Diskuse s wikipedistou:Danny B./Archiv/2009

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Řád pilné včelky[editovat zdroj]

Řád pilné včelky
Řád pilné včelky

Ahoj, Danny. Já vím, že už Tě za to před 1,5 rokem vyznamenal Ioannes, ale myslím, že jsi tak pilná včelka, že si za Článek týdne a Obrázek týdne zasloužíš i tohle vyznamenání. Díky za celou Wikipedii. Okino 9. 2. 2009, 00:37 (UTC)

Mezere u references[editovat zdroj]

Někde jsme se o tom už (tuším s Mormegilem) před časem bavili. Ta mezera v <references /> nutná není, ale je tam vhodná, protože některé parsery s tím neumí moc zacházet. Třeba pro XHTML je ta mezera doporučována.[1] Na en:Wikipedia:Footnotes jsou s těmi mezerami také důslední. Důvodem pro ty mezery tedy bylo, aby se je lidi naučili psát. Není to tedy nutné, ale je přívětivější pro parsery a je to, podle mě, příjemnější i pro lidi, je lépe vidět, že je to nepárový tag. Miraceti 20. 2. 2009, 13:43 (UTC)

Nepleť si, prosím, parser(y) wikitextu (do nichž <references/> spadá), tedy zdrojového textu pro transformaci do XMTML, a parsery (X)HTML, které jsou v různých uživatelských agentech pro zobrazování stránek. Takže zatímco <br /> a <hr /> (a pár dalších XHTML tagů, které se nás ovšem netýkají) je s mezerou psát nanejvýš vhodné, neboť je to součást výstupního XHTML, ostatní nepárové tagy (které nejsou součástí XHTML, nýbrž wikitextu) s mezerou psát nutné není, neboť je to jen a pouze vstupní wikitext k transformaci a parser wikitextu samozřejmě zvládá obé. Shrnuto a podtrženo - technicky tam mezera není nijak potřebná, natož pak vyžadovaná, tudíž to nemůže být bráno jako důvod k jejímu vynucování.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 20. 2. 2009, 13:55 (UTC)
Není jen jeden parser wikitextu. Důvod k mezeře _nebyl_, že je potřebná, neb vyžadovaná. Naopak uvádím přesný opak. Nevkládej mi do úst, co jsem neřekl. Důvody byly, že je to podobné jako v XHTML a že je to pro uživatele pohodlnější. Nikde tu mezeru sktriktně nevyžadujeme ani vyžadovat nebudeme. Není ale důvod ji neupřednostňovat, protože dobré důvody proto jsou. Z nějakého důvodu jsi to změnil, aniž bys to pořádně zdůvodnil. Důvod "je to takhle taky dobře" zde není dostatečný. Miraceti 20. 2. 2009, 19:59 (UTC)

usurp request[editovat zdroj]

Hi Danny, I would like remind my request of usurpation account Leinad@cs.wikiquote. I'm owner of SUL Leinad. Regards, Leinad 21. 3. 2009, 20:18 (UTC)


Obrázek týdne/2009/16[editovat zdroj]

Zdravím. Rád bych upozornil na diskusi na WP Biologie ohledně určení hřibu, který je nyní jako obrázek týdne na hlavní straně. Navrhuji obrázek do vyřešení nahradit jiným. Jan.Kamenicek 14. 4. 2009, 14:47 (UTC)

Nefunkční kolonka u Infoboxu společnost[editovat zdroj]

Ahoj, u Infoboxu společnost nefunguje zobrazování loga. Zkoušel jsem i tebou vložený vzor pro vyplnění, ani ten nefunguje. Moc se v infoboxech nevyznám, ale myslím, že je buď špatná šablona, nebo vzor. --Zik 3. 5. 2009, 21:39 (UTC)

Očekávaný název[editovat zdroj]

Prosím podívej se na Wikipedie:Žádost o komentář/Očekávaný název. Díky. --Ragimiri 21. 6. 2009, 20:27 (UTC)

Obrázek týdne 2009/27[editovat zdroj]

Ahoj, pročetl jsem si popis obrázku ještě před zveřejněním a nelíbí se mi. Kromě podivných formulací mě zaráží Superleggera (příprava pro Ferrari 430 Scuderia) - co to má znamenat? Superleggera je lehčí, rychlejší verze Gallarda, ale příprava pro Ferrari? Jako že kdo si chce koupit Scuderii by si měl koupit nejdřív Gallardo? Nebo že automobilka Lamborghini se tím připravovala na výrobu Ferarri? Vždyť Lamborghini patří Volkswagenu a Ferarri Fiatu. Celý popis by za normálních okolností v článku mohl dostat spoustu šablon zdroj?. Myslím že nejlepší by bylo buď popis vynechat, nebo změnit obrázek. Lepší než mít na Hlavní straně nesmysly.--Slfi 28. 6. 2009, 21:02 (UTC)

Dotazy by bylo vhodnější dát autorovi článku, resp. tomu, kdo tam danou informaci přidal. V době zpracovávání článek nebyl nijak označen, informace jsem tedy bral za dané.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 30. 6. 2009, 06:39 (UTC)
Tak ona i ta fotka je vyfocená strašně, není to doostřený, barvy strašný, ...--frettie.net 30. 6. 2009, 09:56 (UTC)

mazani sablon nahrazujicich HTML tagy[editovat zdroj]

...napr kvuli Šablona:Semitské jazyky: Pojdte to probrat...

Vas duvod ke smazani jsem uz napul vyresil, druhy krok reseni take nabizim... Probehla k tomu nejaka diskuse? Dik! --Franta Oashi 19. 7. 2009, 00:43 (UTC)

Neco jste uvedl do komentare +- , ale diskuse te sablony je stale prazdna!!! --Franta Oashi 19. 7. 2009, 00:52 (UTC)


Jak přejmenovávat?[editovat zdroj]

Jak přejmenovávat články? Podle nápovědy Nápověda:Přejmenování stránky se mi to nepovedlo.

Jako nováček nemůžete. Právo přejmenovávat stránky získáte až po třech nebo čtyřech dnech (nevím z hlavy, jaké je aktuální nastavení).
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 13. 9. 2009, 19:11 (UTC)


Odpověď[editovat zdroj]

Dobrý den, Danny. Můj e-mail se mi od Vás vrátil jako nedoručitelný, takže jen ujištění, že je vše v pořádku a omluva, že svůj mail nečtu zdaleka každý den. Srdečně,--Ioannes Pragensis 27. 9. 2009, 18:01 (UTC)

Dobrý den, tak Havel je v hrubých rysech hotov. Hezký den,--Ioannes Pragensis 30. 9. 2009, 19:34 (UTC)
Díky. Už je tam ;-)
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 4. 10. 2009, 21:59 (UTC)

Infobox pro sídla a obce - žádost o technickou pomoc[editovat zdroj]

Ahoj, chtěl bych podle sesbíraných připomínek začít sestavovat ten nový infobox, neboa lespoň připravit model, který se ve finální verzi už jen obsahově upraví. Potřebovat bych u toho ale pomoct s umístěním tech symbolů. Chtěl bych, aby to vypadalo jako u stávajících infoboxů, ale byly tam dle tvých připomínek všechny tři symboly s popisky pod sebou vedle sebe. Zároveň je třeba, aby když bude jeden scházet, aby se zbylé dva centrovali, jako by žádný nechyběl. Starší verzi mám tu: Wikipedista:Ria/Pískoviště/E a Wikipedista:Ria/Pískoviště/F. Nová verze, do které bych to potřeboval dostat je zde: Wikipedista:Ria/Pískoviště/G, Wikipedista:Ria/Pískoviště/H.

Podobu nové verze jsem zvolil tak, aby byla co nejjednodušší orientace v tom infoboxu, zároveň jsem se zbavil zastaralých rámečků, se kterými by delší infobox působil dosti mohutně, jako u té starší verze, a pokusil jsem se vyřešit i barvy.

Moc díky za případnou pomoc, --Ria 3. 11. 2009, 17:56 (UTC)

No, zrovna ta barva (lososová, či co to je) je podle mě strašná, ten minulý infobox se mi líbil, i ten tvůj spojený, ale tohle, to ne, navíc se obávám, že na menších rozlišeních by mohlo dělat bordel rozmístění vlajky, znaku a pečetě vedle sebe.--frettie.net 4. 11. 2009, 08:34 (UTC)
To rozmístění je právě potřeba doladit. A ta barva je převzatá z toho staršího oranžového, je to samozřejmě jen takový nápad. Mně osobně přijde ten infobox takový lehčí. Samozřejmě je to možná až moc odvážná pokus. Prvně hlavně musíme doladit obsah, pak řešit jak to má vypadat. --Ria 4. 11. 2009, 13:31 (UTC)
Nechal jsem to bez barvy, vypadá to přeci jen lépe. --Ria 4. 11. 2009, 14:10 (UTC)

Seznam potenciálních byrokratů[editovat zdroj]

Ahoj Danny, aby se na to nezapomnělo, píšu raději i sem. Před cca rokem a půl jsi vytvořil seznam potenciálních byrokratů, který byl později Berenem přesunut sem. Jde o to, že je seznam neautomatický a je v současné podobě je neudržitelné, aby se aktualizoval ručně. Je tedy nějaká možnost, že by se udělal tak, aby byl udržován automaticky nebo je to na smaz? --Faigl.ladislav slovačiny 22. 11. 2009, 16:04 (UTC)

Uživatelova stránka[editovat zdroj]

Dovolil ti někdo editovat cizí uživatelovu stránku ? --Hapesoft 26. 11. 2009, 18:01 (UTC)

Každý dobrý skutek má být po zásluze potrestán. --Milda 26. 11. 2009, 18:14 (UTC)
  1. "Pokud si nepřejete, aby váš příspěvek byl nemilosrdně upravován a volně šířen, pak ho sem neukládejte." (z poznámky pod editačním oknem)
  2. Nejste majitelem dané stránky.
  3. Opravování odkazů vedoucích na přesměrování je žádoucí činnost.
  4. Nevím o tom, že bychom se znali, ergo dikci vašeho příspěvku považuji za krajně nezdvořilou.

Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 26. 11. 2009, 18:17 (UTC)

sémanticky správný oddělovač[editovat zdroj]

Mam dva dotazy k tomu to revertu:

  • rikate "sémanticky správný oddělovač", misto jednoho puntiku jste pouzili jiny. V cem je ta semanticnost? Asi mi neco unika, tak me poucte. ;)
  • ad odtraneny nbsp: To byla prece polovina celeho ucelu, aby tam byla nezlomitelna. To by se melo vratit, ne?

Dik za komentare. --Franta Oashi 4. 12. 2009, 01:46 (UTC)

aa bylo toho vice.
Nespokojenost: Tady se tise delaji plosne zmeny i bez reakci v diskusi! :( Jeden priklad za vsechny. Navic zrovna zde mely dve ruzne pouzite velikosti puntiku i svuj smysl (v zavorkach): kvuli optickemu oddeleni (drive se pouzivalo rouritko). --Franta Oashi 9. 12. 2009, 04:57 (UTC)
Co mam delat, abyste prestal? Ja to vidim tak, ze se za nejasny vyraz "sémanticky správný oddělovač" jen schovavate. Stale jste nevysvetlil, co tim myslite. A ze jsem vam tu povedel, ze mam vyhrady, vas nijak nezpomalilo v revertech. Stale jsem cekal, ze nejak budete reagovat, ze se tedy nejdriv nejak dohodneme, nez se takova plosna zmena udela, takoveho rozsahu. Ale vy stale jen pouzivate v komentarich zmen negativisticka slova ve smyslu, ze "nepotrebne" "zbytecne" "neucelne"...
Ja mam treba jiny nazor, takze je to 1:1, ale vy si tu absolutisticky (arogantne?) prosazujete svou. Navic mlcky a potajmu - ignorujice jakoukoli diskusi! Tak jak? --Franta Oashi 13. 12. 2009, 16:06 (UTC)

FYI: Uz to ted resim, jinak. Viz mou ŽOK: Wikipedie:Žádost_o_komentář/Sémanticky_správný_oddělovač#Vice_temat. Tak at to vis a nebyl pak treba nekdy prekvapeny.

A to je vse. Zdravim! --Franta Oashi 14. 12. 2009, 11:12 (UTC)

nelze kategorizovat šablony do základního kategorizačního stromu[editovat zdroj]

Reaguji na vas revert a komentar: A nemohu souhlasit!

Vizte mou diskusi s Berenem, kde mi sam radi, jako to delat. A dale jim zminovana pravidla: Wikipedie:Kategorizace#Klíč pro řazení. --Franta Oashi 4. 12. 2009, 12:56 (UTC)

reverty az do uzamceni - Typografické rady[editovat zdroj]

Reagoval jsem na to vsechno... Pojdme to probrat, at jsou ty obecnejsi veci (duvody a zpusoby revertu, komentovani) vyresene alespon propriste. --Franta Oashi 7. 12. 2009, 02:47 (UTC)

Zajímavosti - přípravka[editovat zdroj]

Srdečně zdravím. Měl bych jednu velkou prosbu. Chtěl bych na stránce Wikipedie:Zajímavosti/Návrhy založit sekci "Následující zajímavosti" (např. hned nad sekci Návrhy), kde by se automaticky objevovaly návrhy připravené v přípravce na další období, ale v tom kódu se moc nevyznám, takže bez Vaší pomoci to tam nedám :-(

Např., pokud by to fungovalo jako nyní, tak teď jsou na hlavní straně zajímavosti z Wikipedie:Zajímavosti/2009/12/B, a já bych potřeboval, aby se mi u návrhů zobrazovaly zajímavosti nachystané ve Wikipedie:Zajímavosti/2010/01/A.

Mohl bych tedy poprosit, jestli byste při té synchronizaci mohl mít na paměti i tohle, jestli by to bylo možné současně nějak zařídit? Dost by mi to pomohlo, protože bych chtěl, aby i další editoři, kteří tam zavítají, mohli vidět předem, co je na další období už nachystané, aby mohli případně upozornit, kdyby tam byl nějaký nesmysl. Kdo by chtěl, tak by ta hesla mohl ještě i vylepšovat dřív, než se dostanou ke čtenářům na hlavní stranu. Jan.Kamenicek 18. 12. 2009, 22:51 (UTC)

Obměna Zajímavostí[editovat zdroj]

Opět srdečně zdravím. Myslím, že týdenní obměna Zajímavostí je reálná, zkusíme to. Jan.Kamenicek 19. 12. 2009, 23:50 (UTC)

Chci se jen zeptat, jestli máte nějakou přesnější představu, jak to bude fungovat. Díky. Jan.Kamenicek 22. 12. 2009, 10:45 (UTC)
Nechci naléhat, zdá se, že přes svátky se k Wikipedii asi tolik nedostanete, jenom bych bych se chtěl zeptat, jestli ten týdenní cyklus začneme už od 1. ledna (což je za chvíli), nebo o něco později. Celkem bych to potřeboval vědět kvůli zařazení některých aktuálních zajímavostí. Moc díky a ještě dodatečně přeji hezké Vánoce. Jan.Kamenicek 27. 12. 2009, 00:40 (UTC)

Miroslav Šmajda[editovat zdroj]

Dobrý den, mohl by jste mi prosím vysvětlit proč jste vložil šablonu {{významnost}} do článku Miroslav Šmajda ? Opravdu si myslíte že je tato osoba encyklopedicky nevýznamná ? Nebo se jedná o vaší formu protestu proti SuperStar ? Myslím že postačilo použít Google když nesledujete televizi ani nečtete noviny. V současné době je tento článek hodně navštěvován a pokud nějaký nový návštěvník narazí na článek o někom hodně známém se sdělením že pravděpodobně nesplňuje podmínky významnosti asi ho to od Wikipedie spíše odradí. To se pak můžeme snažit přilákat nové editory různými soutěžemi a profily na Facebooku když tímto editory odrazujeme. --Jowe 21. 12. 2009, 10:20 (UTC)