Diskuse:Senát Parlamentu České republiky

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Qxbase v tématu „Chybné informace

Pasaz historie by se IMHO mela dat nekam jinam, napr. /heslo o Senatu (Parlamentu )/ prvni republiky. V necem v Ustave Česka inspirace prvni republikou byla, ale u Senatu IMHO prave moc ne. Stejne tak se mizda problematicke mluvit o predchudci Senátu. --Nolanus 23:40, 8. 6. 2006 (UTC)

Článek Senát Národního shromáždění již existuje, vznikl z textu, který jsem původně zamýšlel pro tento článek. Panská sněmovna jsem nyní založil a zmínku zde o něco zkrátil. Co se týče historie, tak zde nyní jsou opravdu jen základní údaje, a ty by zde v rámci úplnosti textu, dle mého názoru, být určitě měly (tak je historie ve článcích o městech, státech...). Ještě ale brzy doplním to nejdůležitější, a to vlastní historii vzniku samotného Senátu Parlamentu České republiky.--Avequi 05:50, 9. 6. 2006 (UTC)

Chybné informace[editovat zdroj]

Upozorňuji, že v této chvíli zde máme nepravdivé informace o počtu senátorů a složení Senátu. Samotné stránky senátu (stejně jako PSP) nejsou ještě aktualizované. Nevím kolik senátorů získalo posl. mandát, ale minimálně jeden – K. Schwarzenberg. Z ústavy vyplývá, že posl. mandát vzniká okamžikem zvolení (už je poslancem), a funkce senátora a poslance jsou neslučitelné, takže zároveň senátorem nemůže být. Tedy do doplňovacích voleb (?) je snížen počet senátorů, nekontroloval jsem jestli je to jediný případ, jak jsem napsal výše. --Kacir 30. 5. 2010, 17:50 (UTC)

Takže K. Schwarzenberg byl jediným senátorem zvoleným (i kandidujícím), dle tohoto zdroje doplňovací volby nebudou. --Kacir 30. 5. 2010, 18:19 (UTC)

V infoboxu napravo je špatně sečten počet senátorů za opozici (18.02.2020). Součet za STAN (19), ODS (18), KDU-ČSL (15) a KLD-SEN 21 (6) není 68 senátorů, ale správně 58 senátorů. Nepodařilo se mi ten součet po technické stránce upravit v editaci infoboxu. Děkuji za opravu.

Opraveno. --Qxbase (diskuse) 18. 2. 2020, 12:02 (CET)Odpovědět

Smysl Senátů a (až) dvoukolových voleb[editovat zdroj]

V článku je popsána řada "technických" věcí, ale při mém letmém čtení schází explicitní vysvětlení smyslu Senátu, tj. proč je zřizován, případně schází i odůvodnění tzv. pojistky demokracie, stejně tak vysvětlení dopadu dvoukolového volebního modelu na zvolení Senátora. Netroufám si však tuto oblast sepisovat. --Adam Hauner (diskuse) 18. 10. 2016, 17:33 (CEST)Odpovědět