Diskuse:Karlův most/Archiv1

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Obrázky Svatých jsou jednak blbě určeny a zadruhý chci navrhnout je nacházet do galerie. Což by bylo účelnější a mohli by tam být všechny. Já bych si to pak zkontroloval jestli jsou zprávně posány.--Juan de Vojníkov 16:19, 3. 9. 2006 (UTC)

Souhlasím s galerií, bude rozhodně mnohem lepší. Obrázky jsem zkontroloval, jenom ty tři uvedené na Wikipedista diskuse:Zp jsou špatné a dva chybí (Sousoší sv. Jana z Mathy, sv. Felixe z Valois a sv. Ivana a Socha sv. Václava). --Japo ¿ 16:24, 3. 9. 2006 (UTC)

No a kdybych měl foťák, tak bych toho nafotil mnohem víc. Třeba sochy, které dříve stály na mostě, ale nyní se nacházejí jinde.--Juan de Vojníkov 16:35, 3. 9. 2006 (UTC)

Já ty originály sochnafocené mám (jak z Gorlice, tak z Lapidária), v dohledné době plánuju, že bych je sem dodám. Jde jen o to je trochu zpracovat. --Yaago 13:57, 1. 12. 2006 (UTC)

Vyjadřuji podporu pro zřízení galerie :-) --Hypertornado 16:55, 3. 9. 2006 (UTC)

Tak jsem to proved a říkám si jestli by nemohlo být 5 obrázků vedle sebe? Na mostě je jich totiž 15 po každé straně.--Juan de Vojníkov 17:10, 3. 9. 2006 (UTC)

Sochy na Karlově mostě - oddělit[editovat zdroj]

Dodělávám nějaké články o sochařích - autorech soch na KM. Aktuálně jsem přidal hesla Matyáš Bernard Braun a Ferdinand Maxmilián Brokoff, připravuji Matěj Václav Jäckel a Michal Jan Josef Brokoff, abychom měli ty nejdůležitější. Časem možná zpracuji i další. Ta práce mě vedla k jednomu závěru, a to, že bychom měli tento článek rozdělit do dvou a ze soch udělat samostatný článek. Tady bychom ponechali jen malý odstavec s odkazem na hlavní článek o sochách.

Co mě k tomu vede?

  1. Sice chápu, že Karlův most má (skoro) každý nerozlučně spojený se sochami, ale samotný most, o němž je heslo, slouží pouze jako nosič těchto soch (je to taková malá open-air galerie). Převážná většina soch na něj byla instalována více než 300 let po jeho založení. Takto detailně se tu rozepisovat o všech 30 sochách je, jako bychom v hesle o Anežském klášteře chtěli vyjmenovávat všechna umělecká díla a jejich autory, které tam Národní galerie vystavuje. Tady by stačil odstavec - dva a odkaz na hlavní článek (klidně zpracuji).
  2. Oba články se tak zpřehlední. Článek o gotickém mostu nebude natažený galerií a přehledem barokních soch a v samostatném článku o sochách bude dost prostoru případně rozšířit pojednání o jednotlivých sochách a obecnou historii soch na Karlově mostě. Opět tady můžu dodat vlastní krátký úvodní text a doplním i o údaje o sochách zřícených do vody a originálech veřejně vystevených na jiných místech Prahy. Mám na wiki už i pár obrázků z Lapidária a Gorlice.
  3. Anglická wikipedie má také samostatný článek o mostě a samostatný o sochách, takže se to dá lépe provázat přes interwiki.

Má k tomu někdo nějaké připomínky či námitky?

--Yaago 11:34, 21. 12. 2006 (UTC)

Jsem proti rozdělení článku na dva. Mělo by to být jak popisuješ. Tedy v článku Karlův most stručný přehled soch a odkaz na hlavní článek. Podle mě tato varianta není ale rozdělení.--Juan de Vojníkov 11:59, 21. 12. 2006 (UTC)
..pak asi špatně chápu termín rozdělení. :-) Prostě ponechal bych tady jen stručnej výčet (napadá mně udělat tabulku s dvěma sloupcema hezky od Starýho města k Malý straně) + odstavec + odkaz na hlavní článek a udělal novej článek, kam bych většinu obsahu kapitoly Sochy a sousoší přetáh. OK? --Yaago 12:25, 21. 12. 2006 (UTC)
...nebo to chápu špatně já-) ale souhlasím. Takhle je to dosti dlouhé.--Juan de Vojníkov 12:37, 21. 12. 2006 (UTC)
tak nevím, teď mě napadlo, že by bylo vhodné zmínit nějaké pověsti k sochám, ale do článku Karlův Most je tláskat nemůžeme. Čili by možná bylo lepší je oddělit. Navíc mají svou historii, protože tam třeba nejsou od začátku, nebo jsou kopiemi. Nicméně některé pověsti svázané přímo s mostem bych vložil přímo do článku? Nevím. Např. o sv. Janu Nepomuckém.--Juan de Vojníkov 10:37, 13. 1. 2007 (UTC)
To je přesně ono, proč si myslím, že by to měly být články dva. Snad se během týdne, či dvou, dostanu aspoň k tomu, abych to nějak rozdělil do dvou článků, k mostu napsal obecné stručné pojednání o sochách a článek o sochách pak doplnil fotogalerií originálů soch rozsetých po Praze příp. nějaký textík o sochách, které na KM byly a už nejsou. Odevzdal jsem knížku do tisku, takže snad už bude trochu času.

Pověsti s mostem jsou samozřejmě vítány... :-) --Yaago 07:18, 15. 1. 2007 (UTC)

Jsem pro rozdělení (samostatný detailní článek pro sochy, krátký přehled v článku mostu). --Adam Hauner 20:36, 24. 1. 2007 (UTC)

Jsem také pro rozdělení (samostatný detailní článek pro sochy, krátký přehled v článku mostu).. --Petr Adámek 20:41, 24. 1. 2007 (UTC)

Pokud rozdělit, tak ať má ten nový článek přesný název, tj. Sochy a sousoší na Karlově mostě.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 21:47, 24. 1. 2007 (UTC)

Jsem také pro rozdělení. Plánuji podrobněji popsat stavební historii Karlova mostu a bez rozdělení by se pak stal článek dosti nepřehledným. --Jvs 13:24, 21. 2. 2007 (UTC)

Sochy na Karlově mostě - neoddělit[editovat zdroj]

ja se myslim, ze neodelit. Proste, mam stesti a chapu cestinu, ale i kdybych nemluvil takze bude snadno najit galerie soch a ji adaptovat do ostatnich wikipedie (viz francouzske). Ten clanek neni TAaak velky, ze potrebuje rozdeleni. Mozna jen trochu editorialni prace aby to bylo snadnejsi cist (galerie a popis soch u konec) --Diligent 23:59, 30. 12. 2006 (UTC)

S těmi cizojazyčnými verzemi je složité. Německá verze třeba nemá Karlův most jako samostatné heslo vůbec, anglická verze má seznam soch oddělený. A já si myslím, že je to tak správné. Ony ty (převážně) barokní sochy opravdu zasluhují samostatné heslo, protože s vlastním (gotickým) mostem toho mají pramálo společného (kromě toho, že jim slouží jako podstavec). Navíc, pokud tam přidám pojednání o tom, kde se nyní nachází originály soch, které sochy už na mostě nejsou a podobně, tak to s vlastním mostem opravdu nesouvisí. Pro Staroměstskou mosteckou věž také máme samostatné heslo, i když ta tvoří součást mostu stejně jako sochy a to dokonce mnohem déle, než ti barokní panáci z kamene. Obě hesla pak můžou žít samostatným životem. --Yaago 08:33, 2. 1. 2007 (UTC)

Sochy na Karlově mostě - závěr[editovat zdroj]

Když spočítám výsledek hlasování, je to 5:1 pro oddělení. Tak to během dneška oddělím. --Jvs 09:10, 21. 3. 2007 (UTC)

Použití článku bez zřetelného uvedení zdroje[editovat zdroj]

Na stránkách [1] je kopie tohoto článku, zdroj je uveden jen u některých kapitol (jako "WK"). Uvádím to sem kvůli případným sporům o copyvio. --Jvs 08:57, 30. 11. 2007 (UTC)

Chceš říci, že Antonín Šebík ten text označil za svůj neoprávněně a porušuje GFDL? Jestli ano, je třeba proti tomu zasáhnout. Prosím, nahlaš to na Wikipedie:Wikipedie_jako_zdroj_pro_média. Díky! --Miraceti 09:36, 30. 11. 2007 (UTC)
Doplnil jsem to na onen seznam. --Jvs 10:06, 30. 11. 2007 (UTC)