Diskuse k šabloně:Infobox - choroba

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele David V. v tématu „Počáteční písmeno v parametru název

Připomínky[editovat zdroj]

Nebylo by lepší místo termínu choroba použít název nemoc, který je o něco běžnější v obecné řeči a používá ho častěji i český překlad Mezinárodní klasifikace nemocí? Je třeba zvážit, který z termínů nemoc/choroba/porucha atd. je pro použití v infoboxu nejuniverzálnější.

Pokud by šablona měla sloužit i pro tzv. duševní poruchy a poruchy chování (pro většinu z nichž název choroba není zrovna vhodný), tak by šablona měla obsahovat i položku pro kód DSM-IV.

Zdroj statistiky je lépe uvádět pomocí refů zvlášť u každé položky, aby do infoboxu bylo možné použít údaje z více zdrojů a aby bylo u každého údaje možné přesně poznamenat, ze kterého zdroje pochází.

U prevalence a incidence by mělo být vždy výslovně uvedeno, k jaké populaci se vztahuje - české či evropské údaje mohou být odlišné od celosvětových a v celosvětových mohou významné části populace chybět.

U incidence by mělo být uvedeno časové období, jehož se údaj týká (/rok ?), protože je možné udávat incidenci i pro kratší či delší období než rok (např. měsíc).

Význam položky "Rok" není z popisu v infoboxu zřejmý. Rok objevení choroby? Rok, k němuž se vztahuje některý ze statistických údajů? Období, za něž jsou údaje kumulovány, nebo rok, k němuž byly zpracovány?

V článku Infarkt myokardu se nadpisy položek řádkují tak, že to v infoboxu vypadá jako nevyplněné položky "muži" a "ženy", které k ničemu nepatří. Číselný údaj by měl být k popisu položky buď zarovnán dolů nebo aspoň svisle vycentrován, ne zarovnán nahoru.

Má smysl prevalenci a incidenci dělit zrovna a jen na muže a ženy? Není stejně důležité dělení podle věku, podle rasy či etnika, geografické oblasti, podle historického období atd.?

V infoboxu by nemělo chybět systematické zařazení choroby (poruchy, nemoci) v MKN, tedy název kapitoly, případně dalších nadřazených kategorií v MKN. --ŠJů 27. 7. 2008, 03:42 (UTC)

ad Nemoc vs. choroba je jen slovíčkaření, nesmíme zapomínat ani na onemocnění, poruchu... Vcelku je jedno který, podle mě je chorobe nejlepší právě z toho důvodu, že se moc nepoužívá a jeví se mi jako relativně nejobecnější (např. dědičné nemoci trhají uši).
ad statistiky - probůh, jde o infobox, podrobnější rozvedení patří do článku. Vzhledem k univezrálnosti většiny studií by měl být obvykle pro všechny údaje jeden zdroj - buď jeden přehledový článek, výzledky UZISu nebo monografie. Rokem jsem myslel rok, kterého se statistické údaje týkají. Incidence se uvádí v letech, údaje za menší časové úseky jsou ryze "provozní". Prevalence se týká jednoho okamžiku (obvykle v polovině roku). Dělení ma muže a ženy postačuje, jde o infobox - případné podrobnosti o rozložení věku postačí uvést ve článku. Ale nejspíš by to chtělo doplnit průměrný věk manifestace.
ad zařazení - kód MKN-10 v sobě to zařazení zahrnuje, není nutné rozepisovat (spíše by bylo vhodnější napsat článek o MKN-10 a odkazovat do něj, např. pomocí šablony (jako na angl. Wikipedii), tak, že každá položka bude uvádět odkaz na část článku se svým popisem.
ad psychiatrie - Podle učebnice prof. Rabocha jsou i psychiatrické poruchy děleny podle MKN-10, nicméně DMS-IV doplním.
ad centrování - Pokusím se tyto delší texty udělat dvouřádkové --Formol 27. 7. 2008, 05:05 (UTC)
Ad termíny: asi by bylo praktičtější dohledat obvyklé definice těch termínů a nespoléhat se jen na dojmy. Mně termín "choroba" tak univerzální nepřipadá a na spojení „dědičná nemoc“ nevidím nic nelogického, ale chtělo by to fundovanější rozbor.
Je nestandardní, zbytečné a nepraktické uvádět zdroje a jejich adresy jako položky v infoboxu – zejména když tytéž zdroje pravděpodobně budou refovány i v samotném textu článku. Vhodnější je opatřovat jednotlivé údaje v infoboxu standardními odkazy na reference.
ÚZIS je výhradně českou organizací, monografii nebo přehledový článek může napsat kdekdo. Vždy je nutno počítat s tím, že zdroje statistických údajů mohou být různé.
To, že se incidence uvádí nejčastěji ve vztahu k ročnímu období, neznamená, že je jednotku hodnoty možné jen tak vynechat. Zatímco prevalence je čistě číselný údaj (poměr), incidence vyjadřuje podíl za jednotku času. Také u roku platí, že nestačí, když si my dva vysvětlíme, jak jsme to mysleli, ale musí to být jasné každému čtenáři z infoboxu.
Ad zařazení: samozřejmě že z písmeno-číselného kódu se lze zařazení choroby dopátrat. Nicméně článek na Wikipedii by měl podstatné informace podávat přímo a nikoliv jen poskytovat klíč, s jehož pomocí lze informaci kdesi dohledat. Systematické zařazení nemoci je natolik důležitou informací, že by mělo být v článku uvedeno přímo, a to mezi základními informacemi, tedy v infoboxu. V textu článku pak může být podrobněji popsána historie systematického zařazení.
Ve výkaznictví pro české pojišťovny se samozřejmě používá kódování psychiatrických diagnóz podle MKN-10 (V. díl, kódy F), ale protože DSM-IV je mnohem podrobnější, bývá často považován za svým způsobem zdroj či inspiraci MKN, a v odborných textech bývá DSM poměrně často zmiňován a citován i mimo americké prostředí. Ostatně encyklopedický článek na české Wikipedii není určen jen k popisu českého zdravotnictví, ale měl by téma postihovat celosvětově, včetně amerických reálií. --ŠJů 27. 7. 2008, 07:54 (UTC)

Barvičky[editovat zdroj]

Nechtěl bys to decentně obarvit? Alespoň mně se šedé šablony pranic nelíbí. :)) Nechávám to ale na Tobě, jakožto prvním autorovi. Eventuální nabídka: Wikipedie:Tabulka barev --Kacir 31. 7. 2008, 12:21 (UTC)

Problémem je, že nemám moc dobré estetické cítění, minimálně cítění barev (viz. můj web). Pokud máš nějakou konkrétní představu, tak s chutí do toho ;) --Formol 31. 7. 2008, 18:20 (UTC)

Chyba: nezobrazuje se DSM-IV[editovat zdroj]

Projel jsem pár článků a zřejmě je v šabloně chyba, protože se nezobrazuje DSM-IV. Například v článku sociální fobie.--Juandev (diskuse) 17. 12. 2013, 17:58 (UTC)

Chyba: nezobrazuje se MeSH[editovat zdroj]

V článku Úzkost nefunguje MeSH pod obrázkem, nemohu/neumím opravit, asi se změnilo vyhledávání. BTW, bylo by možno použít Medline? Např. úzkost. Výhoda by byla, že bychom nemuseli vkládat ID, stačil by anglický termín. Děkuji za každou odpověď.--Petr Říha, Hradec Králové (diskuse) 23. 3. 2021, 20:10 (CET)Odpovědět

Podle Wikidat máme na výběr až ze čtyř odkazů:
Je některý preferovaný? Medline můžeme zavést jako nový parametr, to nechávám k diskusi. --Matěj Suchánek (diskuse) 25. 3. 2021, 16:28 (CET)Odpovědět

Počáteční písmeno v parametru název[editovat zdroj]

Nebylo by možné u parametru název vynutit první písmeno velké? Standardně se tak názvy v infoboxech zobrazují, nicméně tento infobox to evidentně neumí (např. v článku Srdeční selhání). --David V. (diskuze) 24. 3. 2022, 16:25 (CET)Odpovědět