Diskuse s wikipedistou:Jamike2

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

--Mormegil 21:53, 9. 1. 2008 (UTC)


Taktéž vítám v české Wikipedii. Děkuji Vám za informace v článku Dostihy (hra). Bohužel jeho zpracování zatím nesplňuje požadavek na ověřitelnost. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby bylo možné jej označit jako plnohodnotný článek. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po měsíci se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit. Děkuji za pochopení. --Luděk 10:30, 12. 1. 2008 (UTC)

Pokusím se. Prosím, napište mi, co konkrétně mám do článku dodat, aby byl důvěryhodný. Fotografie hry? Odkaz na stránku výrobce? Koktakty na obchody, které hru prodávají? Moc mne toho nenapadá. Chápu, že se jednodušeji ověřuje pravdivost informací o hře typu Monopoly, které se po světě prodaly statisíce kusů, než hry, jejíž úhrnný náklad je zatím 1000 kusů. Avšak už samotný fakt, že někde na webu existuje stránka s informacemi o hře včetně kompletních pravidel, je dle mého soudu výmluvný. Nedokážu si představit, proč by někdo trávil čas tvorbou takové stránky, pokud by hra neexistovala - vždyť by tak mohl kdokoli pravidla zkopírovat a hru vydat jako svou vlastní. – Tento příspěvek přidal(a) Mike2000, 21:38, 13. 1. 2008 SE(L)Č

Děkuji za odpověď a hlavně za odpovědný přístup, který jste projevil svou odpovědí a ve své odpovědi. Když jsem před pár lety na Wikipedii začínal, tak jsem také měl jen mlhavé tušení o tom, jak psát encyklopedické články a jak je dobře zdrojovat. Česká Wikipedie tehdy také byla poměrně chudá (tři tisíce článků!), takže tehdy vznikaly opravdu základy toho základního - třeba články o státech, o planetách atp., kde přispěvatelé čerpali hlavně z hlavy, co se naučili ve škole. Teprve později, když se začalo čím dál víc psát o podrobnějších nebo méně známých tématech, vyvstala naléhavá potřeba uvádět prameny, nejprve jen k celým článkům, posléze dokonce i k některým jednotlivým tvrzením. Bylo to dáno mimo jiné i tím, že Wikipedie začala přitahovat různé podivné existence, kteří vkládali klamavé informace (například propagovali či haněli nějaké náboženství, firmy, politiky, produkty), vandalizovali jen proto, aby škodili atp. Proto se "politika zdrojování" neustále zpřísňovala a do budoucna se bude stále zpřísňovat. Takže to tak na úvod.

Co se týče našeho konkrétního problému, tak máte naprostou pravdu: O Monopolech nebo o Člověče, nezlob se! se dá snadno napsat článek, protože té hry se prodaly statisíce kusů za řadu let nebo dokonce desítek let. Psaly se o oné hře články v různých novinách a časopisech, možná se dostala i do papírových encyklopedií. Kdežto o tu Vaši hru zatím zájem moc není, protože se o ní ještě informace nerozkřikly, takže noviny či časopisy také o ní spontánně nepíší (pomíjím případné PR články napsané výrobcem a podepsané novinářem). Ale třeba nějaký časopis zabývající se hrami už na onu hru chystá nějakou recenzi, ale samozřejmě to může nějaký čas potrvat, když hra byla vydána teprve před pár týdny. Nechcete mezitím napsat nějaký článek o jiné hře? Třeba mikádo (hra), blechy (hra), mlýn (hra)? Třeba máte doma nějakou knížku, která o těch hrách pojednává nebo můžete přeložit něco z jiných wikipedií.

Co se týče stránek výrobce, tak samozřejmě to není nezávislý zdroj, takže je nelze použít jako základní či dokonce jediný zdroj, maximálně jako pomocný. Výrobce může některé vlastnosti přespříliš vyzdvihovat, jiné zase taktně zamlčovat, ať už úmyslně, nebo prostě stižen "profesní slepotou".

Možná by nebylo od věci se obrátit s prosbou o radu na Jedudědka, který se na hry specializuje. Možná by Vám mohl lépe poradit či dokonce pomoci s tímto článkem. Doufám, že se mi podařilo Vám alespoň částečně problém objasnit. Přeji hodně zdaru! --Luděk 22:05, 13. 1. 2008 (UTC)


Pro Vaši informaci
Pro Vaši informaci

Dobrý den, děkuji za Vaše příspěvky. Zároveň Vás však prosím o častější používání tlačítka Ukázat náhled. To Vám ukáže, jak bude článek vypadat po Vašich úpravách, aniž by se úprava uložila. Až budete mít pocit, že jsou Vaše úpravy hotovy, vyplňte do pole shrnutí editace stručný popis provedených změn a změny uložte.

Uložením zároveň dáváte najevo, že další změny v nejbližších okamžicích neplánujete a že se jiní wikipedisté mohou pustit do dalších úprav, oprav a doplnění článku. Každá uložená změna se zapisuje do historie článku a do seznamu posledních změn na Wikipedii. Při častém ukládání se tyto zbytečně přeplňují a znepřehledňují. Hrozí také riziko, že dojde k tzv. editačnímu konfliktu, tedy stavu, kdy dva wikipedisté editují tentýž článek zároveň. Děkuji za pochopení. -- Jowe 5. 6. 2009, 07:50 (UTC)

Děkuji za radu, budu se snažit se jí držet. Za množství mikroeditací se omlouvám. --Mike2000 5. 6. 2009, 08:24 (UTC)

Váš účet bude přejmenován[editovat zdroj]

17. 3. 2015, 23:39 (CET)

Přejmenováno[editovat zdroj]

19. 4. 2015, 05:10 (CEST)