Diskuse:Muži mající sex s muži

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 lety od uživatele Tchoř v tématu „Přesun na „Muži mající sex s muži“

Přesun na „Muži mající sex s muži“[editovat zdroj]

Nesouhlasím s návrhem na přesun, podle Googlu je současný název mnohonásobně častější.--Kohelet (diskuse) 28. 8. 2014, 16:07 (UTC)

Google ovšem v tomto můžeme těžko považovat za vypovídající, protože jde často spíš o prostý opis nebo poněkud otrocký překlad, než o odborný termín. Jako poměrně dobře vypovídající bych bral třeba knihu Sexuologie, jejíž váha v oboru se nedá srovnávat s Euportálem, Luiem a dalšími zdroji. „Mající“ dále nacházíme i v dalších zdrojích, které vyhlíží víc oficiálně, po odborné stránce propracovaně, např. prezentace Strategie prevence HIV/AIDS a STDs, projekt Sialon, řada různých dokumentů SZÚ… Rozdíl mezi variantami není tak velký, abychom nemohli dát přednost podobě, která je jazykově elegantnější, kratší a obejde se bez celé vložené vedlejší věty. Ostatně i jediný výskyt českého termínu ve zdrojích, které jste sám pro článek použil, uvádí právě „muži mající sex s muži“. --Bazi (diskuse) 28. 8. 2014, 17:35 (UTC)

A s tím Týdnem jako zdrojem to byl asi jen pokus o vtip, že? „Do současnosti bylo zaznamenáno dalších 10 případů [LGV]. [...] Všichni pacienti mají několik společných znaků - jde o muže s homosexuální orientací, kteří provozují riskantní sexuální život, jsou promiskuitní a nedostatečně své zdraví chrání.“ Tímto chcete dokládat, že muži mající styk s muži jsou promiskuitní? Zjevně jde o výčet různých znaků těch 10 konkrétních výskytů jedné konkrétní nemoci. --Bazi (diskuse) 28. 8. 2014, 17:35 (UTC)

Také nesouhlasím s návrhem viz důvod kolegy výše, vedlo by to na ukrývání zdejších textů před zájmem vyhledávačů, malé, ale přeci. Navíc stojí za zmínku whitewashing článku Homosexualita přesunem textů do tohoto článku. V článku homosexualita by měl být stručný obsah nejdůležitějších bodů z tohoto článku. Tak tomu ale není, z článku Homosexualita byly odstavce jen odstraněny. Odpovědnost je na tom, kdo texty přesunul, tedy prosím o vypracování výtahu z tohoto článku a zařazení do článku Homosexualita. V opačném případě by mělo být asi částečně revertováno, aby článek Homoseuxualita nebyl významově ochuzen.--DeeMusil (diskuse) 27. 9. 2014, 15:47 (UTC) --DeeMusil (diskuse) 27. 9. 2014, 15:47 (UTC)

Argument o „ukrývání“ je zcela nesmyslný, nic se před vyhledávači neukrývá. Informace v článku jsou spíš sledem náhodně citovaných jednotlivostí, které nepokrývají uceleně a vyváženě celé téma. Shluk takových jednotlivostí v žádném případě nebyl reprezentativním přehledem o tématu, jaký je vyžadován, takže článek není nijak ochuzen a Wikipedie už vůbec ne, protože informace byly zachovány dokonce ve specializovaném článku, kam (když už) patří. --Bazi (diskuse) 27. 9. 2014, 16:11 (UTC)

Zpět k otázce přesunu: Souhlasím s Bazim, že navrhovaná verze je jazykově lepší a navíc je kratší (což spolu úzce souvisí). Pokud je to i doloženo v odborné a popularizační literatuře, tak by mi přišlo lepší přesunout. Pokud je to tak, že to v ní i převažuje, tak mi skoro přijde, že není o čem dál diskutovat. Že to druhé převažuje na široširém webu je přeci jen trochu slabší argument. A snaha hledat za přesunem na jiný název nějaký postranní úmysl je už vůbec jako argument použitelná jen obtížně.--Tchoř (diskuse) 29. 11. 2014, 13:56 (CET)Odpovědět

Pokud by mělo jít o smysluplný překlad anglického "Men who have sex with men", tak bychom zřejmě v češtině místo přítomného času (mají, mající) museli použít nedokonavý opakovací tvar (mívají, mívající), má-li tato kategorie být založena na nějaké dlouhodobé charakteristice těch mužů, popřípadě minulý čas, pokud má jít o všechny muže, kteří byť jen jednou měli sex s jiným mužem. Nicméně protože my tu nejsme od toho, abychom opravovali chybně používané termíny, ale abychom jejich reálné užívání reflektovali, tak si dovoluji vyslovit svůj názor, že ten opisný tvar díky důrazu posílenému vztažným zájmenem evokuje správný význam o něco lépe než pouhé přídavné jméno slovesné vytvořené z prostého přítomného času slovesa. --ŠJů (diskuse) 15. 12. 2014, 12:25 (CET) Co se týče jazykové elegance, tak už ten kalk „mít sex“ je barbarismus, kterým trpí i český slang, natož spisovná odborná řeč. V kultivovaném odborném jazyce se pořád ještě používá spíše "pohlavní styk" či v užším významu "soulož". --ŠJů (diskuse) 15. 12. 2014, 12:33 (CET)Odpovědět
Problém je, že „muži souložívající s muži“ asi nikdo nepoužívá.--Tchoř (diskuse) 18. 12. 2014, 00:00 (CET)Odpovědět