Diskuse:Jana Doleželová

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Doporučuji vyřadit ze seznamu farmaceutů. Není doložen žádný důvod, aby byla Jana Doleželová zařazena mezi českými farmaceuty - pouze vystudovala farmacii, není v tomto oboru nijak významná a povolání asi ani nevykonává. 85.207.170.114 24. 8. 2008, 19:42 (UTC)

Já vracím kat. Čeští farmaceuti, protože tím, že člověk daný obor vystuduje se automaticky stává farmaceutem, stejně jako je tomu u jiných oborů např. právníků , lékařů (viz ministr Ivan Langer, který o sobě zcela správně tvrdí, že je i lékařem). Argumentovat tím, že Jana Doleželová "není v tomto oboru nijak významná a povolání asi ani nevykonává", je nedostačující. --Kacir 24. 8. 2008, 20:30 (UTC)
Souhlasím s Vámi, k mazání kategorie nebyl vůbec žádný důvod - zdá se mi IMHO, že někomu značně vadí její skutečná profese - protože, až jí bude 40 let a krása začně uvadat - bude ráda, že umí dělat něco rozumného a nejen modeling ** --MiroslavJosef 24. 8. 2008, 20:35 (UTC)
Právě naopak, k zařazení do kategorie nebyl žádný důvod (podrobně rozepisuji níže). Luk 30. 8. 2008, 21:17 (UTC)
Zařazení Jany Doleželové mezi české farmaceuty je přesně to, co by se na Wikipedii vyskytovat nemělo. Podobně, jako samotné vytváření biografických článků by mělo být podrobeno přísnému hodnocení významnosti dané osobnosti, mělo by se stejně přísně přistupovat i k řazení do kategorií. Jinak to povede k tomu, že se kategorie zasviní hromadou nerelevantních odkazů a budou k ničemu. Profesní kategorie (zde "Farmaceuti") by podle mého názoru (tak, jak chápu smysl těchto kategorií Wikipedie) měly sloužit k zařazování osob významných v této profesi, nikoli pro osoby významné z jiných důvodů a jen shodou okolností vykonávajících danou profesi nebo mající vzdělání pro ni. Luk 30. 8. 2008, 21:17 (UTC)
Souhlasím. --Elemer 30. 8. 2008, 21:20 (UTC)
Myslím, že Luk to vyjádřil naprosto přesně a vyčerpávajícím způsobem. Nezbývá než souhlasit ;-) Jedudědek 30. 8. 2008, 22:24 (UTC)
Bohužel lze jen dodat, že J. Doleželová vystudovala Farmaceutickou fak. UK azískala diplom, který jí opravňuje k tomu jí nazývati farmaceutkou (důvody posuzování jsem napsal výše). Kdo by měl posuzovat tedy významnost v oboru, wikipedisté? Nejlepším rozlišovačem je akademické vzdělání samotné. --Kacir 23. 10. 2008, 08:16 (UTC)
Ahoj Kaciri, já naopak souhlasím s Jedudědkem, Lukem a Elemerem. Nevím, co bych dodal k Lukově komentáři, považuji jej za dost vystihující. Pokud vím, Bohumil Hrabal je právník, práva studoval i Brod či Kafka. Přesto nejsou v kategorii Čeští právníci, protože jsou pro daný obor prakticky bezvýznamní a významnost těchto osob spočívá úplně někde jinde. Věřím, že takových případů by se dalo najít desítky. --Podzemnik 23. 10. 2008, 08:30 (UTC)
Ahoj, k vyjasnění profesních kategorií jsem založil ŽoK a prosím o vyjádření. Podle mého názoru nejde o to, že např. pan Hrabal není v kategorii Čeští právníci, ale zda-li by tam mohl býti! Pokud absolvoval PrF UK, pak se právníkem stal, pokud by jím nebyl, tak je nutno změnit text článku právník, který by byl mylný. Já se ovšem domnívám, že je v pořádku. Stejně jako lze označit za lékaře člověka s titulem MUDr. či MDDr. bez posouzení významnosti v oboru, tak lze za právníka označit člověka s titulem JUDr. Zdraví --Kacir 23. 10. 2008, 08:58 (UTC)