Diskuse:Karel IV./Archiv 1

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Vetulus de Montanis v tématu „Původní jméno Karla IV.
Archivy
Archivy

Dotaz

nevíte kdo má 7 klíčů od korunovačních klenot -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 85.132.176.252 (diskusebloky) 11:00, 4. 2. 2007 (CE(S)T)

Předpokládám, že jde o dotaz. Odpověď je zde. --Luděk 10:06, 4. 2. 2007 (UTC)

Malé rozšíření

Neohl by prosím někdo napsat jeho sourozence? Nějací tam jsou ale většina ne! --Lovelygirl 16:30, 28. 3. 2008 (UTC)

můžete si je najít přes Karlovy rodiče.:)--Acoma 16:33, 28. 3. 2008 (UTC)

K wikiodkazům

Žádám wikipedisty, aby při psaní wikiodkazů trošku používali mozek. V době, kdy Karel IV. žil Lombardie v současných hranicích VŮBEC neexistovala, tudíž sem prosím neumisťujte odkazy na současné celky. --Kirk 15:26, 22. 4. 2008 (UTC)

Spíše bych v takovém případě doporučil, aby se uváděly oba názvy (historické označení z té doby + současný název). --Milan Keršláger 17. 10. 2010, 17:01 (UTC)

Kurfiřt?

Zařadit do Kategorie:Braniborští kurfiřti jako v anglické Wikipedii, nebo ne? Když na to místo protlačil Václava, de facto úřad vykonával za něj. --Gumruch 14. 5. 2010, 18:40 (UTC)

Pokud se nepletu, Karel IV. braniborským kurfiřtem nikdy nebyl. --Silesianus 14. 5. 2010, 18:44 (UTC)
Kdyby byl, neptal bych se a kategorii bych přidal. Jak jsem napsal, když se jím stal jeho nezletilý, 12letý syn Václav IV., vykonával za něj úřad – viz zde, ale není mi jasné, zda to bylo „oficiálně“. Předpokládám, že v anglické verzi z toho při kategorizaci vycházeli, každopádně by bylo lepší kategorizovat jednotně napříč jazykovými verzemi. Tj. zde kategorii přidat, nebo na anglické odebrat. --Gumruch 14. 5. 2010, 19:32 (UTC)
Ota Braniborský také zastával úřad za nezletilého Václava II. jako jeho poručník, přidal byste i k němu kategorii český král? --Silesianus 15. 5. 2010, 09:55 (UTC)
Na rozdíl od Vás, kolego, nejsem odborník, naposledy jsem z dějepisu maturoval. Proto jsem komunitu/odborníky upozornil na nesrovnalost kategorizace na české a anglické Wiki a prosím o konstruktivní přístup při řešení problému. Pokud jde opravdu o stejný příklad jako v případě (korunovaného) krále, měla by být kategorie odstraněna v anglické Wiki. Na druhou stranu, jak tak koukám, anglická kategorie en:Category:Electors of Brandenburg má v názvu výrazněji to volitelství („český“ kurfiřt je méně průhledný), takže je možné, že to berou tak, že tam patří každý, kdo někdy za braniborský úřad volil. V české i v anglické Wiki jsou braniborská markrabata ještě jako zvláštní kategorie. --Gumruch 16. 5. 2010, 14:12 (UTC)
Braniborský markrabě se nerovná braniborský kurfiřt. Existovaly totiž i "vedlejší" makraběcí větve - Braniborsko-Ansbašská a Braniborsko-Kulmbašská. Hlavní však byla ona kurfiřtská a to díky svému volebnímu hlasu. Jenže volební hlas je spojen s osobou kurfiřta, vládce Braniborské marky, kterým byl Václav. Karel IV. nebyl nikdy braniborským markrabětem, ani kurfiřtem, tuto roli měl de iure Václav. Proto je zcela zcestné v té tabulce dole v anglickém článku, že ho tam mají jako braniborského markraběte a od toho se odvíjející kategorii. Proto bych jí dal pryč (i z té tabulky bych to odstranil, nebo aspoň napsal regent). --Silesianus 16. 5. 2010, 14:22 (UTC)

Rozšíření článku?

Chtěl bych se zeptat, jestli se plánuje nějaké podstatné rozšíření článku? Myslím, že Karel IV. by si vzhledem k velikosti svého významu určitě zasloužil delší článek. Sám jsem pracoval na rozšíření článku, bohužel, měl jsem to uložené ve wordu, skolaboval mi Windows a musel jsem ho přeinstalovat. Pracoval jsem na tom dlouho, takže jsem pak ztratil chuť dělat to od znova. Ovšem jsem ochoten začít od znova, ale myslím si, že lepší by bylo si práci rozdělit na jednotlivé úseky Karlova života. Mám dost materiálů, které by nám mohli pomoci, vedle spousty jiných knih vlastním i Vlastní životopis Karla IV., kde samotný panovník popisuje detailně především své mládí, před příchodem do Českých zemí. Takže pokud by se našli lidé, chtějící pracovat na článku, moc rád se zapojím :) --Swejnys 16. 6. 2010, 11:55 (UTC)

Jen menší upozornění - jeho vlastní životopis je primární pramen. --Silesianus 16. 6. 2010, 11:06 (UTC)
…takže se na něj vztahuje Wikipedie:Věrohodné zdroje a Wikipedie:Žádný vlastní výzkum (FYI). --Milan Keršláger 17. 10. 2010, 16:54 (UTC)

Původní jméno Karla IV.

Nějak mi z článku nevyplývá, jaké bylo původní jméno Karla IV. Napřed je uvedeno, že byl pokřtěn na Václava a pak při biřmování ve Francii získal jméno Karel po svém strýci. Jaké ale bylo jeho původní jméno tu napsáno není. Stejně tak není vysvětleno, proč je IV., když byl vlastně I. Karlem, králem českým. IV. byl německým a luxemburským.--Juan de Vojníkov 13. 4. 2011, 06:16 (UTC)

Karel byl císařem římským (Imperator Romanorum), což bylo jeho nejvyšší panovnickou hodností, a v této posloupnosti mu předcházeli Karel I. Veliký (Charlemagne), Karel II. Holý a Karel III. Tlustý. Vetulus de Montanis (diskuse) 29. 10. 2018, 04:08 (CET)

Doba vlády Karla IV

Já si tímto nejsem jistý, ale nestává se člověk králem až po korunovaci? Podle mne ano, tudíž by Karel byl českým králem 1347-1378, protože byl korunován až roku 1347. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Maqa (diskuse)

Domnívám se, že nikoliv - korunovace byla v podstatě formální ceremonií uvedení krále do úřadu, zásadní byl akt volby. František Josef I. se také nenechal korunovat českým králem, ba ani rakouským císařem, což ale neznamená, že mu tyto tituly po právu nenáležely (jen nepodstoupil ceremonii). Karel byl českým králem tedy od roku 1346. 89.235.9.33 20. 3. 2012, 18:22 (UTC)

Přepracování článku

Zdravím všechny, dovolil jsem si přepracovat a rozšířit článek o Karlovi IV. Článek ještě není úplně dokončen, chystám se ještě doplnit odstavce o vnitřní vládě, zahraniční politice, osobnosti a dědictví Karla IV.--Swejnys 9. 8. 2012, 15:41 (UTC)

Zdravím Vás. Na to, že se jedná o velmi významnou osobnost, je rozšíření chvály hodné, ale přepracování je dle mého názoru diskutabilní a dosti výrazné. Některé informace (popis korunovace českým králem aj.), které já považoval za srozumitelné a zajímavé pro českou veřejnost, jste zestručnil či nahradil je jinými údálostmi z Karlova života. Bohužel Karlův vlastní životopis na které vaše změny v článku odkazují jsem nečetl, takže nemohu kritizovat. Sám jsem článek kdysi výrazně rozšířil, ale původní informace jsem se snažil do rozšířeného článku zakomponovat, tak abych mnoho jiných informací neodstranil. O Karlovi jsem četl více odborných publikací a období vlády Přemyslovců a Lucemburků na českém území patří k mým zálibám, přesto mé informace jsem čerpal hlavně z pořadu Toulky českou miností a to ze 121 až 153 dílu, která byla kdysi určena právě široké veřejnosti. Vaše rozšíření je dobré, přepracování je diskutabilní, ale ponechám a počkám na vaše avízované pokračování v práci na tomto článku, možná to doladíte a také se snad k tomu vyjadří ostatní wikipédisté. Přeji hezký den --RomanZázvorka (diskuse) 10. 8. 2012, 06:49 (UTC)
Tady jako historik bych se zastal Swejnyse. V případě, kdy máte tak dlouho vládnoucí osobnost, která zasáhla do tolika záležitostí a podílela se na tolika historických událostech, je záležitost korunovace jen okrajová a ačkoliv má své místo v článku, neměla by být popisována nějak podrobně. Je to smaozřejmě můj subjektivní názor. Jinak práce, na které je článek založen, patří co do významu mezi nejzákladnější literaturu o Karlovi IV. a rozhodně je to co se týče zkvalitnění článku krok k lepšímu. Toulky českou minulostí není dobrý nápad používat, autor je totiž novinář a ne vystudovaný historik, což se někdy na analýze v jeho práci projevilo. --Mozzan (diskuse) 10. 8. 2012, 07:28 (UTC)
P.s. Ale bylo by fajn doplnit informace alespoň ještě z jednoho zdroje, ať celý článek nevisí na Spěváčkovi. ;) Koneckonců, v literatuře je toho na výběr ke přečtení dost. ;) Díky za tvou práci, Swejnysi, a hodně štěstí. --Mozzan (diskuse) 10. 8. 2012, 07:29 (UTC)
Jo, jo souhlasím, jedná se o váš názor a můj názor, tudíž dva subjektivní názory, proto jsem článek ponechal, protože úprava může být pro jiné přijatelnější. Snad jen podotknu, že zmíněný novinář velmi často používal dlouhé citace ze soudobých kronik Petra Žitavského, Františka Pražského, Beneše Krabice z Weitmile, Přibíka Pulkavy z Radenína, Jana Marignola, Jana Neplacha a dalších. Z pozdějších informací citoval ze zápisů historika Františka Palackéhého, snad proto článek nevisel na "Spěváčkovi" :) Přeji hezký den. --RomanZázvorka (diskuse) 10. 8. 2012, 08:51 (UTC)
Zdravím a děkuji za názory i pochvalu. Podrobnější popis Karlovy korunovace bych možná zahrnul buď do jeho vnitřní vlády a nebo kultury doby Karla. Na zdrojích ještě určitě zapracuji. :) Po Karlovi se zřejmě dám do práce také na Václavovi IV.Swejnys 10. 8. 2012, 12:31 (UTC)
Víte, ale to dělá každý historik. :) Spíš jde o to, jak ty jednotlivé zdroje interpretujete, což byl u něj právě ten problém. Namísto pana Hořejše, jestli se tak tuším jmenoval bych raději doporučil Velké dějiny zemí Koruny české, které, jakkoliv mají také své nedostatky jsou psány předními českými odborníky na danou problematiku. Proti panu Hořejšovi nic nemám, také jsem na střední s chutí Toulky přečetl, ale po několika letech studia středověku jsem objevil jeho silné nedostatky, především v interpretaci, a užívat ho an wikipedii by podle mě bylo dost nevhodné. Ale to je téma trochu mimo Karla IV. Každopádně se těším na další změny a přeji vám oběma hezký den. ;) --Mozzan (diskuse) 10. 8. 2012, 11:50 (UTC)

Skloňování

Dobrý den, článek se nedá upravovat, proto jsou v něm zvěrstva jako "Byl to první český král, který se stal také svatý římský císař."

Zaregistrujte se a můžete upravovat. --RomanM82 (diskuse) 9. 2. 2013, 20:02 (UTC)

Bula povyšující pražské biskupství na arcibiskupství

Bula povyšující pražské biskupství na arcibiskupství nese název Ex supernae providentia maiestatis, nikoli Romanus Pontifex. Posledně jmenované bula byla vydána o 5 dní později a týkala se přenesení práva pomazat a korunovat české krále a královny z úřadu mohučského arcibiskupa do pravomoce arcibiskupa pražského. Tím byla definitivně zpřetrhána pouta s Mohučí. Misule.sochoru (diskuse) 10. 5. 2013, 19:22 (UTC)

Pravopis

Článek jsem přečetla jen zběžně, ale i při tom jsem zaznamenala chyby, syntaktické a tvaroslovné, např. v odstavci Nesnadné počátky vlády ...Na česko-bavorských hranicích zatím docházelo stále častěji k bojovým srážkám, proto se Karel rozhodl císaři postavit vojensky a v čele vojska se proti němu vypravil. ... (předložka napsaná dohromady s podstatným jménem)

Velký rok 1348 Hned po svém návratu z říše vydal dne 8. března 1348 zakládací listinu Nového Města pražského. (bez čárky)

Ze sněmu vyšlo jedenáct privilegií, která potvrzovala starší privilegia římských králů a císařů (špatný tvar plurálu rodu středního)

Boj o uznání v říši ... hledali proti Karlovi konkurenta o římskou korunu... (spojení konkurent o říšskou korunu je taky špatné, asi chybí kousek věty???)

A takto by se dalo pokračovat. Nebylo by špatné, aby autor nebo osoba k tomu oprávněná text na stránce ještě prošel a opravil. Co jsem uvedla je jen část, chyb je v textu ještě víc. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 88.103.104.215 (diskuse) 12. 10. 2013, 16:26 (CE(S)T)

Text můžete upravit Vy sama. Editujte s odvahou! --Marek Koudelka (diskuse) 12. 10. 2013, 16:28 (UTC)
Jak ho mohu opravit, když nelze editovat!!! -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 88.103.104.215 (diskuse) 12. 10. 2013, 16:34 (CE(S)T)
Aha, stránka je zamčena. Nechcete tedy zvážit založení vlastního účtu? --Marek Koudelka (diskuse) 12. 10. 2013, 16:38 (UTC)

Den týdne úmrtí Karla IV.

Zde se uvádí, že Karel IV. zemřel v sobotu, kupodivu spolehlivé juliánské kalendáře na internetu ukazují, že 29. listopadu 1378 bylo pondělí. I chronologické tabulky se kterými pracují profesionální historici ukazují na pondělí. Myslím, že by stálo za úvahu, zda údaj opravit. Zde je o tom diskuze: https://cs.wikipedia.org/wiki/Diskuse_s_wikipedistou:Romanzazvorka#Den_.C3.BAmrt.C3.AD_Karla_IV

Jirka999983 (diskuse) 2. 2. 2014, 13:50 (UTC)

Ještě doplním údaje z anglické wikipedie, kde se o nepřestupném roce 1378 píše, že začal v pátek: http://en.wikipedia.org/wiki/1378 A v takovém roce je 29. listopadu v pondělí: https://en.wikipedia.org/wiki/Common_year_starting_on_Friday

Doporučuji provést opravu. Jirka999983 (diskuse) 2. 2. 2014, 20:55 (UTC)

Datum narození Karla IV.

Letošní rok - 2016 je sedmistým výročím narození Karla IV. Jeho datum narození 14. květen 1316 je podle juliánského kalendáře nebo přepočtený podle gregoriánského kalendáře? A z toho také vyplývá otázka, zda letošní 14. květen je ten "skutečný" den jeho narození? Děkuji. (Jerome two (diskuse) 26. 4. 2016, 23:18 (CEST)) 26.04.2016

Podle soudobých pramenů je to skutečně 14. květen. Někdy se ale uvádí 30. květen a to by mohlo být po přepočtení na gregoriánský kalendář.--Whitesachem (diskuse) 13. 5. 2016, 19:42 (CEST)
Přepočet tehdejšího data na gregoriánský/astronomický kalendář má vycházet na 21. květen. Zdroj Okoun.cz. Henricus (diskuse) 18. 5. 2016, 08:02 (CEST)