Diskuse s wikipedistou:Hubajs

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rádi bychom Vás přivítali na Wikipedii!

Začal(a) jste dobře a jste na nejlepší cestě přispívat vlastními články.

Pokud jste tak ještě neučinil(a), doporučujeme Vám nejdříve si přečíst některé stránky, které Vám přiblíží provoz a zvyky na Wikipedii:

Vkládání podpisu

Několik dobrých rad:

  • Abyste se podepsal(a) na diskusních stránkách, stačí napsat 4 vlnovky ~~~~ (nebo je vložit pomocí druhé ikony zprava v liště nad editačním oknem). Naopak články se nepodepisují.
  • Opravdu se nebojte editovat. Když se Vám občas něco nepovede, jiní to spraví.

Tak ještě jednou vítejte a děkujeme za Vaše příspěvky. Věříme, že se tu uvidíme často.

Lišta vlevo dole je tzv. interwiki - odkazy na články o tomtéž v jiných jazycích (existují-li). Je uděláno u většiny článků, kde to jde. Cinik 10:28, 24. 1. 2006 (UTC)

Doplňujte prosím ke svým příspěvkům shrnutí editace. Je to editační pole hned pod oknem pro editování článku. Usnadníte tím ostatním orientaci v historii článku. Děkuji. --Postrach 09:51, 25. 1. 2006 (UTC)

Z jakého důvodu si v článku Three Mile Island (poslední věta v [1]) myslíte, že na článek http://sweb.cz/radioaktivita.cz/mileisland.htm nejsou uplatňována autorská práva? Kdo je jeho autorem? Máte nějaké poklady pro tvrzení, že jde o volné dílo? --Beren 10:09, 25. 1. 2006 (UTC)


MOŽNÉ PORUŠENÍ AUTORSKÝCH PRÁV

©

Oceňujeme Váš příspěvek, ale bohužel nemůžeme přijmout text či obrázky chráněné autorským právem převzaté bez dovolení z jiných webových stránek či odjinud. Podívejte se prosím na stránku Three Mile Island, a pokud jste autorem původního díla nebo máte od autora svolení k dalšímu šíření, zmiňte se o tom v diskusi.

Užitečné rady o přispívání do Wikipedie a o některých základních pravidlech najdete na stránkách Wikipedie:Průvodce a Wikipedie:Váš první článek.

Díky za pochopení. Věříme, že se zde budeme setkávat častěji, tentokrát již nad Vašimi vlastními příspěvky.

viz:http://sweb.cz/radioaktivita.cz/ takže stačí hledat ... --Karakal 10:08, 25. 1. 2006 (UTC)

Dodatek: všechna díla jsou chráněna, poku autor nepovolí výslovně volné šíření, či jiné způsoby použití. Tedy když copyright nenajdete, tak se předpokládá, že tam je a ne naopak.

Ještě jednou Vás prosím: doplňujte ke svým příspěvkům shrnutí editace. Je to editační pole hned pod oknem pro editování článku. Usnadníte tím ostatním orientaci v historii článku. Pokud editujete článek, zkuste místo uložení jeho nehotové podoby použít tlačítko náhled - uvidíte vzhled stránky a přitom nebude uložena (a okamžitě zobrazena) nedokončená verze. Děkuji. --Postrach 15:09, 25. 1. 2006 (UTC)

Děkuji za Vaše příspěvky do Wikipedie. Chci Vás však poprosit o častější používání tlačítka Ukázat náhled. To Vám ukáže, jak článek bude vypadat po Vašich úpravách, ale nic se nezapisuje do historie článku ani do seznamu posledních změn. Stránka posledních změn je pro wikipedisty stránkou nejdůležitější, zobrazují se tam veškeré změny ve Wikipedii. Při častém ukládání jednoho článku jednou osobou se poslední změny i historie článku zbytečně znepřehledňují.

Až budete mít pocit, že jsou Vaše úpravy hotovy, tak vyplňte do pole Shrnutí stručný popis Vámi provedených změn a změny uložte. Uložením zároveň také dáváte najevo, že další změny v nejbližší době neplánujete a že se jiní wikipedisté mohou na článek vrhnout a opravit překlepy či jej doplnit. V případě častého ukládání hrozí riziko, že dojde k tzv. editačnímu konfliktu, tedy stavu, kdy dva wikipedisté editují tentýž článek zároveň. Díky moc. --Mormegil 15:36, 25. 1. 2006 (UTC)

To že je článek ukládán častěji možná znepřehledňuje Vaši práci, ale přeci to neznamená, že by hrozilo, že by dva wikipedisti upravovali stejný text zároveň. Právě naopak. Častějším ukládáním se docílí opaku toho co říkáte. Dnes ale asi nehrozí, že by dva wikipedisti pracovali zároveň na jednom textu ve stejnou dobu. Nebo ano?
Pokusím se Vám zjednoodušit práci a budu používat náhledy (budu se snažit), ale nebylo by do budoucna záhodno zamezit editaci textu článku, pokud na něm již někdo pracuje?
--82.142.79.242 16:17, 25. 1. 2006 (UTC)

Pokud článek uložíte, další wikipedisté si vaše změny prohlédnou, aby například ověřili, že se nejedná o vandalismus. Pokud si vaše změny prohlédne někdo, komu je téma blízké, a najde v článku nějaké chyby, pak je opraví, případně článek rozšíří. Jenže vy mezitím pokračujete v editaci a uložíte vaše změny. Co se stane? Editační konflikt, vy nebo druhý dotyčný (podle toho, kdo bude ukládat později) budete muset změny sloučit. A vzhledem k tomu, že pro opakované ukládání nevidím jediný důvod, věřím, že vám používání náhledu nebude činit problémy.

Nevím, jak byste si představoval ono "zamezení editace textu článku, pokud na něm již někdo pracuje". Jak může server poznat, že na článku pracujete? Co když jste si editaci otevřel jenom kvůli okopírování zdrojového textu a pracovat na něm nehodláte? Nebo co když vám spadnul prohlížeč? Atd. Pokud víte, že na článku budete pracovat delší dobu, můžete nejdříve na začátek přidat šablonu {{Pracuje se}}, podle které ostatní wikipedisté poznají, že by článek zatím neměli upravovat. Ale to nic nemění na faktu, že byste neměl ukládat opakovaně.

--Mormegil 16:38, 25. 1. 2006 (UTC)

Nechci se pouštět do diskusí, ale stále nerozumím tomu jaká je výhoda toho, že si budu 30 min upravovat text, prohlížet si náhledy a mezitím mi článek někdo změní a já pak budu mít Editační konflikt a má práce nebude uložena. Samozřejmě to platí i obráceně. Ve Windowsech se souběžné otevření jednoho dokumentu řeší Pouze pro čtení. Nevím proč by měl pro server být problém poznat zda někdo článek edituje či nikoliv když se u něj na odkaz editovat kliká. Pro padání systému atd. se dá nastavit časový limit např. 25 min po kterém se objeví výzva k uložení do 5 min. Tím by se naplno odstranily problémy s konflikty a pro administrátory co ověřují editaci by se změny objevili až po zavření okna editace. Přišlo by mi to více logické než jak je to nyní. Stačí naprogramovat tyto (dle mne nenáročné) funkce

Pokud budou dva lidé pracovat na jednom článku, jeden z nich prostě editační konflikt dostane, na tom nic nemění fakt, jestli ukládáte jednou za hodinu, nebo jednou za minutu. Co se ale mezi těmito alternativami liší, je pravděpodobnost, že k něčemu takovému vůbec dojde. Co myslíte, pokud mě teď napadne výrazně rozšířit třeba článek všeobecná branná povinnost, který nikdo několik měsíců needitoval, jaká je pravděpodobnost, že totéž napadne ve stejné půlhodině někoho jiného? Ovšem pokud tento článek zedituji a on se objeví na stránce posledních změn, je pravděpodobnost, že se někdo rozhodne ho ještě dále upravit, výrazně vyšší.

Ad "budu mít Editační konflikt a má práce nebude uložena" – vaše práce v takové situaci samozřejmě nezmizí, jen budete muset obě změny (ručně) sloučit.

Ad software: Zamčení stránky při každém kliknutí na editovat je na wiki nepoužitelné, vytvořil byste tím dokonalý vektor pro DoS útok. Stačí do článku vložit informace, které chcete, aby v něm zůstaly, a pak každých deset minut kliknout na editovat. Voila, nikdo jiný článek editovat nemůže, protože je zamčený, avšak vašeho útoku by si nikdo ani nevšiml, protože by se navenek nijak neprojevoval. Teoreticky bych si dokázal představit nějaké „varování před editačním konfliktem“, tzn. hlášení, že někdo jiný si v posledních deseti minutách otevřel editaci tohoto článku a dosud ji nezavřel, ale to je maximum. A opakuji: toto nemá nic společného s tím, že ukládat se má až hotový text, není třeba do databáze ukládat sto postupně vznikajících verzí (viz historii stránky).

--Mormegil 15:50, 26. 1. 2006 (UTC)

Na otázku nadhozenou na Vaší stránce[editovat zdroj]

No je tu toho na práci spousta, něco se dá najít na Portálu Wikipedie a na stránce Údržby, tam jsou však i úkoly pro správce. Například je dobré dohledávat mezijazykové odkazy, i když ne všude najít jdou. Seznam s problematickými mezijazykovými odkazy je aktualizován jednou za čas, ale pořád jich tam je spousta. Podobně se třeba dá najít seznam nekategorisovaných článků, ale u kategorií mají někdy problémy i zkušení wikipedisté. --Karakal 10:58, 26. 1. 2006 (UTC)

Závěrem k diskusi[editovat zdroj]

Dám se do překladu témat v energetice z en a fr wiki. Třeba si nakonec zvyknu na styl práce na wiki. Tak zatím, práci zdar :-)