Diskuse:Nádraží Braník (terminál MHD)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Tomáš1956 v tématu „Chyba v textu Historie tramvajového provozu

Název a obsah[editovat zdroj]

Asi by nebylo špatné pojmout to jako obecný článek o branickém nádraží, v němž by se pak zmínil i název zastávky tramvají Nádraží Braník a vlakové stanice Praha-Braník (a vše příslušně přesměrovat). Co vy na to? --Mmh 14:35, 1. 7. 2008 (UTC)

Hm, když tak o tom přemýšlím, je to vhodný článek na smazání. Článek o nádraží jako takovém už existuje (Praha-Braník (nádraží)), je v něm i odstaveček o tramvajové a autobusové zastávce. A uvádět přímo linky, které zde zastavují nemá žádný smysl, protože (zejména u autobusů) tyto údaje velice rychle zastarávají. Takže po vyloučení těchto informací tu nic nezůstane. Asi to teda vypadá na redirect na článek o nádraží. --Harold 14:48, 1. 7. 2008 (UTC)
Vidíte, nevěděl jsem, že už tu máme tak pěkný článek o nádraží, to bych také hned navrhl smazání a přesměrování. Případně tedy ještě do článku o nádraží do úvodu napsat upozornění o přesměrování z "Nádraží Braník" a že o tramvajové zastávce toho jména se pojednává níže. --Mmh 14:51, 1. 7. 2008 (UTC)
V okolí se nachází více objektů, jenž jsou na Wiki zapsány, mimo jiné též Branický most, nedaleko je Pivovar Braník i Branické ledárny --MiroslavJosef 14:53, 1. 7. 2008 (UTC)
... jen tak mimochodem, ta zastávka + tramvajová smyčka je architektonicky docela zajímavá ** --MiroslavJosef 14:56, 1. 7. 2008 (UTC)
Nejsem proti článku o tramvajové a autobusové zastávce, už i takové případy tu máme (Kategorie:Tramvajové zastávky v Liberci), ale v současné podobě to spíš vidím na to přesměrování. Pokud někdo doplní historii, nějakou fotku, tak proč ne. V současnosti je tam prakticky pouze seznam zde zastavujících linek. --Harold 15:08, 1. 7. 2008 (UTC)
Tak vidím, že už jste se pustil do úprav :-) Takže se nic mazat nebude. --Harold 15:10, 1. 7. 2008 (UTC)
Dopsal jsem co vím, obrázek by nezaškodil. Znám to tam léta, jezdil jsem tudy coby kluk často na tremp do Brd ** Navíc moje maminka kousek odtud 15 let bydlela, bydlí zde i moje sestřenice s rodinou ** znám to tam dost dobře ** --MiroslavJosef 15:13, 1. 7. 2008 (UTC)
(s ed. konf.) Tak jsem našel dvě fotky, aspoň něco. Dále jsem odstranil čísla linek, něco přestylizoval a taky doplnil trošku tu historii ohledně tramvajové tratě. --Harold 15:30, 1. 7. 2008 (UTC)
Jo, to je pravda. Kdybychom dokázali vyštrachat něco více z dějin zastávky tramvají... (Také mám svou trempsko-branickou minulost. Ó, kdyby tak někdo vyštrachal nějakou páteční fotku z nějakých sedmdesátých let, to by byl hnedle nesmazatelný pilíř článku!) --Mmh 15:23, 1. 7. 2008 (UTC)
Zcela jistě, to by bylo moc bezva, ono tudy také jezdilo i docela slušné množství různých umělců, panem Janem Werichem počínaje, přes bratry Nedvědy, Vlastu Třešňáka až po Jaroslava Duška a další a další .... (moje babička s mojí maminkou například také) ** Možná by nezaškodila i nějaká mapka čí plánek, těch objektů na Wiki v okolí je, alespoň pokud správně počítám přesně 5 ** Zdravím --MiroslavJosef 15:27, 1. 7. 2008 (UTC)

Myslím, že dnes zde aspirujeme na spolupráci týdne --MiroslavJosef 15:54, 1. 7. 2008 (UTC)

Já bych byl obecně pro to, abychom o přestupních uzlech psali článek vždy dohromady: tedy v článku o železničním nádraží vždycky i o řešení návazné dopravy. Totéž v článcích o stanicích metra, které se zatím zabývají převážně řešením podzemní části a ten povrch opomíjejí. Terminál MHD u nádraží Braník nepochybně je velmi významný, protože jde v měřítkách Prahy (a možná i v měřítkách celé země) podle všeho o historicky první moderní přestupní terminál MHD, jakéhosi předchůdce pozdějších terminálů u stanic metra. Zkusím něco vyštrachat v literatuře. Přesto bych se spíše přikláněl ke sloučení s článkem o nádraží. (Odkazy na zajímavé objekty v okolí by měly patřit hlavně do článku Braník – obecně by nebylo vhodné, aby články o stanicích suplovaly články o obcích či místních částech.) --ŠJů 16:53, 1. 7. 2008 (UTC)
Z mé strany není žádných námitek, IMHO je to jeden a tentýž objekt - nicméně na malé ploše je zde asi 4 až 5 různých článků ** --MiroslavJosef 17:01, 1. 7. 2008 (UTC)
Hm, ŠJů má asi pravdu, přestupní uzly by měly mít jeden článek. Takže souhlas (pokud to někdo mohutně nerozšíří). --Harold 17:07, 1. 7. 2008 (UTC)
@ŠJů - s těmi stanicemi metra je to samozřejmě podobné, chtělo by to srozumitelně popsat i okolí vchodu do stanice na povrchu zejména z dopravních hledisek, ale nejen z nich, jsou tu i další vazby, třeba kulturní, společenské, historické apod. ** Zdravím --MiroslavJosef 17:11, 1. 7. 2008 (UTC)

Sloučit ?[editovat zdroj]

Jsem docela proti slučování; nepříjde mi to jako nejlepší nápad, stanice i nádraží jsou dvě rozdílné (ale spolu provázané stavby) a obě jsou na Wikipedii docela slušně zpracované. Sloučením by vznikl docela nešťastně se tvářící pačlánek který by nebyl nic moc. Nechme to jak to je a nekažme autorům, které to baví, radost z vykonané práce pro encyklopedii. --Aktron (d|p) 18:54, 1. 7. 2008 (UTC)

Také jsem toho názoru (jakkoli na začátku jsem to viděl jinak, když tu byl jen ten nedopahýl). Článek o tramvajové zastávce se mezitím rozrostl do rozsahu, který tu nemá ani leckteré velkoměsto, a byla by škoda cpát to pod nádraží. --Mmh 19:22, 1. 7. 2008 (UTC)
No, ŠJů článek teda pořádně rozšířil a v této podobě jsem proti sloučení. Předtím to byl takový pahýl, ze kterého by šly udělat dva odstavečky v článku o nádraží, ale v současné podobě mi slučování nepřijde vhodné. --Harold 19:33, 1. 7. 2008 (UTC)
O kažení radosti tady snad nejde, nikdo tu původně na oddělených článcích netrval. Původní zakladatel tohoto článku zjevně netušil, že článek o nádraží již existuje, ba snažil se tento článek Praha-Braník (nádraží) pojmout jako pojednání o obojím. Ostatně autobusové obratiště a tramvajové obratiště jsou nepochybně také dvě různé stavby, podléhající zcela jinému správnímu režimu, a nácestné tramvajové zastávky jsou také na jiné stavbě než tramvajové obratiště. V případě tohoto terminálu, který je opravdu svým způsobem první a unikátní, se oddělené články ještě dají uživit, ale obecně bych v podobných případech (zejména u stanic metra) byl pro společné články s tím, že rozdělení je na místě teprve tehdy, začal-li by se společný článek nepřiměřeně rozrůstat. --ŠJů 20:26, 1. 7. 2008 (UTC)
O kažení radosti bych také nemluvil. Nicméně vzhledem k současné podobě článku se mi slučování už příliš nelíbí (článek dnes mimo jiné celkem dost slušně popisuje historii tramvajové dopravy v Braníku) ** Pochvalné mručení ** --MiroslavJosef 20:40, 1. 7. 2008 (UTC)

Chyba v textu Historie tramvajového provozu[editovat zdroj]

Pikovickou ulicí tramvaje nejezdily. (Původně byla částí staré Modřanské ulice a na Pikovickou byla přejmenována až po výstavbě nové Modřanské ulice.) Jedná se o ulici Na Mlejnku. Datum 8. listopadu 1986 je spíše datem ukončení provozu v ulici Na Mlejnku. Od začátku listopadu trvala asi měsíční výluka pro přeložení tratě na nově postavené těleso v souběhu s nově postavenou částí Modřanské ulice. Konec výluky a zahájení provozu na novém tělese bylo někdy mezi koncem listopadu a polovinou prosince 1986. Tomáš1956 (diskuse) 13. 2. 2017, 13:45 (CET)Odpovědět