Diskuse:Zulové

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zdrojování[editovat zdroj]

Velice prosím další editory, aby jimi přidávané odstavce důsledně doprovázeli uváděním zdrojů. Chci heslo dotáhnout do jara na DČ. Děkuji--Zákupák 26. 12. 2009, 10:59 (UTC)

V zajímavém tématu článku postrádám zmínku o bitvě u Isandlwany, které má na wikipedii vlastní článek.--Pilgrim 7. 3. 2010, 07:22 (UTC)

Díky za upozornění, o něm jsem nevěděl. Škoda že postrádá zdroj (počty bojovníků v půjčené knize mám jiné), ale i tak jsem ho do hesla včlenil. A obě hesla propojil odkazy i kategorií --Zákupák 7. 3. 2010, 07:46 (UTC)
Jan.Kamenicek

Pěkný článek. V žádosti o recenzi jste si povzdechl, že mnoho zdrojů je jen v angličtině. V češtině by se snad ještě taky něco našlo, třeba by bylo něco zajímavého v tomhle nebo tomhle, ale nevím odkud jste a jestli to tam jde sehnat.

Zatím pár drobností:

  • Zřejmě na území Východní a Jižní Afriky se vyvinul první z předchůdců lidí (Homo sapiens), opičí pračlověk Australopithecus africanus.
    • mezi lidi se nepočítá jen druh Homo sapiens, ale celý rod Homo.
    • opičí pračlověk není odborný termín a nevím, co přesně si pod tím představit.
Nevhodné formulace jsem upravil i zrušil--Zákupák 12. 3. 2010, 18:12 (UTC)
  • Chovali ovce, kozy, dobytek“. Ovce a kozy jsou ale také dobytek.
Upraveno přidáním slova další dobytek
Upraveno poukázáním na název společnosti Nizozemská 4 řádky výše
Máte pravdu, o ty čtyři řádky výše jsem to přehlédl. Chtělo by to ale ještě sjednotit psaní velkých písmen, díval jsem se, že ani heslo Nizozemská Východoindická společnost v tom také nemá jasno a v titulku a v hned v první větě jsou dvě různé verze. Vycházel bych asi z toho, jak je to přímo ve Vaší knize. Jan.Kamenicek 8. 3. 2010, 20:41 (UTC)
Meziknihovní výpůjční službou jsem si dnes knihy objednal, přes víkend upravím--Zákupák 8. 3. 2010, 20:46 (UTC)
  • Podle en byly odbory ICU založeny již r. 1919 a nepíše se tam, že by patřily jen černochům a míšencům. Komunistická strana byla dle informací z en založena roku 1921. Mají špatné informace, nebo to jsou jiné organizace se stejnými (podobnými) názvy?
  • Třítisícové Dračí hory - chtělo by upřesnit, co přesně znamená "třítisícové" - množství obyvatelstva, výška nejvyšší hory, průměrná výška hor?
Chybu jsem napravil jinou formulací a refem--Zákupák 12. 3. 2010, 18:12 (UTC)
  • Z roku 1879 pochází obraz bojovníků Zulu od Charlese Edwina Frippa.“ Jestli je to ten v sekci Porážka Zulů, mělo by se to pod něj napsat. Jan.Kamenicek 7. 3. 2010, 20:35 (UTC)
Opraveno, obrázek přesunut k odpovídající větě--Zákupák 13. 3. 2010, 17:12 (UTC)
Moc, opravdu moc Vám děkuji za všechny dnešní úpravy a recenzi, během týdne se do toho pustím.--Zákupák 7. 3. 2010, 20:40 (UTC)

Rádo se stalo. Ještě jedna maličkost:

  • Sjednotit psaní Kwa-Zulu-Natal x KwaZulu-Natal x Kwazulu-Natal. Jan.Kamenicek 7. 3. 2010, 20:57 (UTC)
Opraveno--Zákupák 13. 3. 2010, 16:58 (UTC)

Další:

  • úvod má shrnovat obsah článku
  • lepší práce s obrázky
  • doplnit ještě náboženství a kulturu kmene vůbec - připadá mi toho málo (lze se inspirovat anglickou verzí WP)
  • ještě se odívat na interní odkazy

Hodně štěstí,--Ioannes Pragensis 16. 3. 2010, 19:31 (UTC)

Úpravy recenzentů[editovat zdroj]

Trocha podivení, protože mnohé z úprav, zejména vnitřní odkazy, provedených prvním recenzentem druhý zrušil. A tři z vložených obrázků zmizely. Nebudu to opravovat, není to podstatné a rozhodně oběma kolegům za ten čas děkuji. Přes tento víkend budu heslo doplňovat, doporučené knihy jsem sehnal, natáhnu i úvod. Děkuje Zákupák

Fotky, současnost, reference[editovat zdroj]

Chybí mi u článku reprezentativní fotky z dnešního života Zulů. Vždyť je to živý a na africké poměry relativně moderní národ, početností srovnatelný třeba s Čechy. Fotka krále praotce a fotka z jakéhosi foklórního skanzenu se mi zdají málo.

Pár fotek jsem přidal a vrátil a ještě 2-3 vložím, nabídka na Commons velká není - 19.3.10 Zákupák

A taky by to chtělo někde vyhrabat nějaké aktuální informace: kolik procent z nich tradičně hospodaří, kolik procent je zaangažováno v turistickém průmyslu, kolik procent je vedeno jako nezaměstnaní, kolik jich žije na vesnicích a kolik ve městech? Ve vesnicích mají chýše, zděné domy anebo prefabrikované bytovky? Dobře, mají dva skanzeny, v sousedství atraktivní hory, pár rezervací, ale že by se tím uživilo 10 milionů lidí v turistickém průmyslu? Jak vypadají místní farmy a továrny: vedou je Búrové a Britové a pracují v nich Zulové, anebo vzali Zulové menežment do svých rukou? A čím to, že dnes hlavní rasové konflikty jsou severněji, v provinciciích bývalého Transvaalu, zatímco v KwaZulu-Natalu je nyní relativně klid? Že by zde rány zhojily zisky z turistiky?

Čtu v článku, že v Inkatha a ANC stáli proti sobě Zulové - já to jinde četl tak, že v ANC měli převahu Xhosové (ostatně i Mandela byl Xhosa - pozor, to X na začátku není iks ale jedna ze tří xhoských mlaskavek). A když jsem se namátkové díval na volební výsledky, tak v zulských oblastech má i dnes IFC nějakých 60 - 80 % hlasů, tedy evidentně se Inkatha chytla i u mladší generace, ať už tu stranu označíme za "pravicovou" nebo za "nacionalistickou" a "populistickou".

Tady je problém vlastního výzkumu, v té knize to tak autor píše a já to zpochybnit nechtěl. Dnes, o pár let později je možná situace jiná, ale ten zdroj zatím nemám. Zkusím ještě hledat - 19.3.10 Zákupák

Chtělo by to opravit reference: v řádkových referencích je potřeba odkazovanou knihu uvádět alespoň přesným a plným názvem, a ne "Náboženství" místo "Náboženství Afriky", a sekci Literatura přehodit až za sekci Reference. Je nevhodné, aby neúplná reference odkazovala na předchozí úpnou referenci, pokud je napřeskáčku odkazováno na různé knihy: to už je lépe všechny řádkové reference dělat neúplné a kompletní bibliografické údaje pak uvést jednotně pro všechno v sekci Literatura. A v těch referencích máme nějaké renoncy, že se nám tam číslo stránky vždycky opakuje dvakrát a nějak nám tam kolísá pravopis vlastních jmen. --ŠJů 16. 3. 2010, 22:13 (UTC)

Reference jsem rozšířil, aby bylo jasné o kterou knihu se vždy jedná a rozšířil jsem i Literaturu, tam lze najít daleko více - 19.3.10 Zákupák

Přejmenování[editovat zdroj]

Teď jsem se trošku zabýval ranými dějinami Zuluů a musím konstatovat, že všechny nejnovější historické literární publikace používají označení národa Zuluové, Zuluů atd. Jde o knihy Válka Zuluů od Oty T. Budila, který byl mj. jmenovaný profesorem antropologie na Masarykově universitě v Brně a o Dějiny Jižní Afriky z edice Dějiny států od nakladatelství Lidové noviny. Obvykle si wikipedisté zakládají na nejmodernějším pojetí termínů, tedy bych navrhoval článek přejmenovat na Zuluové. Mně osobně je to jedno, ale domnívám se, že by to bylo vhodné. Udělal bych to i sám, ale je to DČ, takže se raději ptám, co na to vy, lidi :-). --Atilla (diskuse) 2. 6. 2013, 21:07 (UTC)

Starší zdroje používají Zulové, nové možná Zuluové. Čili ať už to bude tak či onak, dořešil bych to přesměrováním. Bránit tomu nebudu.--Zákupák (diskuse) 2. 6. 2013, 21:52 (UTC)
Dobré ráno. Já vím, mám to před sebou, pojem Zulové používají např. Hrbek nebo překladatelé Vojenských dějin od otce a syna Dupuyových. Je to stejné jako se jménem Čaka/Šaka. Já sám jsem si ještě donedávna myslel, že Zulové je správně :-). Nicméně reaguji jen na změny v českém jazyce, nic víc. V dobré víře jsem to tedy upravil i v článku a říkal jsem si, že by nebylo špatné to ujednotit. Ale jak říkám, netlačím na to, jen to navrhuji. S pozdravem --Atilla (diskuse) 3. 6. 2013, 05:24 (UTC)