Přeskočit na obsah

Diskuse s wikipedistou:Borskyjan

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Vojtěch Veselý v tématu „Metuzalémova absolventská hvězda

Uvítání[editovat zdroj]

Vítám Vás na kurzu i na Wikipedii a přeji, ať se Vám tu daří! Zdraví --Vojtěch Veselý (diskuse) 9. 3. 2021, 13:25 (CET)Odpovědět

Děkuji --Borskyjan (diskuse) 9. 3. 2021, 14:20 (CET)Odpovědět

Německá Wikipedie[editovat zdroj]

První otázka k tomu, pane kolego. Ovládáte němčinu? --Zbrnajsem (diskuse) 16. 3. 2021, 14:37 (CET)Odpovědět

Děkuji za dotaz. V jazyce nejsem perfektní, stejně jako v Češtině, kde píši i -i u žen v minulém čase. --Borskyjan (diskuse) 16. 3. 2021, 16:10 (CET)Odpovědět
Možná trochu přeháníte nebo se naopak podceňujete ... Já hledám někoho, koho by bavilo překládat např. zeměpisné články z de:wiki. Německo je na české Wikipedii dosud zpracované mizerně. Za to mohu i já, nevěnuji tomu dostatek času. --Zbrnajsem (diskuse) 16. 3. 2021, 17:30 (CET)Odpovědět
Klikněte na de:Franz Kafka. Musíte se ovšem přihlásit, a pokud máte globální účet, tak máte následně možnost tam jako de:Benutzer:Borskyjan pracovat. Ovšem - vlastně si tam musíte vytvořit uživatelskou stránku. Stačí napsat "Guten Tag", a nejspíš to máte. Editovat tam taky můžete, ale to závisí na stavu vaší němčiny. --Zbrnajsem (diskuse) 16. 3. 2021, 17:42 (CET)Odpovědět
To jste oslovil toho špatného. Začínám s Wikipedii pomocí kurzu "Senioři píší Wikipedii" a nezvládám. Mám zájem dát do německé Wikipedie nějaký překlad z češtiny - je zajímavé pro Vídeňského uživatele, ale nemá význam pro českou verzi. Pokud jen toto zvládnu, uvidím.--Borskyjan (diskuse) 16. 3. 2021, 19:48 (CET)Odpovědět

Odpověď na otázky z kurzu[editovat zdroj]

Dobrý den, psal jste, ať Vám odpovědi na otázky z třetí lekce napíšu sem, tak tedy:

Proč nemůže více lidí editovat jednu stránku současně? To se může stát v reálné situaci. >>> Software Wikipedie je tak nastavený a na rozdíl od některých jiných systémů (např. Google dokumenty) neumožňuje sdílené úpravy v reálném čase. Vzácně se tak může stát, že dva lidé editují stejné heslo zároveň, ale nemají šanci to zjistit. A pak se stane to, že prvnímu, kdo svou editaci uloží, vše funguje normálně, ovšem ten druhý, když se pokusí editaci uložit, musí vyřešit tzv. editační konflikt: svou zamýšlenou editaci musí zakomponovat do změn, které provedl editor před ním, což je docela pracné a zatím to je možné bohužel jen v režimu "editovat zdroj". Pokud to takto zakomponovat nezvládne a ze stránky odejde, o své změny přijde.

Proč jste měl na své osobní stránce Štrougala? To jste si ho tam vložil? >>> Nešlo o mou osobní stránku, ale o tzv. domovskou stránku, kde se mi zobrazují tzv. editační tipy. Náhodně vybrané články s nějakým neduhem, které potřebují nějaké jednoduché úpravy. Je to funkce určená pro nováčky, aby se nebáli zkoušet editovat. Zkuste se na svou domovskou stránku také podívat a třeba podle tipů nějakou editaci udělat!

Zdraví --Vojtěch Veselý (diskuse) 19. 3. 2021, 18:43 (CET)Odpovědět

Dotazy k závěru kurzu.[editovat zdroj]

Dobrý den. Mám na Vás dotazy. Pokud jsou zodpovězeny někde na Wikipedii, tak mne prosím odkažte - kde. Můžete odpovědět vpisováním do mého textu. Je možné, že některým mým dotazům neporozumíte a já je rád přeformuluji.

1. Lze přesunout z ang. Wikipedie odkaz (za větou např je (12):220) konkrétně toto: …..l-Bali.[12]:220 - když dám “kopírovat adresu odkazu” tak dostanu toto: (https://en.wikipedia.org/wiki/Fez,_Morocco#cite_note-:03-12) do české Wikipedie jako odkaz za větu? Jde to jednoduše? Je to dovoleno?

Jak jsem vyrozuměl, z návodu, cizí zdroje mohu dát do referencí jako celek (překlad)– když je to článek cizí Wikipedie. Samotný odkaz však mohu dát jen do Externích odkazů – a nepřipojovat tudíž k větě.

Pak je zbytečné externí odkaz zadávat, když článek cizí Wikipedie se vloží jako reference – ale nepřipojuje se za větu.

Co je správné?

2. Jak dát do mnou navrhovaného článku nahoře odkaz na souřadnice a na mapu – jak je to u některých článků

3. Jak jsem porozuměl, když nepřipojuji odkazy z české Wikipedie za větu – tedy nedávám zdroj do referenci, tak mohu odkázat na Wiki. článek v externích odkazech – je to správné?

4. Popisek obrázku nemohu vložit pomocí Ctrl+v. Tedy ze schránky. Jde to? Mně to nešlo.

5. S rámcem “Nastavení medií” pro vložení popisu obrázku nemohu posunout, překrývá článek, nemohu si přečíst z textu připravovaného článku potřebný popis – v tomto případě možný název obrázku.


6. Využití Content Translation při psaní článku Na pískovišti. Je to možné? Má tento program nějaké výhody oproti např. Google překládači?


7. Dostal jsem se na Wiki článek, který neodkazuje na žádná (špatná) fakta. Současně mně pomáhá dobrovolně jeden pracovník památkové správy s vyhledáváním archivních zdrojů, abychom zjistili nějaká fakta – případně opak. Sám úřad Prahy 8 nenašel žádné údaje, ani v kronice. Odsud je autor zvěsti, kde je místostarostou Prahy 8 a na dotaz mi neodpověděl, jako pan doc. Zieleniec. Materiál však musím zpracovat, nežli dojdu k závěrečnému stanovisku.

a) Říkal jste nám,že všechny články musí mít nějaký odkaz. Tento článek má odkazy ale více méně pocházející od jednoho autora. b) Pokud vyhodnotím sebraný materiál, je možné výsledek vložit jako odkazy s textem: ba) který by "faktum" (tvrzením) článku odporoval – tedy šlo by o druhý názor, a nebo bb) by došlo k potvrzení zde uváděného tvrzení.

Je možné ba)? Je někde uveden na Wiki příklad s uvedením opačných názorů?

c) Je nějak možné uvést jako spoluautora zmíněného pracovníka památkové péče?

Jde o Wiki článek: https://cs.wikipedia.org/wiki/Bohnický_ústavní_hřbitov


Zdraví Borský --Borskyjan (diskuse) 5. 4. 2021, 21:47 (CEST)Odpovědět

Metuzalémova absolventská hvězda[editovat zdroj]