Diskuse ke kategorii:Zákony České republiky/archiv-01

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Archiv diskuse Diskuse ke kategorii:Zákony České republiky

Sloučení s kategorií české zákony nepřipadá v úvahu a je proti obvyklému způsobu, jakým zde tvoříme kategorie. Toto rozdělení je užitečné již nyní a postupem času to bude ještě zřejmější, zákonů je mnoho. --Cinik 06:11, 20. 3. 2008 (UTC)

Je nepřijatelné, aby v kategorii Zákony České republiky chyběla podkategorie československých zákonů, když ČR československý právní řád k počátku roku 1993 jako celek převzala.
Název kategorie je naprosto nevhodný (Česká republika existovala a příjímala zákony již před zákonem federace a je totožná s Českou socialistickou republikou vzniklou k 1. lednu 1969: budeme zakládat pro každé její období samostatnou kategorii a každý zákon řadit do pěti kategorií současně? Zakládat dvě kategorie pro zákony jedné a téže země či republiky je nesystémové řešení a v tomto případě i hodně nedomyšlené. --ŠJů 20:47, 20. 3. 2008 (UTC)

Nikoliv, budeme dělit pouze podstatná období v tomto řípadě Československo a samostatnou českou republiku. Proto také zákony Československa nemají co dělat v kategorii zákony České republiky. České zákony pak přirozeně shromáždí všechny zákony, které platily na území Česka. řešení je to poměrně systémové a odpovída kategorizaci jiných témat. --Cinik 20:51, 20. 3. 2008 (UTC)

Z hlediska právního systému je podstatnější, kdy Česká republika (tehdy ještě s jiným názvem) vznikla a získala zákonodárnou pravomoc než datum, kdy přestala být členem nějaké federace. A i kdyby z nějakého hlediska byl zánik federace důležitějším datem, tak to nic nemění na tom, že Česká republika rokem 1993 nevznikla, ale existovala již 24 let předtím, z toho poslední téměř tři roky dokonce i pod stejným názvem, jaký má dnes a který je použit v názvu té vámi založené duplicitní kategorie. Zákony Československa do kategorie Zákony České republiky patří z toho prostého důvodu, že Česká republika zákony Československa z vlastního rozhodnutí (které učinila sama ještě v době, kdy byla členem federace) převzala. Pokud by je nepřevzala jako celek, ale buď vůbec nebo jen některé jmenovitě určené, tak pak by možná vaše kategorizace byla rozumným řešením. --ŠJů 21:59, 20. 3. 2008 (UTC)

Píšete nesmysly. Zákony Československa nepatří do zákonů České republiky. To první jsou zákony cy platily za existence Československa, tu druhé za existence České republiky. Součástí zákonů Československa jsou takové, které byly zrušeny dávno před tím, než česká republika vznikla. Členění zákonů podle období platnosti je logické a to je obecně členěno primárně podle státního uspořádání, stejně jako např. dějiny. --Cinik 22:05, 20. 3. 2008 (UTC)

Samozřejmě že v České republice platí zákony České republiky, ale tato Česká republika se suverénně rozhodla, že v ní platí i zákony Československa. Pochopitelně že pouze platné zákony Československa, stejně jako i ze zákonů České republiky platí v České republice jen ty platné, že? Prozatím tu nebylo zvykem kategorizovat zákony podle období platnosti, a zavádět dvě různé kategorie pro zákony jednoho státního území s kontinuálním právním systémem je jen a pouze vaše inovace, kterou jste příliš nedomyslel a i nadále odmítáte domyslet a rozumně porovnat s jinými variantami řešení. (K vašim neustálým prázdným invektivám o "nesmyslech" a podobně se nebudu vyjadřovat, beru je od vás jako nouzovou náhražku věcné kultivované diskuse a výraz vaší neschopnosti brát vážně jiné názory než vaše.) --ŠJů 01:10, 21. 3. 2008 (UTC)
Souhlasím se ŠJů, že toto členění je poněkud umělé, zejména však nejsem schopen zde vidět ani žádná definiční kritéria, co kam patří a nepatří. Namátkou třeba Lex Schwarzenberg je v Kategorie:Zákony Československa, avšak nikoli v Kategorie:Zákony České republiky (Benešovy dekrety jsou v obou).
Vidím několi krůzných kategorizačních kritérií, podle kterých by se daly případně vyrobit kategorie, teď mě napadají hlavně:
  1. Kdy byl zákon schválen (Benešovy dekrety a Lex Schwarzenberg jen do Československa).
  2. Kdy zákon platil (Benešovy dekrety a Lex Schwarzenberg do obou, zákony, které přestaly platit ještě před 1993, jen do ČS).
  3. Jelikož ČR převzala právní řád ČSSR, všechny (i dávno neplatné) zákony ČSSR i do ČR (příp. vyrobit podkategorii).
Třetí možnost je IMHO zbytečná, protože se rozumí jaksi sama sebou a „kategorizováním“ podle této skutečnosti žádné další informace nezískáme. Obě první možnosti mají svůj smysl, bylo by si tedy možné představit kategorizaci podle obou. Každopádně by však bylo potřeba se jasně domluvit, co pod těmito kategoriemi chápeme, ideálně to nějak zohlednit i v názvu. (Ještě trochu jinou otázkou je dělení Česká republika jako část ČSSR a jako suverénní stát. Je potřeba to nemíchat, ale ČR jako samostatný stát je z hlediska dnešní encyklopedie jaksi primární.)
--Mormegil 14:26, 31. 3. 2008 (UTC)
Ad 1) kdy byl zákon schválen je poměrně jednoznačné kritérium. Nicméně od roku 1969 záleží také na tom, kdo zákon schválil.
Ad 2) národní republiky převzaly československou legislativu již v roce 1969, nikoliv až v roce 1993. Přičemž kvůli postupnému přechodu kompetencí z federace na národní republiky docházelo již dávno před zánikem federace k tomu, že pod stejným číslem se rozvíjely v obou republikách dvě různé verze zákona. Co se týče toho, kdy zákony „přestaly platit“, tak je nutno mít na zřeteli, že zákony jsou nejen rušeny, ale jejich aktuálnost zaniká také jinými způsoby: buď tím, že se zákon týká jen nějaké jednorázové události nebo omezeného období, anebo tzv. vyhasne, t. j. přestává být aplikován. Asi bychom našli hodně rakousko-uherských zákonů (nebo třeba dávných mezinárodních smluv), které dosud nebyly zrušeny a formálně platí, ač by nikdy nikoho nenapadlo se na ně odvolávat. Onen tzv. amnestijní zákon je typickým příkladem zákona, který se vztahuje jen k určitému již uplynulému období a dnes jsou sice uznávány dřívější rozhodnutí založená na něm, ale nově již zákon asi aplikován nebývá. Těžko staré zákony třídit podle toho, kdy přestaly platit: ČR převzala československý právní řád platný na svém území jako celek, ne jen nějaké jmenovitě určitelné zákony. --ŠJů 02:56, 1. 4. 2008 (UTC)
Ad 3) ČR nepřevzala právní řád ČSSR, tyhle dvě zkratky se historicky nepotkaly. V roce 1969 ČSR převzala právní řád ČSSR a v letech 1992 a 1993 ČR ani tak nepřevzala právní řád ČSFR, jako spíš si podržela a pozměnila svůj dosavadní právní řád včetně platnosti dosavadních federálních zákonů na svém území. Pokud dvě republiky převzaly právní řád Československa, tak optimálně tomuto stavu odpovídá, pokud kategorie týkajícího se právního řádu Československa budou podřazeny jako podkategorie odpovídajícím kategoriím týkajícím se Česka a Slovenska. Vzhledem k době federace by ovšem mohlo mít smysl i opačné podřazení, tedy národní předpisy jako podkategorie federálních, ale upřednostnil bych spíše dnešní hledisko, že právní řády zaniklých států budou řazeny jako podkategorie pod právní řády dnes existujících států, které je převzaly.
Nevidím důvod, proč by z hlediska dnešní encyklopedie měla být Česká republika roku 1993 primárnější než Česká republika třeba roku 1991. Oba tyto roky patří k její historii a oba tyto roky jsou již minulostí. Z dnešního ani historického hlediska není podstatný důvod, proč by československý zákon, který v České republice přestal platit v roce 1991, měl být kategorizován jinak než československý zákon, který v ČR přestal platit třeba v roce 1995. Maximálně by mohlo mít smysl kategorizovat je podle toho, zda platí aktuálně dnes. Ale vzhledem k tomu, že naprostá většina zákonů neupravuje jednorázovou záležitost, ale jednotlivé články budou spíš zaměřeny na dlouhodobý vývoj určitého zákona, třeba na celý historický vývoj stavebního nebo trestního zákona (jen u velmi málo zákonů má smysl psát článek o každé jejich historické verzi zvlášť), tak mi příliš podrobná kategorizace podle historických období nepřipadá moc praktická. --ŠJů 02:56, 1. 4. 2008 (UTC)

Přejmenování kategorie[editovat zdroj]

Jsem proti přejmenování na Zákony Česka, tohle slovní spojení jsem v životě neslyšel a zdá se, že ani celý český internet ho nezdá. Pochybuji, že ho zná právnická literatura. Vždy a všude se vyskytuje jen slovní spojení "Zákony České republiky". Jan.Kamenicek 22. 12. 2009, 10:28 (UTC)

Kategorizace[editovat zdroj]

Doporučuji nekategorizovat zákony, jež nebyli přijaty zákonodárným sborem ČR (zákon ČNR a Parlamentu). Obdobně bych neuváděl právě rakouské či rakousko-uherské právní předpisy. --Wikipedista:BobM d|p 28. 11. 2012, 11:05 (UTC)

Nesouhlasim, doporucuji setrvat na dosavadni dohodnute logice, ze do kategorie patri vsechny zakony platne a ucinne na uzemi Ceske republiky, ne pouze nove prijate az za doby existence CR. --Jklamo (diskuse) 5. 12. 2012, 08:27 (UTC)
Rakouské nebo rakousko-uherské předpis již dávno pozbyli platnost či jsou zcela vyhaslé. Pro zákonodárné sbory už jsou kategorie (Kategorie:Zákony České národní rady a Kategorie: Zákony Parlamentu České republiky). --Wikipedista:BobM d|p 2. 1. 2014, 08:39 (UTC)