Diskuse:Zvíkov (hrad)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Petr Kinšt v tématu „Pochybné info

Nazdárek,jestli prosím vás máte někdo fotky týkající se popisu hradu, vložte je sem. Ať je to pořádně udělané :o) --Cryoman 09:33, 1. 3. 2007 (UTC) Dík !

Odkaz Wikimedia Commons nabízí multimediální obsah k tématu Zvíkov (hrad), který je uveden na konci článku, nestačí? --Luděk 09:37, 1. 3. 2007 (UTC)

Ne :o) Když se jukneš na popis hradu, tak tam chybí nafotit pár věcí ještě. --Cryoman 09:39, 1. 3. 2007 (UTC)

V tom případě se zkuste podívat na Wikipedie:WikiProjekt Fotografování a na Wikipedie:WikiProjekt Fotografování/Požadované, možná se někdo pohybuje poblíž a byl by ochoten tam zajet nějaké fotky pořídit. Anebo se tam vydejte sám a pak fotky načtěte na commons k ostatním snímkům Zvíkova (viz odkaz výše). --Luděk 09:52, 1. 3. 2007 (UTC)

Syn alebo synovec[editovat zdroj]

Podľa jednej vety odkázal Jindřich ze Švamberku hrad synovi Kryštofovi, podľa druhej synovcovi Kryštofovi. Nechala som synovca, ale bolo by dobré to preveriť. Pekný večer.--Lalina 12. 9. 2010, 19:35 (UTC)

Chce to převést historii z bodů do textu, dále upravit rozložení fotografií a jejich vhodnost umístění. V popisu hradu pospojovat části, které spolu souvisí. Doplnit, čím je Markomanka ojedinělá. A také spojit zajímavost o raráškovi s pověstí. Myslím, že je zbytečné tu mít tuto informaci dvakrát. Pustil bych se do toho, ale nemám k ruce podklady, takže bych nechtěl, aby výsledek dopadl hůře, než je současný stav. --Freibo (diskuse) 14. 10. 2012, 12:56 (UTC)

Pochybné info[editovat zdroj]

Informace v kapitole Historie se mi zdají pochybné. Uvedený zdroj však bohužel nemám k dispozici. V článku se píše, že se v roce 1234 purkrabím připomíná Konrád z Janovic a že roku 1238 v této funkci působil nějaký jiný Konrád. Sedláček ale píše, že Konrád na tomto postu působil bez přerušení mezi lety 1234 a 1254, tím pádem by byl druhý Konrád totožný s Konrádem z Janovic. Vím sice, že Sedláček byl v mnoha ohledech překonán, ale toto potvrzují i jiné zdroje (Vaníček). Sedláček dále o nějakém Vlčkovi vůbec nemluví a k roku 1238 uvádí pouze jistého purkrabího Ivana. Hirzo podle Sedláčka funkci purkrabího navíc vykonával už mezi lety 1250 a 1253, což opět potvrzují i další zdroje (např. Žemlička). S pozdravem --Khamul1 (diskuse) 10. 3. 2020, 19:11 (CET)Odpovědět

Máte pravdu, bylo to divné. Už je to dlouho, co jsem ten text psal, takže si nepamatuji, co se mi tenkrát honilo hlavou. Kde jsem vzal Vlčka vůbec netuším, ale v uvedeném zdroji také není. Teď jsem tedy tu část upravil podle Sedláčka, ale budu rád za kontrolu, protože ta jeho sto let stará čeština dá člověku zabrat. --Petr Kinšt (diskuse) 10. 3. 2020, 20:14 (CET)Odpovědět
Možná jste ho zaměnil s úsovským lovčím Vlčkem nebo tuším litoměřickým purkrabím Vlkem ;-) Sedláček to má napsaný celkově dost zmatečně, například o Hirzovi nejdřív píše, že úřad zastával v letech 1260−1268, poté ale uvádí, že v něm působil až do své smrti. Zatím jsem se přiklonil k první variantě. Neuvádí o tom Vaše zdroje něco víc? Ještě jsem text trochu doplnil a opravil tvrzení, že Hirzo byl purkrabím bez přerušení. Ze Sedláčka to sice jednoznačně nevyplývá, ale uvádí to Žemlička v monografii Přemysl Otakar II., podle kterého se po smrti Václava I. Hirzo uchýlil do ústraní a zvíkovským purkrabím se znovu stal až později. S pozdravem --Khamul1 (diskuse) 10. 3. 2020, 20:47 (CET)Odpovědět
Teď mám jen Sedláčka a Třísku, Durdík má historii jen stručně. --Petr Kinšt (diskuse) 10. 3. 2020, 21:17 (CET)Odpovědět