Diskuse s wikipedistou:Karfík

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Něco málo je na tady v článku Commons. Je to stejné jako tady. Zaregistrovat se , přihrát soubor a pak si zahledat jestli se má dát do kategorie nebo do článku. U Prahy je to jasně článek. --Li-sung 21:34, 29. 4. 2005 (UTC)

I to máte docela jednoduché, skoro stejně jako jste je nahrál sem. Když si kliknete na odkaz v mém úvodním odstavci, otevře se Vám tamní článek Praha. K nahrávání obrázků musíte být zalogovaný, takže si

  1. vytvoříte uživatelský účet (úplně stejně jako na české Wikipedii přes odkaz v úplném pravém horním roku stránky, napíšete uživatelské jméno Karfík, dvakrát heslo, případně poštovní adresu a zatržítko "pamatování si uživatele")
  2. když jste již přihlášeným uživatelem, objeví se Vám ve sloupci při levém okraji stránky mimo jiné odkaz Upload file. Kliknete na něj, zadáte cestu k souboru na Vašem disku, do okénka dole několika slovy nazznačíte, co je na obrázku, případně co s ním děláte (to třeba, pokud byste ho přepisoval nšjakou vylepšenou verzí pod stejným názvem). A nahrajete.
  3. U víceslovných názvů souborů musíte při nahrávání ještě potvrdit "změnu názvu". Systém vám tam místo mezer jakoby doplní podtržítka. Tím si nelamte hlavu, odklepněte v takovém případě horní tlačítko a máte nahráno.
  4. Teď je třeba ještě obvyklou editací stránky obrázku doplnit informace o jeho původu (třeba "vyfotografoval uživatel XY v dubnu 2005") a licenci. Nahráváte-li na Commons obrázek z jiné Wikipedie, uvďte přesný odkaz na onen původní obrázek (zmínka "převzato z XY Wikipedie" je příliš neurčitá) a zkopírujte, pokud možno, popisky z oné původní stránky.
  5. Velmi doporučeníhodné (neboť jen tak reálně zajistíte, že obrázek najdou potřební cizí kolegové) je zařazení obrázku do nějaké kategorie nebo přidání odkazu na obrázek do článku v Commons. Pro výjevy z tuzemska asi nejčastěji připadá v úvahu některá podkategorie Category:Czech Republic. Pozor, odkazy z článků v ostatních Wikipediích se u obrázku na Commons nezobrazují, tak se ukáže jen odkaz z článku existujícího přímo na Commons.
  6. Obrázky z Commons vložíte do českých článků jednoduše jako ty místní. Jen místo např. Soubor:Nazev obrazku.jpg bude odkaz vypadat Image:Nazev obrazku.jpg. Hlavně pozor na velká a malá písmena (jmenuje-li se soubor .jpg, nefungoval by Vám odkaz napsaný .JPG a naopak.
  7. A je to. Miaow Miaow 22:07, 29. 4. 2005 (UTC)
Jenom drobné upřesnění: obrázky možno vždy vkládat pomocí Soubor: i Image:, ať pocházejí z Commons či z lokální wiki, Soubor: i Image: jsou dokonalá synonyma. --Mormegil 16:15, 1. 5. 2005 (UTC)

Zaregistrovala jsem v posledních změnách vaši žádost o smazání kategorie Výzkum vesmíru. Prosba ve shrnutí editace není zrovna šťastný způsob, jak o něco takového požádat, snadno se to přehlédne. K žádosti o smazání jakékoliv stránky je určena šablona {{smazat}}. A pak je vhodné napsat zdůvodnění, proč o něco takového žádáte (tentokrát už to stačí ve shrnutí editace, protože před mazáním se vždy kontroluje historie stránky). Můžete si tento postup vyzkoušet na výše zmíněné kategorii, já ji pak opravdu smažu. --Karakal 20:35, 25. 8. 2005 (UTC)

Snažil jsem se během posledních několika dnů udělat relativní pořádek v kategorii Fyzika. Tím jsem se dostal až ke kategoriím Průzkum vesmíru a Výzkum vesmíru. Anžto počet článků v k. VV byl podstatně nižší (tuším 4), chtěl jsem vše převést na významně více zastoupenou kategorii - formálně jsou bezesporu rovnocenné, jde jen o pojmenování. Protože jako běžný uživatel Wiki kategorii zrušit nemohu, požádal jsem o toto v komentáři k přesměrování. Netušil jsem, že k této akci je zapotřebí vyplnit nějaký formulář či šablonu. Ale asi to nutné je, konečně vím, že jsem zase v EU, kde si bez formuláře nemohu ani.... (vhodné si doplňte sama). Takže jak je ctěná libost, klidně nechte vše jak je, ona fyzika bude i tak fungovat dál a Vesmír pravděpodobně také.
Vy jste mě nepochopil, tady nejde o byrokracii, jde jen o to, že ta poznámečka ve shrnutí prostě uteče a pak bude chvíli trvat, než tu prázdnou kategorii někdo najde a než pochopí co s ní. Když tam dáte tu šablonu (tedy překopírujete následující text: {{smazat}}, tak je označená a dá se najít velmi snadno. Navíc správce nemusí zkoumat co a jak, protože mu to tam napíšete (tady to shrnutí editace stačí). Jde jen o usnadnění práce správce. --Karakal 01:26, 26. 8. 2005 (UTC)

Nevím zda se něco nestalo, ale přesměrování kat. nefungovalo, pokud potřebujete nějaké rozsáhlé změny, které vyžadují smazání kat a nechcete ne ni dávat smazat, napište, kterémukoliv správci (nabízím se) a nějak to vyřešíme. Vrba 21:07, 25. 8. 2005 (UTC)

Abych ještě upřesnil pí Karakal, poté so tam napíšete ono {{smazat}}, objeví se to v kategorii stránky ke smazání, kterou každý správce kontroluje a promazává, pokud to tam nedáte je to jen v oněch posledních změnách a tam si toho nemusí nikdo všimnout. Já Vás předtím pravděpodobně nesprávně pochopil. Vrba 07:37, 26. 8. 2005 (UTC)

Díky za smazání kategorie a vysvětlení. Omlouvám se, pokud se tón mé odpovědi (výše) jevil poněkud nerudně, ale v práci nám se vstupem do Unie stoupl počet papírování natolik, že jsem při četbě spojení žádost o smazání začal výt jako šakal. Teď už vidím, že zbytečně. S pozdravem --Karfík 16:24, 26. 8. 2005 (UTC)