Diskuse s wikipedistou:Patnáctiletý kapitán

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Shrnutí editace[editovat zdroj]

Pro Vaši informaci
Pro Vaši informaci

Dobrý den, díky za Vaše příspěvky. Chci Vás však poprosit o pokud možno výstižné vyplnění shrnutí editace před uložením úprav. Je velmi žádoucí, aby měli ostatní wikipedisté představu, čeho se Vaše změny týkají. Umožníte tak snazší dohled nad stránkou posledních změn, ale i budoucí nalezení konkrétní změny v historii článku.

Registrovaní uživatelé mají navíc možnost si ve svém nastavení v sekci Editace zatrhnout položku Upozornit při vložení prázdného shrnutí editace a systém pak každé nevyplněné shrnutí před konečným uložením změn připomene. Děkuji za pochopení. --Sevela.p 11:14, 10. 10. 2007 (UTC)

Ještě jedno uvítání[editovat zdroj]

Dobrý den, ještě jednou Vás tu pěkně vítám a děkuji, že se tu věnujete masu. Máte tak zajímavé uživatelské jméno, až se mi z něj vyvozují různé konotace. Jinak nic ve zlém. Přeji pěkný den! Mercy 11:29, 10. 10. 2007 (UTC)

Vámi vytvořený obrázek jsem z článku opět odstranil, protože tento obrázek je zcela špatně (úplně naopak): šifruje se veřejným klíčem (to umožňuje každému, aby adresátovi poslal šifrovanou zprávu), dešifruje se soukromým klíčem (to zajišťuje, že si tuto zprávu bude moci přečíst jen adresát). (A ještě poznámka: možná by stálo za zvážení obrázek nakreslit v nějakém vektorovém editoru (např. Inkscape) a nahrát ho ve formátu SVG, který má mnohé výhody. V podstatě by stačilo vzít už hotový Soubor:Public key encryption.svg a jen přeložit popisky do češtiny. --Mormegil 15:07, 19. 12. 2007 (UTC)

Já si myslím, že obrázek není zcela špatně. Základem asymetrické kryptografie je fakt, že se používají dva klíče. To je v obrázku uvedeno. Tak jak jsem to nakreslil já se to používá například v elektronickém podpisu. --Patnáctiletý kapitán 15:33, 19. 12. 2007 (UTC)

Jenže pak se tomu neříká „šifrování“ a „dešifrování“, ale třeba „podepisování“ a „kontrola podpisu“. Každopádně by to nebyl zrovna vhodný základní obrázek pro ilustraci asymetrické kryptografie. --Mormegil 15:47, 19. 12. 2007 (UTC)

Kazašský[editovat zdroj]

[1] Ste si tímhle a obdobnýma opravdu jistý? Můžete uvést zdroj? IMHO to původní je správnější dle významu slova. --Nolanus C E 15:40, 21. 12. 2007 (UTC)

Potměšilý a pravidlo tří revertů[editovat zdroj]

Rád bych Vás upozornil na pravidlo tří revertů. To nejdůležitější z něho zní "Nerevertujte žádnou stranu více než třikrát v období 24 hodin.", podrobnější popis a vysvětlení si tam přečtěte. Děkuji za pochopení. --Luděk 10:34, 3. 1. 2008 (UTC)

Ale já přeci nic nerevertuji. Já neustále opakovaně a pečlivě předělávám článek, který Honza Záruba a Vy neustále označujete nějakou šablonou. --Patnáctiletý kapitán 10:38, 3. 1. 2008 (UTC)

Zdá se, že jste v tom pravidlu přehlédl začátek, kde je odkaz na pojem Wikipedie:Revert: "Revert je označení pro editaci stránky, která vrací zpět starší verzi." Vy jste revertoval (vracel) stránku na starší verzi tím, že jste odstraňoval šablonu {{Přesunout na Wikislovník}}. A to už jste udělal třikrát [2], [3] a [4] a jednou jste tu šablonu odstranil s pouhým dodáním příkladů použití a referencí [5]. Čili limit jste už vyčerpal a můžete být zablokován. --Luděk 10:44, 3. 1. 2008 (UTC)

S takovým výkladem nesouhlasím. Narozdíl od vás (vy a honza záruba), jsem do článku přidával další informace a snažil jsem se článek rozšířit tak, aby mohl ve wikipedii zůstat. Mysím, že se vzájemně často nabádáte k předpokládání dobré vůle. Já jsem začal článek tvořit s dobrou vůlí a se stejně dobrou vůlí se snažím článek rozšířit tak, aby nemusel být přesunut. Namísto vyhrožování mi prosím odpovězte na otázky, které jsem umístil na diskusní stránku u článku.
Namísto diskuse jste to vy, kdo neustále vrací šablonu bez zdůvodnění, teď dokonce navrhujete článek k rychlému smazání. Nechápu proč ten spěch. Co to má znamenat? --Patnáctiletý kapitán 10:51, 3. 1. 2008 (UTC)

Myslím, že jsem docela dost a trpělivě vysvětloval jak tady (problematiku revertování), tak na Diskuse:Potměšilý (encyklopedie x slovník). Honza Záruba už Vaše slovníkové heslo přenesl na wikislovník, doplnil a přitom zachoval Vaše autorství, viz wikt:potměšilý a historie hesla. A Vy jste se před chvílí dopustil dalšího revertu. --Luděk 10:57, 3. 1. 2008 (UTC)

Díky za trpělivý výklad problematiky revertování. Ocením i další výklad na téma wikislovník. Myslím, že jsem se revertu dopustil v jakémsi technickém slova smyslu, nikoliv věcně. Protože jsem tentokrát vracel článek do úplně jiného stavu. V takovém případě by se revertu dopustil i Honza Záruba, neboť šablona smazat byla jeho čtvrtá editace článku potměšilý během asi jedné hodiny. Ocením, pokud se na celou záležitost budete dívat nezaujatě a s patřičným odstupem. V tuto chvíli vás beru jako správce, který je zároveň účastníkem sporu --Patnáctiletý kapitán 11:08, 3. 1. 2008 (UTC)

Zdravím, mohl byste svůj revert vysvětlit? Nejsem sice fyzik, ale tohle odporuje zdravému rozumu. --Adam Zivner 21:41, 19. 2. 2008 (UTC)

Velmi jednoduché. Představte si, že Magdeburskou kouli budeme přetahovat my dva. Vy a já. Jakou silou budeme působit na dvě polokoule? Jsou dva možné způsoby.

  1. Kouli budeme tahat tak, že jednu polokouli přivážeme k oku ve zdi a budeme oba táhnout jedním směrem. Pak budeme působit silou 2 lidských sil (a zeď na druhé straně bude působit také silou 2 lidských sil) a výsledná síla bude 2 lidské síly
  2. Budeme stát proti sobě a pak analogicky bude výsledná síla pouze jedna lidská síla.

V jakém smyslu to odporuje zdravému rozumu? --Patnáctiletý kapitán 21:49, 19. 2. 2008 (UTC)

Když to tak čtu, zní to rozumně. No nic, fyzik ze mě nebude. --Adam Zivner 16:05, 21. 2. 2008 (UTC)