Diskuse s wikipedistou:Mircea/Archiv2009

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

České názvy řek[editovat zdroj]

Zdravím, změnil jsem některé v češtině nevžité názvy řek. Prosím nerevertovat, jestli se vám nelíbí názvy řek v jazyce obyvatel státu, ve kterém se nachází, založte ŽOK. V něm se pak stanoví pravidla, kdy se mají použít české názvy řek, případě názvy řek v jazyce obyvatel státu, ve kterém se uvedená řeka nachází. S pozdravem --Mirek256 28. 1. 2009, 17:07 (UTC)

Založeno: Wikipedie:Žádost o komentář/České názvy řek Mircea 18. 2. 2009, 15:51 (UTC)

Přeji pěkný den,
nerad obtěžuju, nicméně chtěl bych Vás poprosit, zda byste mohl vyjádřit svůj názor, ať už je jakýkoli, v tomto hlasování: Wikipedie:Hlasování/Úroveň nadpisů
s úctou --Decebalus 23. 2. 2009, 09:56 (UTC)

díky za infoMircea 23. 2. 2009, 10:07 (UTC)

Zdravím, kolego. Viděl jsem, že jste založil žádost o komentář ohledně kategorií ostrovů. Žádost o komentář by měla mít určité formální náležitosti, které Vaše žádost nesplňuje. Kromě toho si ale nejsem jistý, zda je nutná právě žádost o komentář, nebylo by vhodné probrat nejprve záležitost pouze s uživateli, kterých se to týká (kteří se ve věci angažovali) - a teprve v případě pokračující neshody ji předložit ostatním (a tentokrát už formálně správně) jako ŽOK? Děkuji za zvážení, Okino 2. 3. 2009, 13:12 (UTC)

Diskusní stránka, kde jsem to probíral (Kategorie diskuse:Ostrovy Česka) byla smazána, chtěl jsem to napsat někam, kde to nezapadne. Pokud tam něco formálně chybí prosím doplňte, pokud to patří jinam, klidně to přesuňte. Mircea 2. 3. 2009, 13:40 (UTC)

Zajímavý odkaz[editovat zdroj]

Ahoj, podívej se na tohle. Určitě se Ti to bude hodit. Jsou tam dost podrobné informace o vodním režimu řek z různých částí světa. Klikni na mapu a uvidíš. Hezký den. --JirkaSv 8. 3. 2009, 12:21 (UTC)

bohužel datové řady končí většinou v 80. letech, ale i tak je to moc hezké, díky. Mircea 9. 3. 2009, 08:11 (UTC)

Ahoj, máš pls nějaký lit. zdroj pro Průliv svatého Jiří? Mě se nějak nedaří najít ho např v G, koukni, já vim, že to tak po stránce logiky a překladu je, ale zas tvořit nový název mi nepřijde moc v poho. Dík a měj se--Horst 12. 3. 2009, 10:57 (UTC)

já jsem měl za to, že tu stránku vůbec nemáme, protože jsem ho pod tímto názvem nenašel, pak jsem náhodou našel Svatojiřský průliv a myslím, že ten redirect nikomu nemusí vadit a navíc může někomu pomoci tu stránku najít, ostatně když to přeložím z místních jazyků vyjde mi toto. A mimochodem našel jsem i druhý odkaz (i když se zkráceným sv.) použití [1] takže jsem nic nového nevytvořil Mircea 12. 3. 2009, 11:18 (UTC)
Ok, jasný. Dík--Horst 12. 3. 2009, 11:27 (UTC)

Infobox Ostrov[editovat zdroj]

Ahoj. Koukám teď na Infobox Ostrov a docela bych ho graficky předělal... Ale dřív, než se o něco budu pokoušet, chci se optat na několik věcí... Takže: Nepochopil jsem přesně, co znamenají kolonky Ostrovní skupina a Souostroví. Není to to stejné? Taky bych ty kolonky Nejvyšší vrchol a Nadmořská výška zařadil do jednoho řádku - jakože by tam bylo jméno a v závorce výška. Taky bych tam přidal LocMap. Všechny kolonky by byly volitelné, nepovinné. Prosím, vyjádři se! S pozdravem --Unpocoloco 11. 5. 2009, 19:12 (UTC)

Jen s chutí do toho, já se nyní nebudu mít čas tomu věnovat. Co se týká těch dvou úrovní souostroví/ostrovních skupin, může to být myšleno jako nadskupina a podskupina a může jich být i víc než dvě např. Malé Antily/Návětrné ostrovy/Grenadiny apod. Bylo by dobré rozlišit úrovně politického zařazení a úrovně fyzickogeografického zařazení. S ostatním souhlasím. Mircea 12. 5. 2009, 07:13 (UTC)
Tak jsem vyrobil šablonu Infobox Ostrov1. Má volitelné položky a nebude problém tam cokoli dalšího doplnit. Použil jsem ji na ostrově Cres. Myslím, že teď je v použitelné formě. Když ji tedy schválíš, tak bych ji překopíroval do tvé šablony Infobox Ostrov, do které jsem ještě nešáhl. No a potom by stránka Šablona Ostrov1 byla smazaná. Tak co ty na to? --Unpocoloco 12. 5. 2009, 09:19 (UTC)
ok, souhlasím. Mircea 12. 5. 2009, 09:48 (UTC)

Bavorsko[editovat zdroj]

Všiml jsem si přesunu článku Horní Rakousy. Co si myslíš o Horní Bavory a Dolní Bavorsko? Zdálo by se mi to lepší sjednotit. --Tchoř 9. 6. 2009, 08:37 (UTC)

určitě jsem pro sjednocení, ale jestli Bavory nebo Bavorsko, to si netroufám posoudit. Mircea 9. 6. 2009, 08:55 (UTC)

Labuť (rozcestník)[editovat zdroj]

Jeden pražský rybník tam byl dvakrát - tuto duplicitu jsem před chvilkou odstranil, když tak to poupravte (dva rybíky s názvem Labuť v Krči a v Kunraticích zcela jistě nejsou) ** Zdravím --MiroslavJosef 10. 7. 2009, 09:07 (UTC)

ano, toho sem si nevšiml, ještě bude třeba sjednotit ten rozlišovač, buď potok nebo obec (nevím co by bylo vhodnější). Mircea 10. 7. 2009, 09:10 (UTC)
Těžko říci, asi by se chtělo podívat, kudy přesně vede hranice mezi katastrálním územím Kunratic a Krče, nejsem si jist, ale mám pocit, že možná vede právě podél Kunratického potoka ** Rybník je dost malý, asi by byl vhodné vytvořit společný článek jak pro rybník Labuť tak i pro Kunratický potok (s tím, že rybník lze vyčlenit do zvláštní kapitoly a na tuto kapitolu vyrobit přesměrování - alespoň já bych to tak nyní viděl) ** --MiroslavJosef 10. 7. 2009, 09:17 (UTC)
Já jsem toho názoru, že každý rybník si zaslouží svůj vlastní článek. Mircea 10. 7. 2009, 09:23 (UTC)
Inu, ale proč ne - rybníky jsou zajímavé lidské výtvory ** Jsem rád, že se jim na Wikipedii někdo systematicky věnuje ** --MiroslavJosef 10. 7. 2009, 09:41 (UTC)


Kolego, zdravím, nebylo by lepší vkládat přímo odkaz na heslo ve VSE? Připadá mi to korektnější, já špatně rusky stále umím. Je porůznu na netu asi vícekrát, nevím jak legálně či nelegálně, např. zde je velice hezky Эльба.--Mirek256 16. 7. 2009, 15:03 (UTC)

Původně jsem to tak dělal a ještě jich je 11 nepředělaných [[2]] (taky na ně dojde), ale z důvodu aby se předešlo odkazování na stránky, které by třeba neměly zcela v pořádku práva na obsah VSE a také protože takových serverů je větší množství atd. rozhodl jsem se použít šablonu s tím že jednotlivé odkazy na servery zabývající se obsahem VSE jsou u hesla Velká sovětská encyklopedie. Viz např. archiv mé diskuse (tady a tady). Další případnou diskusi prosím vést na Šablona diskuse:VSE, nicméně já jsem pro zachování odkazů přes šablonu, jak to dělají i na jiných jazykových verzích (např (nl)). Mircea 16. 7. 2009, 15:20 (UTC)

Kategorie:Bitvy tureckých dějin[editovat zdroj]

Mohl byses podívat sem? Jestli seš proti, tak řekni. Jestli ne, tak to prosím tě přejmenuj. --Wikipedista:BobM d|p 22. 7. 2009, 16:17 (UTC)

nejsem proti, sjednocení názvů kapitol o bitvách nechám na Vás. Mircea 22. 7. 2009, 16:39 (UTC)

Ahoj, jaký máš názor na toto. Napadlo mě přidat do tabulky Nebezpečné jezy na Sázavě kolonku foto s odkazem na obrázek a logem commons. Zvědavý čtenář by si tak mohl onen jez okamžitě prohlédnout bez dalšího vyhledávání. Časem pak dofotíme i další. --JirkaSv 20. 8. 2009, 20:06 (UTC)

pěkné, do té tabulky by se mohla dát jako odkaz zmenšená fotka toho jezu a po kliknutí na ní by se zobrazila v plné velikosti na commons. Využití by to jistě našlo i u jiných tabulek, nejen jezů. Mircea 21. 8. 2009, 09:08 (UTC)!
Provedeno. :-) --JirkaSv 21. 8. 2009, 18:16 (UTC)

Odstraňování fotogalerií u větších toků[editovat zdroj]

Ahoj, docela mě překvapily Tvé poslední editace u řeky Ohře a Blanice. Chápu, u malých potoků je spíše vhodný jen jeden obrázek, či mapa v infoboxu a odkaz na commons. Také to tak většinou dělám jako například nedávno u Kozského potoka. Ale u delších a známějších toků to není vůbec na škodu, spíše naopak, seřadit několik nejhezčích, nebo nějakým způsobem zajímavých fotografií od pramene k ústí. Vím, že dost wikipedistů může namítat, že nejsme obrázková knížka, či průvodce. Hodně čtenářů však lákají fotogalerie. Ne každý nově příchozí, který se rozkoukává a seznamuje s wikipedií, hledá obrázky hned na commons. U známých to mám ověřeno. Dále u Blanice přesun mapy do spodní části infoboxu (byť je to používáno v hojné míře u cízích řek např. Ob) trochu narušuje poměrně ujednocený vzhled článků v povodí Sázavy (s kterými se už tak dlouho pytlíkuju např. Želivka, Martinický potok, Sázavka či v okolních povodí Klejnárky a Vrchlice s přítoky). Podobné mapy teď připravuji pro Šlapanku, Chotýšanku a brzy též pro Doubravu. Navrhuji vše ponechat alespoň do doby, než budou k dispozici fotografie všech těchto vodních toků a všechny mapy se pak budou moci přesunout do dolní části infoboxu a tím udržet jednotný vzhled článků. Moc se mi ale toto umístění map v dolní části infoboxu nelíbí. Mapa je pro základní představu čtenáře určitě důležitější, proto by měla být umístěna spíše nahoře, pokud možno samostatně v infoboxu, vybrané obrázky ve fotogalerii na konci článku. Dále se podívej na duplicitní mapu povodí u článku Sázava. Nevysvětluj si toto nějak zle, jen jsem napsal svůj názor. Jako wikipedisty si Tě velice vážím.

PS: S těmi hrázemi rád pomohu. Ahoj. --JirkaSv 21. 9. 2009, 22:49 (UTC)

  • přesunuté galerie jsou zde: commons:Blanice_River_(Sázava_tributary), commons:Ohře, tam je možné je dál rozvíjet. V článku na cs wiki pak mohou být dva odkazy na commons (na galerii a na kategorii). Několik obrázků nechť klidně zůstane v článku, ale já bych byl spíš pro jejich rozmístění k odstavcům ke kterým se hodí než dolů do galerie, ale koneckonců může někde zůstat i galerie (nebudu je už odstraňovat paušálně, ale jenom tam kde je článek krátký).
  • povodí Sázavy: ok, počkám až budou fotografie.

Mircea 22. 9. 2009, 11:31 (UTC)

Witam

Skąd wziąłeś informację o 3 Szpiglasowych Stawkach w artykule jeziora polskich Tatr w polskiej Wikipedii? Wszystkie źródła podają 4. Masz może jakieś opracowania na temat tych stawków? Pozdrawiam, --ŁukaszWu 9. 10. 2009, 18:46 (UTC)

zdrojem mi byly mapy např. Wikipedista:Mircea/Zdroje, nicméně na commons:Szpiglasowe Stawki1.JPG jde vidět i miniaturní čtvrté plesíčko, takže se případné úpravě na (4) v seznamech nebráním. Každopádně by bylo dobré popsat jednotlivá plesíčka včetně rozloh, hloubek a n.v. v článku, jež existuje zatím jen na pl wiki (pl:Szpiglasowe Stawki). Mircea 9. 10. 2009, 21:05 (UTC)

Mys Horn[editovat zdroj]

Zdravím. Pane kolego, proč jste přesměroval heslo Mys Horn na nespisovný název Hornův mys? Hornův mys by se mohl jmenovat, pokud by byl pojmenován po jakémsi člověkovi jménem Horn, což ale není. Mys se jmenuje po holandském městě Hoorn. Čili mohl by se maximálně jmenovat Hornský mys nebo Hoornský mys, což se evidentně neujalo. Hornův mys je vyskytující se, ale nespisovný název. Proto bych vás chtěl požádat, abyste svoje editace ohledně jména mysu vrátil zpět. Když už jste tam pořídil tu stránku s nespisovným názvem, tak by stálo možná za to obrácené přesměrování: z Hornův mys na Mys Horn.--Pilgrim 14. 10. 2009, 13:41 (UTC)

můžete to klidně vrátit zpět sám, nemám o nic větší pravomoci přesouvat stránky než vy. Název Hornův mys byl uveden v článku a nebyla tam žádná zmínka, že je nespisovný. Nabízí se ještě taky možnost pojmenovat článek Horn. V další diskusi prosím pokračujte na diskusní stránce článku mysu Horn Mircea 14. 10. 2009, 13:57 (UTC)

Якутия[editovat zdroj]

Добрый вечер. Я увидел ваш большой вклад в области рек Якутии и добавил кое-какие интервики ссылки. Наверное, вы очень интересуетесь Восточной Сибирью и так как я сам пишу о маленьких сибирских поселках на сербскохорватской Википедии, я хотел бы рекомендовать Вам сайт Якутского государственного университета, где все населенные пункты описаны с населением, расположением и так далее, в случае если вам вздумается писать и о поселках Якутии. Нужно только выбрать район, где поселок находится, в верхней части окна. Bogorm 12. 12. 2009, 20:20 (UTC)

díky za info. Mircea 12. 12. 2009, 20:41 (UTC)