Wikipedista:Honzour

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jsem jen takový méně významný wikipedista :-) Občas poopravím nějakou stránku, přidám krátký text, založím nějaký pahýl. Zajímají mě hlavně české hory a kopce, občas jim založím nebo rozšířím stránku nebo pořídím dodám fotku. Fotky přidávám jako public domain, GNU licence mi připadají pro tento případ zbytečně omezující. Prostě mi nevadí, pokud na mojí fotografii vrcholu Toku Bill Gates přidá obrázek mrtvého tučňáka, dá si na to copyright a bude ji prodávat jako šetřič obrazovky s novou verzí Windows.

Podívejte se třeba na hesla jako Válec pod jezem, Radotínský potok nebo Studniční hora.

Na wikipedii se mi líbí pokrytí (hlavně u té anglické) i objektivita kontroverzních témat, ta je podle mě o dost lepší než ve sdělovacích prostředcích. Líbí se mi i to, že se wikipedie těmto tématům nevyhýbá, že hledá objektivitu, nikoli politickou korektnost. Že se snaží předložit víc pohledů na problém. Rád se koukám na nejrůznější jazykové verze, nejen českou a anglickou. Líbil se mi třeba slovenský článek o SNP. Občas se kouknu i na stránky v jazycích, kterým moc nerozumím.

Odpuzují mě naopak hádky kolem kontroverzních témat, např. už i já jsem taky narazil na Cinika. Jednou, když mi opravil (asi za hodinu!) zjevnou chybu v Rižské variantě a jindy, když mi bez diskuse z části revertoval mé tvrzení o tom, že normalizační KSČ byla "jen" umírněně neostalinistická a nikoli stalinistická. Pak jsem se podíval ta hesla jako potrat nebo utlačování katolické církve a bylo mi to hned jasné. Přesto nechápu, proč člověk, který wikipedii nepochybně tolik prospívá v nekonfliktních článcích, má (aspoň podle mého názoru) tak silnou potřebu prosazovat striktně omezený katolický pohled na všechno. Ač pravičák liberál, všiml jsem si, že i celkově s pohledem na komunisty a levici obecně je na české wikipedii dost problém. Hodně lidí nedokáže odlišit Stalina (vraha desítek miliónů lidí) od např. českých normalizačních kádrů, kteří své odpůrce zavírali do vězení a jejich dětem zakazovali studovat.