Diskuse s wikipedistou:Jirka Fiala

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 22 dny od uživatele Janbery v tématu „Dotazník pro editory ke tvorbě strategického plánu

--GeXeS (diskuse) 20. 2. 2023, 17:21 (CET)Odpovědět

Strojový překlad[editovat zdroj]

Dobrý den. Především děkuji, že jste se tak nadšeně vrhl do vylepšování zdejších matematických článků. Chtěl bych Vás ovšem požádat, abyste nepřekládal „strojově“ (ať už to děláte pomocí stroje nebo z hlavy). V útržkovitých větách mezi vzorci se to ještě ztratí, ale třeba sekce o dějinách matic je psaná v podstatě anglicky, byť za použití českých slov. Především ten anglický slovosled, který klade podmět důsledně k začátku věty, je pro češtinu velice nepřirozený. Kdyby tam taková věta byla jedna, tak kvůli tomu nepíši, ale je jich tam tolik, až z toho oči bolí.

Jeden příklad za všechny: Česky nepíšeme Eisenstein dále rozvinul tyto pojmy,…, ale Tyto pojmy dále rozvinul Eisenstein,….

Teoreticky to tu máme popsáno v článku aktuální větné členění.

Těch nedokonalostí v překladu je tam samozřejmě víc, ale to kritizovat nechci. Překládání je pracná věc, je normální v něm dělat chyby. Jde mi jen o to, aby sem nebyly chyby zanášeny systematicky v masovém měřítku strojového překladu. Kdo je ochotný luštit věty s českými slovy, ale myšlením v angličtině, ten si prostě už dnes hodí anglickou wikipedii do strojového překladače. To ani není naše cílová čtenářská skupina. My bychom měli nabízet wikipedii v ukázkové spisovné češtině.--Tchoř (diskuse) 27. 2. 2023, 08:49 (CET)Odpovědět

Pane kolego,
díky za upozornění a odkaz. Ano, používám strojový překlad wikipedie ze dvou důvodů: pomůže mi dát dohromady pracovní verzi a často i s lepšími termíny, než mám ve své aktivní slovní zásobě, a zadruhé už na mnoha místech jsou správné odkazy, což mi podstatně ušetří práci. Samozřejmě s tím dále pracuji, především přepisuji nevhodná slovní spojení a matematickou symboliku.
Cit pro slovosled asi nemám tak vyvinutý, ale pokusím se i na něj zaměřit. Přečetl jsem si článek, co na něj odkazujete, ale moc mi nepomohl. Spíš bych navrhl následující. Na stránce o maticích plánuji ještě řadu úprav, co se týče doplnění překladu. Mohli bychom se prosím domluvit tak, že bych se pokusil zkontrolovat a přestylizovat ty části, co jsem vkládal a dal Vám vědět, až tuto část budu mít hotovou, že bychom se pak podívali, co mi ohledně slovosledu uniká? Rád bych, aby kapitola o lineární algebře byla použitelná i jako reference pro studenty, což doposud kvůli neúplnosti a nekonzistentní terminologii nebyla (a stále zdaleka není). Snažil jsem se editaci "nacvičit" na malých stránkách a ta o maticích je v podstatě první větší. Samozřejmě budu rád, pokud mě upozorníte i na další chyby, abych je dál nedělal.
Příjemný den
Jiří Fiala --Jirka Fiala (diskuse) 27. 2. 2023, 09:58 (CET)Odpovědět
Celá wikipedie je o spolupráci, takže se můžeme i na nějaké užší spolupráci domluvit. Akorát tedy nemohu slíbit, jak rychle si na to najdu čas. Ono pro správný překlad je především nutné tématu dobře rozumět a byť mám poměrně dobré matematické vzdělání, tak rozhodně nejsem odborníkem na dějiny práce s maticemi a budu možná muset dohledávat, co přesně která věta v té anglické verzi znamená. A to pak člověk neodolá zkusit k tomu tedy rovnou najít nějaký dobrý český zdroj (nabízelo by se prohledávat [1]) a najednou to chce času víc a víc.
A je tu samozřejmě riziko, že když se pustím do přeformulací, tak tam po citu promítnu víc svého stylu, než by bylo nezbytné.--Tchoř (diskuse) 27. 2. 2023, 10:46 (CET)Odpovědět
Pane kolego,
pokusil jsem se své anglicismy přeformulovat, resp. alespoň ty, kterých jsem si všiml (především v části historie). Pokud byste zahlédl nějaké další, budu rád, když mi příležitostně dáte vědět - třeba upozorněním na korekturu. V ideální situaci bych také rád věci nejprve pořádně nastudoval, ale snad je nějaký překlad bez očividných nesmyslů lepší než žádný.
Příjemný den
Jiří Fiala --Jirka Fiala (diskuse) 27. 2. 2023, 11:58 (CET)Odpovědět

Dotazník pro editory ke tvorbě strategického plánu[editovat zdroj]

Dobrý den,

jako aktivního editora Vás prosíme o pomoc při tvorbě strategického plánu spolku Wikimedia Česká republika do roku 2027. Pomozte nám rozhodnout, jakým směrem se mají programy pro editory v následujících třech letech ubírat. O vyplnění krátkého dotazníku Vás prosíme do 1. května 2024, obsahuje 7 otázek a zabere to asi 5 minut.

Vyplňte dotazník pro editory

V rámci probíhajících příprav strategického plánu spolku WMČR na léta 25–27 běží paralelně řada procesů. Různými formami postupně oslovujeme definované cílové skupiny. V rámci možností se snažíme o maximální stručnost a efektivitu, ptáme se vždy na to, co je pro danou skupinu primárně relevantní.

Více informací k procesu a průběhu přípravy SP najdete na pro tyto účely zřízené veřejné stránce. Na editorský dotazník navazuje termínově setkání se správci a patrolou – v gesci Pavla Bednaříka. V případě jakýchkoliv dotazů se mi můžete ozvat na diskusní stránce, nebo mailem na jan.beranek@wikimedia.cz.

Děkujeme za zapojení,

--janbery (diskuse) 20. 4. 2024, 23:49 (CEST)Odpovědět