chtěla cokoli poradit obraťte se s důvěrou na mě či ostatní wikipedisty, neb tento projekt je založen na vstřícnosti a spolupráci. Těšíme se!

-- Egg 14:17, 21. 8. 2005 (UTC)