Diskuse:Doplněk stravy

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Svenkaj v tématu „Stále NPOV?

Přínosy a rizika užívání doplňků stravy – NPOV[editovat zdroj]

Nemám chuť tady vést revertovou válku. Tak alespoň napíšu sem do diskuse. A dovoluji si vložit šablonu NPOV, protože určitou část článku považuji za nevyváženou a stranící určitému pohledu na problematiku. Důvody mám tyto:

V článku mi vadí věta: Novější výzkumy ukazují, že stárnutím organismu se sice snižuje schopnost využívat a produkovat obranné látky, což však neznamená zvyšovat jejich příjem z doplňků stravy, protože takto se jejich přirozená produkce ještě více oslabí.1 (Původně začínala slovy „podle vědců“. Novější výzkumy jsou přece jen lepší.)

Tuto větu jsem odstranil, ale byla vrácena s tím, že opatřená zdrojem. Tímto zdrojem je článek na Novinkách, který má název Doplňky stravy tělu spíše škodí, tvrdí vědci. Pokud má být zdroj relevantní, tak se nemá odkazovat v takovém případě na článek v novinách, ale přímo na konkrétní vědeckou publikaci. (Pokusím se dohledat.)

Věta je vadná i z obsahového pohledu. Není z ní jasné, o jakých obranných látkách, které se mají přijímat z doplňků stravy, se vlastně píše. Zřejmě jde o antioxidanty, ale není mi to úplně jasné. (Rád bych ji přepsal, ale nevím jak.)

V takovém případě by se o tom mělo psát spíše v článku o antioxidantech než tady. Doplňky stravy nejsou jen antioxidanty nebo vitamíny. Je to velmi různorodá skupina výrobků s různorodými účinky (ať už skutečnými, nebo jen smyšlenými). Nelze proto napsat takto paušalizující soudy o tom, že doplňky stravy spíše škodí. Odkazovaný článek navíc není nijak vyvážený. Je zjevně napsaný v neprospěch doplňků stravy. Všelijakých článků na toto téma lze na internetu najít plno, ale málokdy jsou napsané skutečně nestranně a objektivně. Na jedné straně (nejspíš na něčí objednávku) vyzdvihují zázračné účinky. Na druhé straně zase kydají hnůj.

Pokud tady chceme takové informace mít, měla by tady být sekce nazvaná třeba Přínosy a rizika. Já se můžu o něco takového pokusit, protože je mi tato problematika blízká a mám s ní velmi mnoho osobních zkušeností – pracovních. Problém je v tom, že bych sice mohl ty přínosy i rizika sepsat podle vlastních zkušeností a odborných znalostí, ale byl by to vlastní výzkum. Je velký problém k tomu sehnat relevantní zdroje. Objektivně napsaný odborný článek na toto téma jsem snad ještě neviděl. Totiž napsat takové pojednání obecně o doplňcích stravy dost dobře ani nejde. Dá se určitě udělat rešerše na určité skupiny látek, ale to se nedá zobecňovat na celou kategorii výrobků.

Pokud budu mít dost času a chuť, můžu se pokusit něco najít. Raději bych se zde držel obecnějších věcí (jako je třeba legislativa) a do přínosů a rizik bych se nepouštěl. Doplňky stravy tu prostě jsou. Některé mají v určitých situacích svůj význam, jiné jsou v lepším případě k ničemu a v tom horším opravdu mohou škodit. Úkolem Wikipedie by však nemělo být podsouvání názoru na to, zda je něco dobré, nebo špatné. Na to by si měl laskavý čtenář udělat názor sám – pokud jsme ovšem schopni k tomu podat relevantní informace. V opačném případě je lépe mlčet.

Prosím, pokud k tomu máte co říct, napište sem svůj názor. Děkuji. --Lamprus (diskuse) 28. 4. 2017, 16:28 (CEST)Odpovědět

Máte samozřejmě skoro ve všem pravdu. Hlavní problém je asi v tom, že jako u většiny kontroverzních témat existují prakticky jen články "hodně pro" a "hodně proti". Ten v Novinkách je to druhé, i když se snaží (tváří?) být neutrální. Jde jen o to, že Wikipedie by měla používat především nezávislé sekundární zdroje, takže rešerše, o kterých píšete, by měly být jen doplňkem. Hlavní by tedy mělo být sehnat více článků jako je ten v Novinkách a čtenáři pak předložit jejich závěry, ať si v tom udělá svůj názor. (Samozřejmě čekám námitku, kde takové zdroje vzít, ale to fakt po mě nechtějte vědět, páč nevím :-( --Packa (diskuse) 29. 4. 2017, 19:39 (CEST)Odpovědět


Především bych chtěl dodat do diskuse, že ochranné faktory (ať už antioxidanty nebo jiné) v organismu v zásadě nevznikají, ale měly být doplněny z výživy. Ve vyšším věku dochází k poruchám trávení a vstřebávání živin a to postihne vše, co je přijímáno ústy, tedy i doplňky stravy. Zmiňovaný článek na Novinkách.cz není proto zcela přesný. Nemohu doložit zdroj, neboť čerpám že svých znalostí z fyziologie výživy, které jsem získal pětiletým studiem. --Aperina (diskuse) 9. 1. 2018, 20:35 (CET)Odpovědět

Stále NPOV?[editovat zdroj]

Vývoj článku nesleduji. Připadá mi ale, že už je natolik vypreparován do neutrálních údajů, že už může být šablona NPOV odstraněna (při troše velkorysosti zúčastněných). Především už tam není ani stopy po reklamě a o to asi hlavně jde.--Svenkaj (diskuse) 24. 4. 2019, 21:32 (CEST)Odpovědět