Diskuse s wikipedistou:Ivak

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Těší nás, když metalurgie v budoucnu i na české Wikipedii bude lépe zastoupena, zejména, bude-li se o ni starat odborník. Což ovšem neznamená, že jako takový nemůžete přispět i v oblastech Vašich zájmů - naopak. Proto tedy: editujte s odvahou, a máte-li problém či optázku, zeptejte se prostě. Moho zdaru, -jkb- 09:43, 6. 12. 2005 (UTC)

P.S. Co se týče češtiny: já jsem 39 let v zahraničí... No a ještě k psaní češtiny na německé či jiné klaviatuře: vizte zde. -jkb- 09:46, 6. 12. 2005 (UTC)

Licence obrázků[editovat zdroj]

Dobrý den. Díky, že nahráváte na Wikipedii obrázky. Abychom měli jistotu, že je možné je zde použít, je u každého třeba uvádět jeho původ a licenci. Protože obrázky, které tyto údaje postrádají, jsou po týdnu mazány, prosím Vás o doplnění informací v následujícím souboru:

Podrobnosti o problematice autorských práv na Wikipedii jsou na stránce Wikipedie:WikiProjekt Licence souborů. Přehled použitelných šablon pro licence je k nalezení na Wikipedie:Popisky licence souborů. Budete-li mít nějaké dotazy, obraťte se na mne, rád Vám pomohu. --Zirland 15:28, 8. 2. 2006 (UTC)

    • Hallo Zirlande,

Obrázek jsem znova načetl a správně označil jako můj výrobek. Doufám že to teď bude už v pořádku.-Ivak 14:30, 9. 2. 2006 (UTC)

Zbytková pnutí[editovat zdroj]

  • Dají se zbytková pnutí eliminovat žíhaním přes bainititickou oblast ?--Robo 18:29, 12. 5. 2006 (UTC)
    • Zbytková pnutí se dají již snížit vyvařením ve vodě tj. ohřátím na 100°C, doba setrvání se řídí velikostí předmětu a velikostí očekaváných pnutí. Při vyšších hodnotách pnutí je potom nutné popoštění až do 300°C. Zde dochází již ke snížení některých mechanických hodnot. Bainitická struktura má zásadně nižší hodnoty zbytkových pnutí než struktura martensitická. Pokud jsem neodpověděl přesně na vaši otázku, ozvěte se. --ivak 11:20 30.05.2006
      • Povedal by som, že ste mi odpovedal presnejšie ako som chcel :) Čiže bainitovanie ich neeliminuje ale len podstatne zníži. Hádam dobre že tak rádove 10x ? Ďakujem--Robo 09:21, 31. 5. 2006 (UTC)
  • Mal by som ešte jednu otázku: ako sa dá odhadnúť maximálna hrúbka stien obrobkov pri izotermickom spracovaní ADI tak, aby v jadre ešte nevznikal perlit ? Stačia mi poprípade aj približné príklady.--Robo 20:31, 16. 6. 2006 (UTC)
    • Tlouštka stěny odlitku, kterou je možno isotermicky zpracovat je závislá na poloze tzv. prlitického nosu v ZTU diagramu (S-křivka).Ochlazovací křivka vašeho odlitku nesmí projít touto oblastí. Posice je závislá na stupni legování slitiny. Jako legující prvky jsou používány: molybden, měď, nikel ap. Tyto posunují perlitický nos doprava. Adeqátním legováním a použitím optimálních ochlaziovacích medií je možno zpracovat odlitky do tlouštky stěny aý 200 mm. --ivak 12:05 6.7.2006
      • Ďakujem. Mne sa zatiaľ podarilo len cca 120 mm :) --Robo 19:26, 9. 8. 2006 (UTC)

Dislokácie[editovat zdroj]

  • Súvisí únava materiálu s ubúdaním dislokácií mriežky (Versetzungen) v materiáli ? Ďakujem. --Robo 12:30, 25. 8. 2006 (UTC)
    • Už jsem dlouho nenavštívil Wiki a tak je moje odpověď opožděná. Na vasi otazku neznám naprosto přesnou odpověď, ale podle mého názoru je váš návrh správný. Podle definice ( prof. Píšek) jsou dislokace v atomové mřížce příčinou plastických vlastností materiálu. Se snižujícím se počtem dislokací se také mění plastické vlastnosti a může dojít ke zkřehnutí a tím k únavovým lomům. Na druhé straně je tento názor spojen s určitou kontradikcí, protože dislokace v atomové mřížce znamenají poruchy a zmenšení stupně těchto poruch by mohlo mít právě opačný vliv. Přesnější odpovědˇ by vám jistě mohl dát někdo kdo se zabývá fysikou kovů. Zde bych vam doporučil se obrátit na VŠB v Ostravě nebo ČVUT v Praze.
      • Ďakujem za odpoveď, skúsim sa spýtať poďla vašej rady. V každom prípade to potrebujem overiť aspoň u 3 zdrojov, keďže v žiadnej literatúre, ako ste už spomínal neexistuje nejaká zhoda. --Robo

Tuhý roztok[editovat zdroj]

Mohl byste prosím napsat článek o tuhém roztoku, jeho charakteristiku a příklady? Několikrát se to na wiki objevilo a nemusí to být všem jasné. Například já si ho představuji jako sklo. Děkuji --MiF 10:57, 4. 12. 2006 (UTC)

  • Děkuji za návrh. Určitě se k němu v příštích dnech vrátím a pokusím se srozumitelně definovat a vysvětlit pojem tuhého roztoku. --ivak

Obr. bez zdroje[editovat zdroj]

Dobrý den. Díky, že nahráváte na Wikipedii obrázky. Abychom měli jistotu, že je možné je zde použít, je u každého třeba uvádět jeho původ a licenci. Protože obrázky, které tyto údaje postrádají, jsou po týdnu mazány, prosím Vás o doplnění informací v následujících souborech:

Podrobnosti o problematice autorských práv na Wikipedii jsou na stránce Wikipedie:WikiProjekt Licence souborů. Přehled použitelných šablon pro licence je k nalezení na Wikipedie:Popisky licence souborů. Budete-li mít nějaké dotazy, obraťte se na mne, rád Vám pomohu. --Zirland 08:35, 6. 12. 2007 (UTC)

Obrazky - Konvertor[editovat zdroj]

Všechna tato zobrazení jsou moje vlastní práce - fotografie, diagramy ap. Toto jsem také uvedl v Licenci a nevím co bych ještě mohl proto udělat, pokud to považujete za nedostačující, tak prosím smažte nejenom obrázky ale celý můj příspěvek. Tím bude také moje spolupráce s českou Wiki skončena.

Ty obrázky jsou dle mého kopií z nějaké německy (?) psané publikace. U Soubor:ADI tep.zp.jpg a Soubor:IRA ADI CZ.jpg je to zřetelně vidět. Pokud jste jejím autorem a nebo držitelem práv k ní, prostě jí prosím uveďte jako zdroj. Jinak bohužel pochybnosti zůstávají. Díky za pochopení. --Tlusťa 09:54, 7. 12. 2007 (UTC)
To máte pravdu. Protože žiji a pracuji v německy mluvící části světa jsou moje vlastní publikace a vlastní práce převážně v německé a anglické řeči. Z tohoto důvodu Vám zde prohlašuji, že veškerá moje vyobrazení, diagramy ap. jsou moje vlastní výrobky a nejsou v žádném případě zatíženy nároky třetích osob nebo organisací. Pokud Vám toto prohlášení nepostačuje,prosím o vymazání všech mých prací z české Wiki.V německé a anglické WIKI nemám takovýchto potíží, ačkoliv používám stejných vyobrazeni, jenom s textem v jiné řeči, jako s Vámi. --ivak
Díky za odpověď. Vaše prohlášení samozřejmě stačí a není žádný důvod odstraňovat Vaše pěkné příspěvky z Wikipedie (díky za ně). Omlouvám se za nedorozumění, které v otázce práv k těmto obrázkům panovalo, ale bohužel jsou do Wikipedie vkládány texty i obrázky, které porušují autorská práva a těmto problémům se snažíme vyhýbat. Z důvodu ochrany Wikipedie i autorů. Přeji pěkný den a doufám, že se zde budeme potkávat i dál. --Tlusťa 11:02, 8. 12. 2007 (UTC)

Možné porušení autorských práv[editovat zdroj]

MOŽNÉ PORUŠENÍ AUTORSKÝCH PRÁV

©

Oceňujeme Váš příspěvek, ale bohužel nemůžeme přijmout obrázky či jiné dílo chráněné autorským právem převzaté bez dovolení z jiných webových stránek či odjinud. Podívejte se, prosím, na Soubor:Pivovar Skvorec.jpg a pokud jste autorem původního díla nebo máte od autora svolení, pošlete o tom e-mail do OTRS.

Připomínáme, že je nutno v popisu obrázku či jiného souboru jasně uvést jeho zdroj a licenci. Důvody, proč je žádnoucí tyto údaje uvádět, jsou popsány na stránce WikiProjektu Licence souborů. Přehled použitelných šablon pro licence je k nalezení na Wikipedie:Popisky licence souborů. Budete-li mít nějaké dotazy, obratťe se na diskusi WikiProjektu Licence souborů.

Užitečné rady o přispívání do Wikipedie a některých základních pravidlech najdete na stránkách Wikipedie:Průvodce, Wikipedie:Váš první článek a Nápověda:Obrázky.

Díky za pochopení. Věříme, že potřebné údaje doplníte a přidáte do Wikipedie ještě další potřebné obrázky a soubory, u kterých již tyto údaje ihned uvedete.

--Tlusťa 10:02, 24. 6. 2008 (UTC)

Hallo Tlusťo, Tak se zdá, že jsem použil obrázek, který už byl uveřejněn. Je otázka jestli se toto stalo již před mým uveřejněním, nebo později. Protože pivovar ve Škvorci byl v majetku naší rodiny od 1870 až do znárodněnéí v roce 1949 a foto pochází z našich rodinných podkladů, neměl jsem ponětí o existenci duplikátu. Jistě by mne zajímalo odkud neznámý autor v "českých pivovarech" má tuto fotografii. Přenechávám Vám rozhodnutí, zda foptografii ponecháte ve Wiki, nebo ne. ivak