Diskuse k šabloně:Náhled

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Jvs v tématu „Návrh změny textu

Návrh na úpravy[editovat zdroj]

Návrh na drobné úpravy šablony a související je na Wikipedista:Okino/Pískoviště a diskutuje se o něm na Wikipedie:Pod lípou#Náhled a editační konflikt. Okino 13:17, 9. 2. 2007 (UTC)

Nepoužívání náhledu vs. časté ukládání[editovat zdroj]

Navrhuju nějak zvýraznit (např. kurzívou/tučně) větu "Při častém ukládání jednoho článku jednou osobou se poslední změny i historie článku zbytečně přeplňují a znepřehledňují" nebo alespoň slovní spojení "při častém ukládání". Myslím si totiž, že řada uživatelů, kteří jsou touto šablonou upozorňováni, náhled používá, ale neuvědomí si, že stejně nežádoucí jako nepoužívání náhledu je i časté ukládání. Není to jen tak nějaká domněnka, příklad je zde. Díky ostatním za vyjádření, případně úpravu šablony.--Nissαn 12. 8. 2009, 15:25 (UTC)nějakou dobu teď bohužel nebudu u počítače, to bude důvod, proč nereaguju:)--Nissαn 12. 8. 2009, 15:27 (UTC)

Dobrý nápad. Též bych navrhl ztučtnit třeba ten editační konflikt. To se mi stává nejčastěji, že někdo něco edituje, pak jdu opravit vzhled a styl a výsledek: Editační konflikt. --Wespecz 10. 6. 2010, 14:04 (UTC)
Proč ne, sice už je to podle mě dost výrazné tím, že je to modré, ale můžeš to zkusit.--Nissαn 10. 6. 2010, 14:17 (UTC)
Zcela souhlasím s Wespeczem, taktéž se mi to často stává takže jsem plně pro. Za pokus to stojí a když se aspoň trochu sníží počet "jednorázových" editací v článků tak bych to považoval za úspěch. --Draffix 10. 6. 2010, 14:21 (UTC)
Takže jdu udělat tučnou větu „V případě častého ukládání hrozí riziko, že dojde k tzv. editačnímu konfliktu, tedy stavu, kdy dva wikipedisté editují tentýž článek zároveň.“ Vlastně tak bude to nejdůležitější tučně pro ty, co nečtou celou zprávu. --Wespecz 10. 6. 2010, 14:42 (UTC)
Teď už by měl podle mě každý pochopit účel sdělení. Jenom doufam, že jsme šablonu moc nepřetučnili:)--Nissαn 10. 6. 2010, 14:48 (UTC)
Tučným jsou pouze dvě věty (i když delší) tak snad to nebude problém pro uživatele přečíst :-) --Draffix 10. 6. 2010, 14:50 (UTC)

Vytváření v prostoru wikipedista[editovat zdroj]

Řada nováčků ukládá strašně často, zejména své nové články, možná je to motivované i strachem o ztrátu dat. Možná by bylo užitečné buď do této, nebo do nové šablony (Náhled3?) zahrnout informaci/výzvu, že můžou články vytvářet na svém pískovišti/osobní podstrance a tam celkem ukládat do alelujá a teprve po dovedení článku do zamýšlené podoby jej přesunout do hlavního prostoru. Samozřejmě je možné, že by to většina nováčků nepochopila, možná by záleželo na vhodných formulacích (včetně linku na jejich vzorové pískoviště). Co si o tomy myslíte? --Gumruch 25. 10. 2010, 11:21 (UTC)

Jedna věta navíc na konci prvního odstavce určitě neuškodí:) Vypadá to jako dobrý nápad, kdyby to pomohlo, bylo by to jedině dobře. I přes zvýraznění podstatných pokynů se mi zdá, že velká část upozorněných uživatelů šablonu stále nechápe nebo ignoruje. Odkaz ve stylu „Napřed si to tady připrav a teprve pak to dej do článku“ by snad většina lidí pochopila.--Nissαn 26. 10. 2010, 09:47 (UTC)

Ještě jsem se zamyslel a navrhuji přidání následující jedné věty (asi netučně) buď na konec prvního odstavce, nebo např. jako předposlední větu celého textu: Častěji můžete ukládat koncepty článků ve svém pracovním prostoru, viz nápovědu. Pak by se do nápovědy stručně dopsala odkazovaný stránka s návodem, jak si vytvářet stránky ve vlastním prostoru a jaké to má výhody. --Gumruch 29. 10. 2010, 11:30 (UTC)

Nepravda o editačních konfliktech[editovat zdroj]

V článku je, a dokonce tučně, poznámka V případě častého ukládání hrozí riziko, že dojde k tzv. editačnímu konfliktu.

Mně se zdá, že opak je pravdou. Jedna dlouhá editace má pravděpodobnost editačního konfliktu mírně vyšší, než série menších editací (protože mezi nimi článek čtu), a u dlouhé editace je mnohem obtížnější náprava konfliktu (slití dvou změn). Nebo se mýlím?

Tím nezpochybňuji ostatní argumenty, proč je tato šablona potřeba. Ovšem ztráta dat je pro mě palčivou noční můrou. Zabránit jí tím, že článek edituju na své podstránce, to bohužel lze jen při zakládání nových článků. Nejraději bych byl pro nějaké technické řešení, viz můj návrh.--Pavel Jelínek 12. 7. 2011, 07:25 (UTC)

To už se určitě někde řešilo a vysvětlovalo. Máte pravdu, že pokud bychom okamžiky zahájení editací považovali za náhodné události, mají „dlouhé editace“ vyšší pravděpodobnost editačního konfliktu než ty „krátké“. Jenže ony náhodné nejsou. Jakmile někdo uloží změnu článku, výrazně vzroste pravděpodobnost, že ho někdo další začne editovat (protože si ho všimne v posledních změnách či na sledovaných stránkách). A zejména pokud někdo uloží změnu článku, kterou opraví jednu z pěti viditelných pravopisných chyb (a další bude opravovat v následujících editacích), je velmi pravděpodobné, že si ten, kdo úpravu z posledních změn kontroluje, všimne těch dalších čtyř chyb a rovnou je opraví sám, výsledkem čehož je editační konflikt. --Mormegil 12. 7. 2011, 09:37 (UTC)

Máte pravdu, zmýlil jsem se. Skoro mám chuť to dát do textu té šablony (nebo alespoň link na nějaké takové vysvětlení), ale nevím jak nejlépe.--Pavel Jelínek 12. 7. 2011, 09:54 (UTC)

Není to úplně zásadní, ale byl bych pro využití ikony „i“ (navíc sloužící jako odkaz) na začátku příspěvku ([1]). Rozumím argumentu, aby zpráva působila dojmem osobní zprávy od jiného uživatele. To je ale, myslím, dosaženo už jeho podpisem na konci příspěvku. Zároveň ale myslím, že je dobré, aby z informační ikony uživatel vyrozuměl, že jde více o informační funkci, že mu tím kolega vlastně dává radu, spíš než že by ho kritizoval, neřku-li dokonce buzeroval. Při použití ikony jsem se inspiroval anglickou verzí šablony – vím, že to není směrodatné, ale uznal jsem, že by to mohlo mít smysl. Ono se někdy naopak stává, že standardizovaný šablonovitý text tvářící se jako osobní příspěvek nedává uživateli smysl a trochu ho mate, když přesně nesedí na danou individuální situaci. Takže bych se nebál. --Bazi (diskuse) 22. 3. 2013, 16:09 (UTC)

Aktualizovat šablonu (vizuální editor!)[editovat zdroj]

Většina nováčků dnes využívá vizuální editor, kde se s žádným tlačítkem náhledu nesetkáme. Takže je vlastně šablona matoucí, přestože si to většina vkladatelů asi neuvědomí. Nevím moc jak to elegantně vyřešit, jestli vytvořit novou šablonu pro ty, co využívají vizuální editor, nebo vytvořit nějaký volitelný parametr pro tuto šablonu. A ani nevím jak to vlastně formulovat, když v některých případech (například při editaci šablon) vizuální editor nenabízí jiné ověření funkčnosti než uložení. --Vojtěch Veselý (diskuse) 6. 4. 2017, 10:04 (CEST)Odpovědět

Při editaci šablon se podle mě prostě tahle cedule nevkládá. Resp. bere se ta skutečnost v úvahu při rozhodování, jestli ceduli vložit, nebo ne. Takže to bych neřešil. Ale uznávám, že práci s VE by to chtělo zohlednit. Jen si nejsem jistý, jestli bychom měli zkoumat, čím člověk edituje, a podle toho vkládat odlišné šablony, anebo bychom měli jednu šablonu, která zahrne oba způsoby. Třeba tím, že místo na používání náhledu se ve formulaci zaměříme rovnou na příliš časté ukládání a jen pak k tomu vysvětlíme, že u klasického editování kódu má člověk možnost využívat náhled, kterou by měl využívat, zatímco u VisualEditoru by prostě neměl zbytečně ukládat po každé drobné změně. --Bazi (diskuse) 6. 4. 2017, 10:30 (CEST)Odpovědět

Návrh změny textu[editovat zdroj]

Tento návrh by měl řešit dva problémy:

  • Řada uživatelů, kteří jsou touto šablonou upozorňováni, náhled používá, ale neuvědomí si, že stejně nežádoucí jako nepoužívání náhledu je i časté ukládání. Šablona to výslovně neříká.
  • Valná část nováčků dnes využívá vizuální editor, kde se s žádným tlačítkem náhledu nesetkáme. --Jvs 10. 9. 2018, 20:01 (CEST)Odpovědět

Návrh textu:

Dobrý den, děkuji za Vaše příspěvky. Zároveň Vás však prosím o to, abyste neukládal(a) článek po každé drobné editaci. Každá uložená změna se zapisuje do historie článku a do seznamu posledních změn na Wikipedii. Při častém ukládání se tyto zbytečně přeplňují a znepřehledňují. Hrozí také riziko, že dojde k tzv. editačnímu konfliktu, tedy stavu, kdy dva wikipedisté editují tentýž článek zároveň. Uložením zároveň dáváte najevo, že další změny v nejbližších okamžicích neplánujete a že se jiní wikipedisté mohou pustit do dalších úprav, oprav a doplnění článku.
Editujete-li přímo zdrojový text článku, doporučuje se používat tlačítko Ukázat náhled, které Vám ukáže, jak bude článek vypadat po Vašich úpravách, aniž by se úprava uložila. Až budete mít pocit, že jsou Vaše úpravy hotovy, vyplňte do pole Shrnutí editace stručný popis provedených změn a změny uložte.


Ještě pozor, i když jsme zvyklí na "uložení", příslušné tlačítko nově užívá termín "zveřejnění", takže i v téhle terminologii může být pak pro nováčky trochu zmatek. --Bazi (diskuse) 10. 9. 2018, 20:22 (CEST)Odpovědět

Přeformulovaný text: --Jvs 15. 9. 2018, 09:45 (CEST) Upraveno s využitím lokalizační funkce + doplněn 1 odkaz: --Jvs 15. 9. 2018, 10:15 (CEST)Odpovědět

Dobrý den, děkuji za Vaše příspěvky. Zároveň Vás však prosím o to, abyste nepoužíval(a) tlačítko Zveřejnit změny po každé drobné editaci. Každá zveřejněná změna se ukládá do historie článku a do seznamu posledních změn na Wikipedii. Při častém ukládání se tyto zbytečně přeplňují a znepřehledňují. Hrozí také riziko, že dojde k tzv. editačnímu konfliktu, tedy stavu, kdy dva wikipedisté editují tentýž článek zároveň. Zveřejněním zároveň dáváte najevo, že další změny v nejbližších okamžicích neplánujete a že se jiní wikipedisté mohou pustit do dalších úprav, oprav a doplnění článku.
Editujete-li přímo zdrojový text článku, doporučuje se používat tlačítko Ukázat náhled, které Vám ukáže, jak bude článek vypadat po Vašich úpravách, aniž by se úprava uložila. Až budete mít pocit, že jsou Vaše úpravy hotovy, vyplňte do pole Shrnutí editace stručný popis provedených změn a změny zveřejněte.

A navazující úprava textu pro šablonu Náhled2: --Jvs 15. 9. 2018, 10:21 (CEST)Odpovědět

Prosím, věnujte pozornost předchozímu upozornění, že nemáte používat tlačítko Zveřejnit změny po každé drobné editaci. Důvody máte uvedeny výše. Neberte to prosím na lehkou váhu. Děkuji za pochopení.

Změny jsem nasadil. --Jvs 16. 9. 2018, 09:31 (CEST)Odpovědět