Diskuse:Meloun

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nevím, již mnoho let žiju v domnění, že oficiální název pro meloun je vodnice **--MiroslavJosef 08:38, 3. 2. 2008 (UTC)

Pokud se nepletu, tak vodnice je taková zvláštní ředkev, viz tady, nebo koneckonců tady. --Jakubisko 15:24, 3. 2. 2008 (UTC)

Zajímavé, na anglické wiki je vodní i cukrový meloun uvedený jako ovoce... taky si myslím že je to zelenina, ale mate mě to :) kde je pravda? --Jakubisko 15:22, 3. 2. 2008 (UTC)

taky jsem na to včera koukal. Ale bral jsem to dle článku, které jsou tam citovány jako reference. Dokonce to má i pro mne botanickou logiku, když patří do stejné skupiny jako okurka a nebo tykev. Chtělo by to ale botanika, aby nám to vysvětlil polopatě jak se to má. --Chmee2 15:26, 3. 2. 2008 (UTC)

Osobně se domnívám, že v angličtině je to rozlišení dáno spíše tradicí, dokonce na příslušných stránkách en:Fruit a en:Vegetable je uvedeno, že to není botanický termín, ale spíše kulinářský, přičemž zelenina je to co nebývá sladké atd. Osobně bych se držel spíše tradičního českého rozdělení, že ovoce roste na dřevinách a zelenina na bylinách. Navíc mám pocit, že na en:Melon není výraz fruit použit ve významu ovoce, ale plod. --Reaperman 15:40, 3. 2. 2008 (UTC)

Souhlasím, ale na simple:Melon je podle všeho použit právě jako ovoce... ale přesto se také přikláním k zelenině. --Jakubisko 15:49, 3. 2. 2008 (UTC)
Termíny ovoce a zelenina nemají objektivní botanickou platnost – jde pouze o logické kategorie bez hlubšího fylogenetického významu (podobně jako dělení hub na jedlé, výtečné, nejedlé a jedovaté). Můžeme pochopitelně arbitrárně stanovit dělící kritérium, jako například obsah cukru v plodině (ale co třeba taková řepa cukrovka, onen nešťastný meloun nebo naopak citrón?) nebo povaha mateřské rostliny (bylina/dřevina; jenže kam s takovou jahodou (pomineme-li, že jde vlastně o nepravý plod, ona lahodná červená "bobulka" vzniká zdužnatěním květního lůžka, ne semeníku, jak se na správný plod sluší)?). Osobně se u takovýchto sporných případů přikláním k použití neutrálního termínu plodina. --Magairlin 12:25, 30. 6. 2008 (UTC)
Z toho důvodu je ovšem slovo "nesprávně" v úvodu neencyklopedické. Pokud se neobjeví nějaký protiargument, příležitostně ho vymažu. --Mmh 07:35, 1. 7. 2008 (UTC)
Otázkou zůstává, zda formulaci "Meloun je druh plodové zeleniny" vůbec ponechat. Vzhledem k tomu že jde o objektivně nezodpověditelnou otázku, jejíž odpověď závisí pouze a jen na konvenci a zvyklostech, zapátral jsem, je-li některý z názorů ve společnosti převládající. Výsledky jedné online ankety nejeví průkazný rozdíl v užívání obou termínů. Navrhuji proto první větu úplně přeformulovat, aby bylo jasné, že oba názory jsou navzájem rovnocenné. --Magairlin 23:19, 1. 7. 2008 (UTC)

Prosba - infobox[editovat zdroj]

Nemohl by tam prosím někdo, kdo to ovládá, chápe a má chuť dát infobox kytek? Koukal jsem na pl wiki a tam mají pěknej. Případně někomu předem velmi, velmi děkuji --Chmee2 21:44, 3. 2. 2008 (UTC)

Nestačí toto? --Jakubisko 22:05, 3. 2. 2008 (UTC)
Hm asi až teď mi došlo že myslíš dát infobox přímo o melounu :) asi už je pozdě na můj ubohej mozek :)--Jakubisko 22:06, 3. 2. 2008 (UTC)
jj :) vim, že ten taxabox máme, ale ty slova mi nic neříkají. Jsem "skoro" šutrolog a ne kytkolog, takže se nechci pouštět do vyplňování na mne odborného infoboxu :) ale i tak díky za pomoc v tuhle noční hodinu ;) --Chmee2 22:09, 3. 2. 2008 (UTC)
Pokouším se o to, ale nevím jestli udělat tabulku pro rod "meloun", nebo pro nějaký konkrétní, třeba pro ten cukrový co mají na pl...--Jakubisko 22:20, 3. 2. 2008 (UTC)
Tož, po zralé úvaze sem to udělal takhle, nějaký kytkolog to kdyžtak upraví :) --Jakubisko 22:31, 3. 2. 2008 (UTC)
moc děkuji za pomoc :) --Chmee2 22:35, 3. 2. 2008 (UTC)

Náhodou jsem na tohle narazil. Hned pro začátek, je dobré se za každou cenu vyhnout hybridním článkům, které pojednávají o rodu i o druhu nebo druzích (výjimkou jsou rody obsahující jen jeden druh). Už z prvního odstavce a z taxoboxu musí být jasné, o čem ten článek je. Třeba kukuřice setá a kukuřice jsem to pracně oddělil, ale je tady spousta průšvihů, které mě pěkně štvou. Tady je jeden zásadní problém, že vodní meloun a cukrový meloun se většinou řadí do 2 rodů. Cukrový meloun tedy Cucumis melo společně s okurkou Cucumis sativus patří do rodu Cucumis. Vodní meloun patří do rodu Citrullus, tedy Citrullus lanatus. Ony jsou možná ještě jiná taxonomická pojetí, ale po tom se mi teď nechce pátrat, tohle je z Kubáta 2002. Takže bude podle mě nutné udělat samostatné články o rodu Citrullus, Cucumis a samostatné články vodní meloun, cukrový meloun, okurka. U hesla meloun bude z důvodu příslušnosti ke 2 rodům problém vytvořit taxobox. Ten bych zrušil, Němci ho tam taky nemají, je to zavádějící, nebo tam střelit 2 rody. Tohle bych nechal jako článek o melounu jako zelenině a botanické záležitosti bych nechal na ty články k rodům a druhům. Já jsem teď nějak vytížen a asi s tím nyní moc nepomohu, snad v březnu. --Don Pedro 22:38, 3. 2. 2008 (UTC)

tohle je přesně věc, která jde mimo mne :| pač tomu nerozumim. Pokud jsem to udělal špatně, rozkouskujte to libovolně, at je to ok. Budu rád, i když se to udělá až v březnu... fakt se omlouvám, ale jde to mimo mne a sám s tim nehnu --Chmee2 22:44, 3. 2. 2008 (UTC)
mno zrušil jsem taxobox. to je asi vše čím můžu v tuto chvíli přispět, přepínám na spánkový režim. Uvidíme zítra, jestli mě(nás) něco osvítí :)--Jakubisko 22:47, 3. 2. 2008 (UTC)

Navrhuji jako řešení z tohoto článku vytvořit pouze článek o plodu dvou různých rostlin. Tím bychom se vyhnuli nepřesnostem. K tomu by myslím stačily články meloun cukrový o jednom druhu a lubebice obecná o druhém. Do článku okurka dát zmínku. --Vojtech.dostal 16:51, 6. 2. 2008 (UTC)

Však už takové řešení myslím nastalo. Ten taxobox tam teď je podle mě účelný, nepřesný není a alespoň to bude lidi vodit na jiné příbuzné články. Navrhuji napsat články: lubenice obecná, meloun cukrový, Citrullus, Cucumis, a budem úplně v pohodě. --Don Pedro 18:05, 6. 2. 2008 (UTC)

Ještě drobnost - kam přesměrovat z vodní meloun a cukrový meloun? --Vojtech.dostal 18:09, 6. 2. 2008 (UTC)

Cukrový meloun bych přesměroval meloun cukrový a vodní meloun na lubenici obecnou. --Don Pedro 18:35, 6. 2. 2008 (UTC)

druh plodu[editovat zdroj]

je meloun bobule, nebo co to vlastně je zač? --Vojtech.dostal 13:42, 7. 2. 2008 (UTC)

psali, že to samé jako tykev a nebo okurka... :] snad tim pomůžu --Chmee2 15:22, 7. 2. 2008 (UTC)
Tak to je bobule, díky. Hodil jsem to do googlu a opravdu to tak je. Přidám to do článku. --Vojtech.dostal 15:29, 7. 2. 2008 (UTC)

V hesle se píše, že meloun je nesprávně označován jako ovoce. Proč by to ale mělo být nesprávně? Dělení na ovoce a zeleninu nemá moc společného s botanikou, je to dělení spíše kulinářské. A v tomto ohledu je úplně jedno, jestli patří mezi tykvovité nebo cokoliv jiného, to je prostě úplně jiné dělení. Žádná smysluplná definice ovoce stejně neexistuje, takže ovoce je prostě to, co se za ovoce označuje, a meloun se tak označuje. Jan.Kamenicek 29. 1. 2010, 01:24 (UTC)

Moc těmhle věcem nerozumím ale to, co říkáš, se mi zdá rozumný. Ale nejlíp by bylo zeptat se Chmeeho, který to do článku napsal. --Vojtech.dostal 29. 1. 2010, 08:05 (UTC)
Viz např. diskusi. Prostě záleží, jak si nadefinuješ zeleninu, jestli kulinářsky anebo botanicky. Dále třeba zde a obecně asi stačí napsat meloun+ovoce do google, případně poangličtěnou verzi. Případně můžeš říct, že to je obojí. Mělo by tam být tedy, že botanicky je nesprávně označován za ovoce, kulinářsky pak za zeleninu. Ale ať se o tom hádají botanici. --Chmee2 7. 2. 2010, 11:26 (UTC)
Myslím, že se nedá říct, že je botanicky nesprávně označován za ovoce, neboť termín "ovoce" je zcela mimo botanickou nomenklaturu, jak už jsem psal, to je čistě kulinářský termín. Prostě v některých kulturách se některé části rostlin považují za ovoce a jiné za zeleninu, navíc v jiných kulturách to klidně může být jinak. Proto nám tu nepomůžou ani anglické zdroje, tam třeba často (ale ne vždy) označují slovem "fruit" i rajče. Jinak ty uvedené zdroje nám moc nepomůžou, myslím si, že na takové překvapivé tvrzení, jako že označování melounu za ovoce je nesprávné (které je zcela v rozporu s obecným užíváním tohoto termínu), by to chtělo zdroj odborný, nejlépe citovat nějakou pomologickou publikaci. Jinak bych to tvrzení o nesprávnosti odstranil a maximálně dodal, že někteří lidé ho z toho a toho důvodu označují také za zeleninu. Jan.Kamenicek 7. 2. 2010, 13:59 (UTC)

Chystám se většinu článku, pojednávající o ovoci či zelenině přesunout pod heslo Melouny a odebrat infobox. Pod heslem Meloun chci ponechat jen informace týkající se botanického rodu Cucumis. Souhlasíte? Vojtěch Zavadil (diskuse) 28. 9. 2012, 06:25 (UTC)

Já souhlasím. Je to tak správně. Možná by se daly vytvořit články o jednotlivých druzích, ale souhlasím. Bude to takto lepší--Rosičák (diskuse) 28. 9. 2012, 17:48 (UTC)