Diskuse s wikipedistou:Butters

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

— Gumruch (disk.) 21. 12. 2012, 18:38 (UTC)

Leopold Průša[editovat zdroj]

Dobrý den, do článku Leopold Průša jste doplnil datum narození a úmrtí. Je ovšem nutné to doplnit zdrojem. Odkud jste prosím čerpal? --Davcza (diskuse) 28. 12. 2012, 15:26 (UTC)

Vidím, že jste podobným způsobem doplnil několik dalších článků. Jen opakuji, že bude nutné uvést zdroj, odkud tato data čerpáte, jinak budou Vaše editace v řádu několika dnů smazány, protože není možno riskovat uvádění mylných informací, --Davcza (diskuse) 28. 12. 2012, 17:24 (UTC)
Reagujte prosím na tyto vzkazy, pokud nechcete, aby Vaše editace byly hromadně smazány. Je nutno uvést zdroj, odkud čerpáte. --Davcza (diskuse) 28. 12. 2012, 19:41 (UTC)

Dobrý den pane Davczo, možná místo vyhrožování mazáním pravdivých údajů a neustálou supervizí mých příspěvků, byste měl při hledání dat do svých příspěvků strávit více času v archivech, matrikách, číst dobový tisk, či se chodit dívat na hřbitovy, tak jak to dělám já. Pokud se Vám jedná konkrétně o Leopolda Průšu, doporučuji Vám se dojít podívat na matriku nebo ještě lépe, zajděte si na Olšanské hřbitovy (kde už ministr Průša 76 let odpočívá), anžto to budete mít i s procházkou na čerstvém vzduchu, navíc ještě obohacenou i silný funerální esprit. Přeji pěkný den. Butters

Ano, ale je nutné vždy do článku uvést, odkud jste informace čerpal. Představte si nějakého schizofrenika, který by do wikipedie (kterou může editovat každý), "naházel" stovky vymyšlených a zmatečných dat a nikdo už by později nedohledal, co je pravda. Nestačí tedy jen ex post bokem říct zde, že to máte z Olšan. A to samé platí pro všechny další články, které jste upravil. Jinak údaj na hřbitovním náhrobku je možná s odřenýma ušima přijatelný (mnozí wikipedisté by ho ale mohli napadnout jako porušení pravidla Wikipedie:Žádný vlastní výzkum - možná by stálo za to, si ty náhrobky vyfotit a uložit tyto obrázky na wikipedii - určitě by Vám tu někdo poradil jak na to, fotky by se pak daly přímo do článku jako nezpochybnitelný zdroj. V podstatě nejlepším zdrojem jsou publikace (tištěné i elektronické) a to vždy s uvedením všech náležitostí. Podívejte se prosím na pravidlo Wikipedie:Ověřitelnost a rozklikněte si nějaký lépe vypadající článek a podívejte se, jak se má citovat. Popřípadě mi napište sem a já Vám poradím. Zdravím, --Davcza (diskuse) 29. 12. 2012, 11:16 (UTC)

Přestaňte prosím přidávat do článků biografická data, aniž byste uvedl zdroj těchto tvrzení a aniž byste zde reagoval. Připomínám pravidlo Wikipedie:Ověřitelnost a zejména jeho část Odpovědnost za dodání zdroje nezjevné informace má ten, kdo tuto informaci do článku prosazuje. Není-li zdroj dodán, lze tyto údaje z článku odstranit. Editoři by proto měli citovat své zdroje. Chybí-li důvěryhodné zdroje o předmětu článku, může být takový článek z Wikipedie odstraněn. Raději než přidávání dalších a dalších informací proto zodpovězte a uveďte, jaký je zdroj Vašeho tvrzení, jinak budou všechny Vámi přidaná data smazána. Ne ihned, protože předpokládám Vaši dobrou vůli, ale bez Vaší reakce na diskuzní stránce projektu, jsou změny v článcích provedené Vámi neudržitelné. Wikipedie nemůže riskovat, že někdo do ní zadává informace, které nejsou ověřené a ověřitelné. Taktika mrtvého brouka je zbytečná, stejně jako by mohla být zbytečná Vaše práce. Děkuji, --Davcza (diskuse) 31. 12. 2012, 18:07 (UTC)

Vidím, že mě pane Davczo solidně pronásledujete, cokoliv napíšu ihned je během několika minut pod vaším bedlivým, detailním dozorem. Ale nejste důsledný, ještě mi tam zbývají 3 příspěvky, které mají statut aktuální... Jasně jsem Vám jednou napsal, že data jsou z archivů, matrik, hřbitovů a dobového tisku, které se mi podařilo nashromáždit. Jsem VŠ vzdělaný člověk v oboru ekonomie. A politika, národohospodářství a historie první poloviny 20.století, zejména období 1.republiky je mojí velkou zálibou. Jestli si myslíte, že nemám co dělat a jen tak z plezíru sem píšu nějaké nesmysly, abych tu někoho úmyslně mystifikoval, tak to děkuji za upřímnost. Když jsem ty data sbíral, nenapadlo mě si psát z které matriky či z kterého časopisu nebo novin to je, nebo si dokonce fotit náhrobky, jelikož to mělo být pouze pro mojí osobní potřebu a neměl jsem to v úmyslu nikdy zveřejňovat, jelikož nic jako wikipedia nebylo. Člověk si myslí, že se podělí o svoje bádání i s ostatními, aby se i další něco dozvěděli a místo poděkování, jsem tu neustále napadán, že se to smaže. Pro dobrotu na žebrotu. Víte co, jestli Vám moje příspěvky drásají nervy a zneklidňují Vás, tak všechno co jsem napsal úplně klidně smažte, vraťte si tam všude otazníčky, jako že je to informace neznámá, (ikdyž je známá) a bude to nejlepší. Chtěl jsem ještě v nadcházejících dnech přidat několik dalších příspěvků svého bádání, ale vidím, že si ušetřím čas i práci a nechám si své informace pro sebe a už sem vůbec nic psát nadále nebudu. Já to sem psal zadarmo, ve svém volném čase, stálo mě to práci se svými materiály probrat a pak to sem napsat, ale za takovéto diskuze a neustále pronásledování každého mého příspěvku mi to opravdu nestojí. Ještě si to promyslím a možná, že všechny své příspěvky nakonec smažu sám, protože se nebudu nikomu vnucovat, kdo o to nestojí. Když nemám psát nic dalšího, tak moje stávající příspěvky tu nakonec taky být nemusí. Takže děkuji za pěkné ponaučení, a ještě jednou se omlouvám, už Vás svými příspěvky nebudu otravovat. Přeji Vám vydařeného Silvestra a pěkný Nový rok. Butters

Nemusíte se cítit dotčen (i když to lidsky chápu) - na wikipedii je úplně běžné, že se Vám lidi "pletou" do vaší práce. Stane se to dřív nebo později každému. Ale jsou tu pravidla, která nelze obejít (viz ten citát v mém předchozím příspěvku). Vámi doplněná data působí věrohodně (a taky proto jsem je ihned nesmazal a dávám Vám čas k doplnění zdrojů). Pokud jste si ovšem nedělal poznámky, odkud daný údaj pochází, tak je to škoda a chyba. Základem každé odborné práce je přece poznámkový aparát nebo alespoň u populárně-naučné práce použitá literatura a zdroje. Fakt je, jak už jsem napsal, že wikipedie vyžaduje zdroje. Díval jsem se na web a k těm Olšanům vyšla tahle knížka ([1]). Možná by se v ní našly leckteré údaje z oněch náhrobků a tím pádem by byly alespoň některé Vaše editace "zazdrojovány". Ale je to jen tip. Přemýšlejte o tom. Jinak buďte ujištěn, že Vás nesleduju, respektive sleduju, ale ne cíleně. Založil jsem totiž v posledních dvou letech několik tisích článků o všech československých členech parlamentu a mám tyto stránky ve sledovaných stránkách, tudíž mi to hlásí každou změnu. Přeji hezký Nový rok, --Davcza (diskuse) 31. 12. 2012, 19:55 (UTC)

Čas k doplnění zdrojů mi vůbec dávat nemusíte, už nebudu potřetí psát odkud data jsou a že zdroj v podobě odkazu na publikaci nemám. Knihu, kterou mi odkazujete nevlastním, ale vzhledem k tomu, že to je docela dosti malá brož, silně pochybuji, že by se tam objevili lidé, ke kterým jsem doplnil data. Mám daleko obsáhlejší knihy a encyklopedie o hřbitovech a věřte mi, že funkce krátkodobého ministra, natož pak řadového poslance či senátora je patrně pod rozlišovací schopnost autorů. Ono když mají vybrat z více než 2 milionů pohřbených, tak se ani nedivím. A stejně ze hřbitovů je jen část mých dat. Jinak to že mě nesledujete Vám s dovolením nevěřím, neboť to že Vám to hlásí změny u Vašich článků ještě beru, ale například moje příspěvky k "Jiří Pražák", "Václav Peták" či "Eduard Koerner", které jsou zde založeny už 3 a půl až skoro 7 let a za tu dobu jste tam nenapsal ani čárku, ale okamžitě jakmile jsem doplnil data, tak jste neodolal a musel jste napsat, že chybí zdoj, ukazuje že mě sledujete. V článcích o Jiřím Pražákovi ani Eduardu Koernerovi nejsou ostatními přispěvateli uvedeny také žádné zdroje, ale přesto že chybí zdroj, jste napsal jen k mým příspěvkům. Stejné datum úmrtí u Jiřího Pražáka je uvedeno i na: http://cs.wikisource.org/wiki/Autor:Ji%C5%99%C3%AD_Pra%C5%BE%C3%A1k. Moc dobře jsem se zrovna díval na své příspěvky 31.12.2012 a nejdřív jste napsal že chybí zdroj u vašich článků a pak Vám to nedalo a podíval jste se na všechny moje příspěvky a zkontoloval jste a doplnil i ostatní, tedy že chybí zdroje i u těch zbylých třech, které vůbec nejsou Vaše. To nezvratně ukazuje, že mě prostě neustále sledujete a kontrolujete. Mám ve svých materiálech informace a data ještě o řadě dalších politiků a jiných osobností, které na wikipedii nemají uvedena data, ať už jen měsíc či den, nebo ani rok narození či úmrtí, případně mají neznámé jak narození tak úmrtí, nebo nemají dokonce vůbec založené stránky. Ale už to sem prostě psát nebudu. Počítám, že kdybych založil nějaké stránky, tak byste mi to okamžitě zkontroloval a pak navrhl na rychlé smazání, jelikož to je neozdrojované. Opravdu, pane Davczo, nejsem nesvéprávný jedinec, abych musel podléhat Vašemu stálému dozoru. Takže ještě jednou říkám, úplně klidně moje příspěvky smažte, jelikož zdroje tam prostě nemůžu doplnit. Stejně je velice pravděpodobné, že když to neuděláte, tak to do konce týdne udělám sám...