Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Chráněná území/Experti na přírodu

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ahoj všem, pokud narazíte na tuto stránku a bude se na ní dít vkládání různorodého textu, prosím, nezasahujte do vzniku stránky, needitujte jí a neupravujte jí. Stránka je použita pro vznik reklamy o Wikipedii a o WP:Chráněná území. V případě připomínek či dotazů mne prosím kontaktujte. Po skončení produkce bude stránka odstraněna --Chmee2 (diskuse) 18. 4. 2012, 18:36 (UTC)

Málem jsem tuhle stránku revertoval (kdyby bylo kam :-), když jsem teď na ni viděl upoutávku na hlavní stránce. Nerozumím, co se tím myslí, ani proč je to na hlavní stránce, ale možná by se hodilo přidat nějaké decentní upozornění pro wikipedisty (třeba jen ty přihlášené), aby je to nemátlo? Blahma (diskuse) 4. 9. 2012, 07:46 (UTC)

Ahoj, ono tam to upozornění na té stránce je (když se dá editovat). Taktéž na to bylo několikrát upozorňováno na různých komunitních stránkách, naposledy například Pod Lípou, kde je k tomu i diskusní vlákno. Nejsem si jist, jestli se dá nějak technicky udělat, aby to např. přihlášeným ukázalo, že to je takto schválně. A k vysvětlení, viz tu diskusi Pod Lípou či video na Youtube. S pozdravem a díky za zájem --Chmee2 (diskuse) 4. 9. 2012, 07:57 (UTC)
Přihlášené to tolik nezmate, protože ti většinou vědí, že zde existuje nějaká funkce, jak zobrazovat falešný název stránky, a trkne je, že URL adresa neodpovídá zobrazenému názvu článku. Mnohem víc to může zmást neznalé a neregistrované příchozí. --ŠJů (diskuse) 5. 9. 2012, 13:50 (UTC)

Přijde mi, že tohle je dost pitomá kampaň. Tohle zaujme totiž současné wikipedisty, kteří se pokouší revertovat obsah, ale nový uživatel/odborník??? Ten radši odejde... můj názor.Multimotyl (diskuse) 4. 9. 2012, 09:07 (UTC)

Taky mi chviličku trvalo, než mi došlo, že to není zvandalizovaný článek.
Ten text dole "Bohužel nerozumíme, co experti na přírodu napsali, proto hledáme další autory..." jsem (v návaznosti na předchozí text článku a doprovodný obrázek) pochopil tak, že odborníci na přírodu píší nesrozumitelně (tedy asi příliš odborně?) a tudíž bychom byli rádi, kdyby jejich články upravili lidé, kteří sice nejsou odborníky na přírodu, ale zato se dokážou vyjadřovat normálně, lidsky, srozumitelně. Ano, všiml jsem si toho, že někteří autoři článků o chráněných územích žijí ve fiktivním světě úředně vyhlášených celků, úředních zdůvodnění a přírodovědecké hantýrky, jako by zapomínali, že většina těch přírodně cenných území měla svou cenu a svůj specifický charakter (genius loci) už dávno před tím, než začali úředníci vydávat vyhlášky a zapichovat cedule se lvíčkem. Příliš úzce odborný pohled a obecně nesrozumitelný styl je problémem u článků v mnoha oborech, nejen o přírodě. Přirovnávat ty nesrozumitelně píšící odborníky k prasatům mi ovšem připadá velmi drsné a necitlivé. --ŠJů (diskuse) 5. 9. 2012, 13:47 (UTC)
Pokud jsem to správně pochopil já, tak ti experti na přírodu jsou zvířata. V tomto konkrétním případě prase divoké :-) --Dr. Killer (diskuse) 5. 9. 2012, 19:19 (UTC)

Nezlobte se na mě, ale dávat něco takového na wikipedii a ještě k tomu s upoutávkou na hlavní stránce mi přijde opravdu jako nebetyčná hloupost. Abych řekl pravdu ani po přečtení komentářů jsem nepochopil, co je cílem téhle kampaně, doteď jsem si myslel, že je to prostě vandalismus. A svým způsobem si to myslím pořád. --Honzour (diskuse) 6. 9. 2012, 19:07 (UTC)

Proč si (také, jako 6 předchozích lidí) myslím, že je tato kampaň neefektivní a i kontraproduktivní:

  • Už samotný divný text na hlavní stránce "Chro, chro, chro, kvík, kvík, kvík — prase divoké, odborník na české národní parky, píše článek na Wikipedii." může působit tak, že někteří čtenáři přestanou Wikipedii číst. Mohou to třeba považovat za vandalismus, nebo dětinskost nebo třeba za naprostou neschopnost Wikipedistů předložit jakýkoliv článek lepší než chrochtání. Vždyť doteď bylo na hlavní stránce prezentováno jen to nejlepší co na Wikipedii je.
  • Když čtenář nezaujatě klikne na ten "zajímavý" odkaz, tak tam - dle mého předpokladu - zjistí, že článek "Národní park Šumava" vlastně na Wikipedii neexistuje. Předpokládám, že pouze zkušení wikipedisté ví, že URL článku se nemusí shodovat s titulem článku. A na takové lidi přece kampaň cílená není, protože ti, kteří tohle již vědí, již wikipedisty jsou.
  • Věta "Bohužel nerozumíme, co experti na přírodu napsali" mi připadá naprosto nepatřičná. Degraduje to veškeré přírodovědné články na wikipedii a jejich autory.
  • Možná že mé kritické připomínky přesto neodradí wikipedisty od zrušení této kapaně. Proto se pokusím alespoň o jednu konstruktivní připomínku. Když už "musí" nějaká kampaň být, tak použijeme to (nej)lepší co máme tak, aby to bylo co nejméně matoucí. Například místo obrázku "Sus scrofa in the night.JPG", který je k ničemu se dá umístit na hlavní stránku přímo to video. To je aspoň trochu vtipné. Kdo si prohlídne video, dozví se to, co se dozvědět má. Ten text s klikacím odkazem bych tam vůbec nedával. V náhledu videa by mohl být text např. "Video jak prase divoké edituje Wikipedii". Pokud by to nešlo dát do náhledu videa, tak se může stejný text "Video jak prase divoké edituje Wikipedii" napsat na hlavní stránce do popisu, ale bez odkazu. Na konci videa může být řečeno (nikoliv napsáno) (a případně i ukázáno), že "Wikipedii může editovat každý a stačí pouze kliknout na tlačítko editovat". Jakékoliv odkazování na WikiProjekt Chráněná území je zbytečné. Kdo začne editovat přírodovědné články, tak toho uvítací wikipedisté na příslušný projekt nasměrují. Vždyť video s prasetem si nebudou prohlížet pouze zájemci o chráněná území, ale třeba zájemci o zvířata a jiní. --snek01 6. 9. 2012, 22:48 (UTC)
Ahoj, podobně jako Pod lípou, i zde odkážu na obrázek týdne, který můžeš podobně jako kdokoliv jiný editovat s odvahou a upravit/předělat do podoby, která je dle tvého správná a která přinese české Wikipedii ten nejlepší užitek (a snad i nové editory). Sám jsem tento obrázek změnil až po výtkách, že některým uživatelům přišel odkaz v tisku na www.wikipedie.cz nedostatečný. To, že tam do dnešního dne přežil, osobně považuji za docela velké překvapení. Rozhodně jsem neplánoval a neplánuji pouštět do revertů o jeho podobě. Původně se informace o kampani vůbec neměla na hlavní stranu dostat. Nicméně, bylo snazší takto vyhovět výtkám pro některé s nedostatečným odkazem. Tak jako já jsem editoval s odvahou, máte možnost takto editovat kdokoliv další. To je princip Wikipedie, na kterém tento projekt stojí. Pokud tedy umíš udělat něco lépe, jdi do toho! :)
Samozřejmě vám také nikomu nic nebrání vymyslet a udělat kampaň jinou, "efektivnější a produktivnější". Osobně to jen uvítám, když věnujete svůj čas snaze přilákat na českou Wikipedii nové editory a budu vám v tom jen všem držet palce a případně se pokusím pomoci. Jsem si jist, že takovouto vaší aktivitu ostatní wikipedisté vřele ocení, jelikož editoři nám stále scházejí.
Kampaň se rozhodně rušit nebude, jen se nejpozději po neděli (pokud někdo nepředělá obrázek týdne dříve) opět vrátí tam, kde původně měla být: na stránky tisku, do éteru rádií, jiné webové stránky včetně Youtube. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 7. 9. 2012, 05:53 (UTC)
Tak jo, tak jsem tam dal místo obrázku aspoň video, které je informativnější. --snek01 7. 9. 2012, 21:31 (UTC)