Diskuse s wikipedistou:Čestmír Prchlík

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Juandev

Uvedení zdroje bohužel nestačí, a i když je ten zbytek třeba z en:Eva Likova, bude se muset řešit kompletním přepsáním, smazáním nebo skrytím verzí s textem kde je copyright --Horst (diskuse) 6. 2. 2017, 12:28 (CET)Odpovědět

Přeneseno z wikt:Diskuse s uživatelem:109.81.209.99. Přenesl --Juandev (diskuse) 8. 2. 2017, 12:47 (CET)Odpovědět
Podivná ochrana autorských práv u Wikipedie.
Jsem synovec úspěšné operní pěvkyně Evy Likové (Prchlíkové) Našel jsem o ní na wikipedii článek pouze v angličtině a to s nepřesnostmi z jejích začátků včetně místa narození. Protože v Čechách dodnes o ní nikdo ani neslyšel a neustále se ignoruje její přínos do kulturního světa, rozhodl jsem se to napravit sestavením české verze anglické stránky, i když s použitím již zveřejněných článků které by ani nešly napsat jinak, doplněné o další podrobnosti. Také to ještě nebylo hotové, když mi bylo zabráněno pokračovat. Jak se můžete přesvědčit, stránka již dnes neexistuje. Byla administrátorem stažena a já byl obviněn z plagiátorství a porušení autorských práv!
Za svůj článek jsem nebral peníze a tak nemůže být považován za komerční a kdo jiný, než nejbližší příbuzný zemřelé osoby by měl mít autorská práva ke zveřejňování životopisných informací běžně dostupných v novinách? Jelikož jsem poslední žijící z rodu Prchlíků a nevím nic o tom, že by autoři citovaných textů kdykoliv žádali o povolení své texty autorizovat, jsem oprávněn se domnívat, že jsou volně použitelné.
Je snad administrátor pokračovatelem komunistické cenzury, která tetu Evu Prchlíkovou donutila k emigraci do USA?
Žádám administráztora, aby mi umožnil stránku Eva Likova v češtině vytvořit včetně doplnění o fotografie, kterých mám dvě krabice. Je nejvyšší čas, aby se národ dozvěděl, že tady byla umělkyně, která celý život svou vlast milovala, ale byl jí návrat odepřen politickými zrůdami, které tady vládly. To dokládají dopisy její matce (mé babičce). Je také na čase, aby se přestaly některé osoby vychloubat, že ony přvezly do Ameriky Dvořákovu Rusalku a jiné české skladby včetně Janáčka. Byla to Eva :Prechlíková (Likova), která to zpívala na turné po státech USA a v Metropolitní opeře už v roce 1948.
Není snad vůle o této významné umělkyni ani deset let po její smrti cokoliv napsat? Proč?
Příznivce opery zdraví Čestmír. – Tento příspěvek přidal(a) Čestmír Prchlík, 8. 2. 2017, 12:23‎ (UTC)
K článku. článek Eva Likova nikam nezmizel a je možné ho nadále editovat.
K autorským právům. wikipedie je literární rešerše, tzn. infomrace na Wikipedii publikované musí být informace publikované jinde. Tzn. vlastní vzpomínky nemají na Wikipedii co dělat, protože odporují pravidlům Wikipedie. Literární rešerše, ale neznamená, že se opíší texty, literární rešerše znamená, že si texty přečtu a z nich vytvořím vlastní text. Do tetu vložím odkazy na literaturu, ze které jsem čerpal. Do Wikipedie tedy není možné opisovat z knih nebo webu. To souvisí s autorským právem. Wikipedie má licenci Creative Commons - většina literatury nemá licenci Creative Commons a je chráněna autorským zákonem. Pouze autor, nebo držitel licence může dát právo se zveřejněním na Wikipedii. Pokud jste potomkem, ale ne pisatelem oněch textů, pak autorské právo k těm textům pravděpodobně nedržíte. Drží ho autoři a vydavatelů těch textů. Pokud si myslíte, že je to špatně, obraťte se na právníka a dotyčné držitele licencí - Wikipedie s tím nemá nic společného.
Wikipedie dbá dodržování autorského zákona, proto namátkově ověřuje původ textů a pokud se zjistí, že je něco okopírovano z internetu, je vyjádřeno podezření na porušení práv a vkladatel já žádán o důkaz, že k původnímu textu drží licenci. Tzn. že nejste z ničeho obviněn, jste jen žádán, aby jste doložil, že máte k dílu práva.
K vytvoření článku. Zde opakuji ještě jednou, Wikipedie je literární rešerše, nikoliv sbírka vzpomínek. Text Wikipedie musí být tedy podložen nějakou literaturou. Pokud není, jedná se o vlastní výzkum a takový článek je ohrožen smazáním. Je tedy hezké, že jako pamětník, chcete o dotyčné něco napsat, ale pokud jsou to Vaše vzpomínky, tak Wikipedie není vhodné místo. Zkuste třeba vzpomínky publikovat knižně. Fotografie jsou jiná věc, ty můžete samozřejmě vložit.
Proč? Co je Wikipedie. Wikipedie je encyklopedie. Wikipedie ale neslouží k propagaci apod. Takže pozor s jakým úmyslem přicházíte editovat článek!--Juandev (diskuse) 8. 2. 2017, 17:19 (CET)Odpovědět