Diskuse k Wikipedii:Šablony

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Dvorapa v tématu „Šablona expert

Můžete přiblížit použití udržbářských šablon? Myslel jsem, že o synchronizaci editace se postará databáze Wikipedie. A navíc - v šabloně chybí časový údaj kdy byla vložena, takže není jasné, od kdy měřit požadovaný časový úsek. Mojža 16:40, 20. Črv 2004 (UTC)

Není to nijak extrémně užitečná věc, zvláště ne v české Wikipedii, kde počet přispěvatelů je zatím "zcela pod kontrolou". MediaWiki se samozřejmě snaží konflikty řešit, jenže to může udělat jenom tak, že tomu, kdo ukládá text jako druhý, zobrazí editační okno, ve kterém musí ručně konflikt vyřešit (samozřejmě, jinak to také nejde). Ty šablony jsem z anglické Wikipedie převzal při vytváření hesla Mezinárodní směrové číslo, neboť jsem v polovině jeho editace musel odejít, takže jsem potřeboval uložit ještě dost nehotový text. Pokud by se někdo jiný v tu chvíli ochotně ujmul jeho dokončení, je možné/pravděpodobné, že budeme 1. oba dělat na tomtéž = zbytečná práce, 2. ten, kdo bude ukládat jako druhý, pak bude muset řešit editační konflikt. Takže jsem si přeložil tyhle šablony po vzoru anglické Wikipedie a hned jsem jednu použil. Teď se konečně vrátím k práci. :-) --Mormegil 17:01, 20. Črv 2004 (UTC)
Když jsem se teď trochu seznámil s šablonami, napadlo mě, že by ty šablony pro údržbu šly nahradit jedinou, kde bude časový údaj v parametru. Možná by se to zjednodušilo a šlo by tam napsat cokoli - třeba 63 minut :-)
Taky by se tam mohl uvést čas vložení šablony (to znamená použít subst) a bylo by zřejmé, od kdy čas běží. Mojža 15:40, 1. 9. 2004 (UTC)
Už je ta šablona hotová? Resp. Pracuje na ní někdo? Aleš Kapica 08:20, 2. 9. 2004 (UTC)

Je někde uveden seznam všech existujících šablon?[editovat zdroj]

Je někde uveden seznam všech existujících šablon? Hledal jsem copyvio a nebýt googla, tak jsem to na české wikipedii nenašel. --Luděk 12:51, 13. 10. 2004 (UTC)

To je moje chyba. Právě Wikipedie:Šablony obsahuje seznam všech existujících šablon. To, že na tomto seznamu nebylo copyvio, je moje nedopatření, neboť jsem ho sem po vytvoření zapomněl přidat. (Ale dalo se najít přes Wikipedie:Seznam stránek ve zvláštních jmenných prostorechWikipedie:Porušení práv.) --Mormegil 13:44, 13. 10. 2004 (UTC)
Díky za doplnění seznamu šablon. --Luděk 14:28, 13. 10. 2004 (UTC)

Posloupnosti[editovat zdroj]

Měl by někdo výhrady proti vytvoření šablony pro posloupnosti (papežů, králů, etc...)? Dělat na to vždycky ad hoc tabulku mi přijde nepraktické. --che 12:02, 23. 6. 2005 (UTC)

Beru to jako "ne" :-) --che 23:28, 24. 6. 2005 (UTC)

Obrázek PracujeSe[editovat zdroj]

Náhodou jsem zjistil, že ma Commons byly (zřejmě pro "neužívanost") vymazány obrázky Commons:Image:Baustelle-klein.png a Commons:Image:Baustelle-mittel.png. Bohužel obrázek "klein" užívají naše šablony Šablona:Pracuje se a Šablona:PracujeSe (čas). Na Commons zůstal jen velký (25 kB) obrázek Commons:Image:Baustelle.png. Mohl by někdo, kdo se cítí šikovnější na grafiku, z něj udělt zmenšeninu a jako "klein" ji uložit na cs:, aby šablona zase měla obrázek. Předem díky. Miaow Miaow 10:53, 6. 8. 2005 (UTC)

Použil jsem všude onen velký obrázek, snad se to zobrazí všem dobře (neznal jsem původní rozměry). Jinak myslím, že ono smazání bylo v duchu politiky mazat obrázky lišící se jen velikostí. Nedávno jsem na commons viděl nástroj, který zobrazil použití daného obrázku ve všech projektech (ale byl dost pomalý). Teď už jsem ho tam neviděl, asi byl deaktivován a proto nás nikdo na smazání neupozornil :( --Beren 11:53, 6. 8. 2005 (UTC)

Díky za nápravu. Škoda, že se užití mimo Commons dá zjišťovat jen externí pomůckou. Dokud si na tamní správci nebudou ověřovat skutečnou neužívanost mazaných souborů, asi bude lepší, dávat případné grafické ozdůbky našich šablon na cs:. Taky by nebylo marné, kdyby po smazání některých pochybných souborů šlo automatické oznámení na wiki, kde je na obrázky mezitím už odkazováno. Ech, zbožné přání... Miaow Miaow 13:36, 6. 8. 2005 (UTC)

Soubor Baustelle.png jsem zmenšil a uložil pod Baustelle-klein.png (4KB), a nahradil v šabloně PracujeSe a Šablona:PracujeSe (čas). --wiki-vr 14:15, 6. 8. 2005 (UTC)
Pro to přece není žádný důvod. Změnu velikosti zvládá MediaWiki automaticky, není potřeba uchovávat duplicitní verze lišící se pouze velikostí (což byl také důvod smazání souboru na Commons).
@Miaow Miaow: Problém je, že neexistuje jednoduchý způsob, jak zjistit seznam wiki, na kterých se obrázek používá, ačkoli je to již dlouho žádaná featura. Check-usage je relativně nový program, který sice funguje, ale úplně pohodlné to není. :-)
--Mormegil 19:02, 6. 8. 2005 (UTC)


Šablona pro Hlavní stránku[editovat zdroj]

Nestálo by za to vytvořit šablonu pro Hlavní stránku? Pak by bylo možno i programově ošetřit například automatické vytvoření hlavní stránky z článku, který má stejný název, koordinace zařazení do kategorií atd. --ŠJů 18:43, 26. 11. 2005 (UTC)

Oook? Hlavní stránku čeho? Máte snad na mysli odkazy v kategoriích typu Hlavní článek: Foobar, tzn. něco jako en:Template:Catmore, příp. en:Template:Catmore1? Co se mě týče, nic zásadního proti tomu nemám. Pokud snad máte na mysli Hlavní stránku s velkým H, tak nerozumím vůbec. --Mormegil 13:23, 27. 11. 2005 (UTC)
Založeno {{Hlavní článek}} --Zirland 13:41, 27. 11. 2005 (UTC)

Interwiki v šablonách?[editovat zdroj]

Na Nápověda:Šablony jsem přidal, že interwiki v šablonách nedávat. Existuje nějaké řešení? --snek01 13:50, 7. 1. 2006 (UTC)

Jestli chcete odkazy z jednotlivých šablon, tak by možná pomohlo <noinclude>. --che 13:54, 7. 1. 2006 (UTC)

Šablona k obrázkům, které jsou i na commons[editovat zdroj]

Existuje na české wiki podobná šablona jako je {{NCT}} (případně {{NC}}) na anglické wikipedii, tedy šablona, která by upozorňovala, že shodný obrázek je i na commons (a tudíž duplicitní)? Pokud ne mohl by ji někdo vytvořit (sám se nechci plést do něčeho, čemu nerozumím). --Pazuzu 08:18, 3. 4. 2006 (UTC)

Šablony {{NowCommons}} a {{NowCommonsThis}} --Zirland 08:40, 3. 4. 2006 (UTC)
Díky --Pazuzu 08:53, 3. 4. 2006 (UTC)

Vytvoření šablony[editovat zdroj]

Jakým způsobem se dá vytvořit vlastní šablona a požít do vlastního článku, když v seznamu šablon není přístupná? Díky Mr. Hyde

Šablona je také článek i když má svá specifika, takže se prostě podívejte na kód nějaké podobné existující šablony (pomocí "editovat") a podle něj se pokuste okoukat, jak je taková šablona udělaná a udělat podobně i tu svoji.

--Serych 18:08, 7. 5. 2006 (UTC)

Kategorizace šablon[editovat zdroj]

Předpokládám, že tyhle seznamy začaly vznikat ještě v době, když nefungovala kategorizace. Bylo by dobré systematicky projít všechny šablony a zakategorizovat je podobně, jak jsou zde roztříděny do seznamů. Tomu, kdo zná nějakou šablonu a chce se podívat, jaké existují příbuzné šablony, by to pomohlo. --ŠJů 16:18, 20. 12. 2006 (UTC)

Bezpochyby (jakož i tomu, kdo hledá nějakou šablonu, jejíž přesné jméno nezná), ovšem vyžadovalo by to spoustu ruční práce. Znáte nějaké dobrovolníky? --Malýčtenář 12:30, 21. 12. 2006 (UTC)
Já už jsem začal před pár dny. Alespoň správným abecedním řazením a přidáním některých používaných kat. do hlavního seznamu(např. pahýly). Problém je ale i v tom, že spoustu šablon nemá kategorii vůbec. Teď jsem nškolik minut hledal šablonu Copyivo, ale ve stromu kategorizace šablon jsem ji najít nemohl, protože není kategorizována. Je to šlendrián. --Ervinpospisil 12:58, 21. 12. 2006 (UTC)

Jak pojmenovávat dokumentaci šablon?[editovat zdroj]

Jak pojmenovávat dokumentaci šablon? Udělal jsem šablonu (Šablona:Dokumentace_Šablony) právě pro vkládání dokumentace šablony. Aby se dala dobře používat, chtělo by to zavést nějaké pravidlo jak pojmenovávat dokumentace šablon. Na anglické wikipedii se asi používá /doc. Má se to na cs dělat stejně?

Trochu jsem pátral a žádnou šablonu s podstránkou doc jsem nenašel, ale našel jsem pár s podstránkou /Dokumentace, například Šablona:Infobox_Přehrada/Dokumentace. To ale možná může být trochu problematické, protože boti by možná mohli nějak špatně vkládat interwiki. Jary 22:14, 10. 10. 2007 (UTC)

Nějak mi není jasné, na co by byla speciální stránka s dokumentací. Podívejte se, jak je dokumentována šablona:různé významy a šablona:infobox film, myslím, že nic nebrání tomu, abychom takto dokumentovali šablony i nadále. --slady 07:18, 11. 10. 2007 (UTC)
Dobrá připomínka. Asi na anglické wikipedii šlo o to oddělit kód šablony od dokumentace třeba kvůli zamykání. Šablona používaná na mnoha stránkách se pak dá zamknout, ale lidé stále mohou editovat dokumentaci volně. --Jary 07:35, 11. 10. 2007 (UTC)
Když šablony začínaly, psala se dokumentace do diskuse. Pokud bude šablonu nutné zamknout, můžeme dokumentovat tam. --slady 08:50, 11. 10. 2007 (UTC)
Dokumentace se dá psát mezi tagy <nowiki> ... </nowiki>. Pokud je dokumentace delší a/nebo je šablona frekventovaná, je vhodno založit stránku Název šablony/diskuse a umístit dokumentaci tam. Pokud použití šablony znamená načtení jejího obsahu a jeho transkripce do obsahu článku, pak je rozdíl, jestli má 100 bajtů nebo 100 kilobajtů. Hidalgo944 18. 8. 2008, 22:28 (UTC)

Barvičky?[editovat zdroj]

Napadlo mě, jestli by šlo odlišit různé skupiny šablon (např. údržbové, sporné, slučovací, projektové …) barevně. Co Vy NATO? Je, mimochodem, v tom současném stavu nějaký systém; co se týče barev (a ikonek)? Hidalgo944 18. 8. 2008, 22:28 (UTC)

Toto tu již částečně máme - stačí si prohlídnout pár šablon. NPOV a Celkopvě zpochybněho jsou rudé, dále to je odstupňované buď přes žlutou nebou zelenou. Bohužel při současném živelém vývoji jde těžko pracovat koncepčně, doporučuji si zvolit nějakou (ve tvých očích) šerednou šablonu a trochu ji dopilovat. Pak další a další. Má práce je např. {{Bez zdrojů}}. Třeba takové {{Urgentně ověřit}} by sneslo trošku výraznější barvy (i pozadí).--Kozuch 18. 8. 2008, 22:50 (UTC)

Šablona Navbox[editovat zdroj]

Zdravím, objasní mi někdo, proč se na české wiki standardně nepoužívá Šablona:Navbox? Měl jsem v úmyslu přinejmenším pár takových šablon vytvořit, a Navbox se mi zdál zdaleka nejpřehlednější, zjistil jsem ovšem posléze, že se asi vážně z nějakých mně ne úplně jasných důvodů nepoužívá. Nestálo by za zvážení onu zmíněnou šablonu do české wiki postupně začlenit? --Magairlin 26. 10. 2008, 12:41 (UTC)

HotovoHotovo Hotovo. :D --Dvorapa (diskuse) 14. 6. 2016, 19:08 (CEST)Odpovědět

Šablona expert[editovat zdroj]

Je nekde sablona (nebo muze byt vytvorena) ktera by vypsala neco jako "tato stranka je srozumitelna pouze expertum, pomozte udelat stranku vic srozumitelnou pro laiky" nebo neco podobneho? V anglicke wiki to vidim casto -- napsal bych do nekolika neporadnych matematickych clanku, ktere by sli vylepsit. Zdravim a dik Franp9am 29. 11. 2009, 14:55 (UTC)

Dobrý nápad, pokud se pro to nic nedá použít, pokusím se o její vytvoření. --Dvorapa (diskuse) 14. 6. 2016, 19:10 (CEST)Odpovědět
Viz en:Wikipedia:Make technical articles understandable a en:Template:Technical. --14. 6. 2016, 20:12 (CEST), Utar (diskuse)
Vytvořil jsem Šablona:Srozumitelnost. --Dvorapa (diskuse) 10. 12. 2019, 09:57 (CET)Odpovědět

Vyčlenění citačních šablon[editovat zdroj]

Navrhuji vyčlenění citačních šablon z hlavní stránky šablon. Bylo by to systematičtější a umožní to uvést všechny citační šablony pohromadě, aby se s nimi lépe pracovalo. Zatím jsem citační šablony vizuálně oddělil od ostatních (a přidal dvě další hodně používané), ale to považuji jen za dočasné řešení. Pokud nejsou důvody, proč tak neučinit, bylo by asi opravdu lepší mít citační šablony samostatně (jako jsou samostatné například rozcestníky). -- Luk 14. 6. 2010, 16:47 (UTC)

Nikdo nereagoval, nikdo není proti, tedy vyčlením citační šablony do samostatného seznamu. -- Luk 21. 6. 2010, 19:51 (UTC)

přejímání šablon z jiných jazykových verzí[editovat zdroj]

zdravím, jsem wikipedista překladatel a mám dotaz ohledně přejímání šablon z jiných jazykových verzí wikipedie, konkrétně mi teď jde o šablonu na německé wiki. Bylo by možné někoho požádat o převedení této šablony do české verze, všechny překlady by jsem poskytl.--Vojmil 7. 12. 2010, 11:06 (UTC)

Téhle otázce poněkud nerozumím. Šablony jsou - stejně jako všechen ostatní text - licencovány pod CC-BY-SA 3.0, proto není třeba se nikoho ptát. Úskalí přebírání šablon je v národních specifikách, v mnoha případech nelze jen otrocky přeložit obsah, nýbrž musí takový překlad respektovat národní zvyklosti (jen namátkou - třeba terminologii, fyzikální jednotky, formátování apod.). Já jsem například překládal z angličtiny šablonu Infobox formát souboru (netvrdím, že naprosto dokonale), takže vím, že s tím není třeba dělat vědu. -- Luk 7. 12. 2010, 11:44 (UTC)

Děkuji za odpověd, problém jsem už vyřešil. --Vojmil 7. 12. 2010, 18:03 (UTC)

stack[editovat zdroj]

Existuje v české verzi http://en.wikipedia.org/wiki/Template:Stack ? Díky --Ivanhoe2012 4. 8. 2011, 20:13 (UTC)

Bohužel ne, zatím nebyla potřeba. --Dvorapa (diskuse) 14. 6. 2016, 19:07 (CEST)Odpovědět

Potřebuje nějaká šablona úpravy?[editovat zdroj]

Začínám s editací šablon a nemám nápady na šablony, které by byly užitečné. Stačilo by klidně i upravit nějakou existující šablonu, nejlépe nějakou důležitou, která úpravy potřebuje. Neví někdo o nějaké nebo má někdo nějaký nápad? Hledám inspiraci pro šablony. -- Polda18 (diskuse) 2. 2. 2013, 12:46 (UTC)

Viz Wikipedie:Pod lípou (technika), třeba {{Infobox Fotbalista}} a {{footballbox}}. Ale radím u šablon opatrnost, změny se projeví na mnoha místech. Pro testování lze využít i {{Test}}. --2. 2. 2013, 13:11 (UTC), Utar (diskuse)

Zkratka jmenného prostoru Šablona[editovat zdroj]

Nešlo by vytvořit zkrácení tohoto jmenného prostoru, jako je Wikipedie=WP? Nevím, jak vy, ale já poměrně často hledám nějaké šablony ve vyhledávání, bylo by to pro mě jednodušší… Je to jenom takový malý návrh, jestli se to tady uchytí, kdyžtak to asi spíš patří pod lípu. -- David.Mirth 10. 8. 2015, 22:54 (CEST)Odpovědět

Minimálně funguje, pokud se nechcete psát se š, použít místo Šablona slovo Template, klidně s malým počátečním písmenem. Možná by se hodilo dát tento návrh raději do Wikipedie:Pod lípou#Návrhy nebo sem alespoň odkázat z Wikipedie:Pod lípou#Oznámení, sem se to tak úplně nehodí. --10. 8. 2015, 23:01 (CEST), Utar (diskuse)
Mně jde spíš o to, že když si chci prohlédnout atributy nějaké šablony, kterou se chystám použít (typicky třeba Citace monografie, která vím, že existuje, ale zdaleka si nepamatuji všechno její možné použití), tak musím pokaždé psát šablona:, což trochu zpomaluje... Například vzhledem k tomu, že existuje WP:Sa, líbilo by se mi, kdyby po zadání Sa: vyhledávač vyhledával jen ve jmenném prostoru šablona... Stejně tak třeba když edituji ve zdroji a nemůžu si vzpomenout na název šablony, tak používám vyhledávač, aby mi ji připomněl (například Šablona:Vítejte-anon-experimenty mi často dělá problém :D A pokaždé ji hledat tak, že musím nejdříve napsat "šablona" mi přijde zbytečné...). Zkusím napsat asi do Návrhů pod lípu :) -- David.Mirth 10. 8. 2015, 23:25 (CEST)Odpovědět
Navrhl jsem to před půlrokem pod lípou, ale o můj návrh nebyl u komunity zájem. --Dvorapa (diskuse) 14. 6. 2016, 19:06 (CEST)Odpovědět