Diskuse:Diktatura/archiv-1

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Archiv Diskuse:Diktatura:

Monarchie[editovat zdroj]

Je i absolutistická monarchie nebo despocie diktaturou? Podle té definice ano (absolutní monarcha má v rukou všechny tři jmenované moci). Jen nevím, jak to zapracovat do článku. --Postrach 08:13, 18. 10. 2006 (UTC)

Myslím, že s absolutní monarchií se to nedá směšovat. Diktátor obvykle bývá spojován s politickým režimem republiky a aby se dostal k moci zneužije systém. Absolutistická monarchie má jiný systém a způsob soustředění moci v rukou jedné osoby je jiný. Definice je v hesle absolutismus.--Grw 10:27, 19. 10. 2006 (UTC)

Je otázkou jak chápeme absotutismus. Pokud se uvádí druhy států, tak se obvykle diktatura a absolutismus nerozlišují. (V podstatě jde zjednodušeně řečeno o totéž - nedemokratický autoritativní režim (způsob vlády)) K monarchii - i monarchie byla původně diktaturou--BobM 17:27, 26. 10. 2006 (UTC).

@grv: Pokud se pokud se podívám na definici pojmu absolutismus, nevidím rozdíl. Kterou část definice absolutního vladaře nesplňuje diktátor? Jediná věc navíc je odvození funkce od Boha, ale to neplatí u ani u všech nerepublikánských režimů - co například budhistické státy? Kterou z částí současné definice diktátora nesplňuje třeba Attila, Alexandr Veliký nabo Ludvík IV. ? --Postrach

Jenže otázka směřovala na absolutisticko monarchii, ne absolutismus a jako taková se absolutistická monarchie v historiografii chápe jajo specifický, určitými historickými okolnostmi podmíněný fenomén typický pro některé státní útvary 16., ale spíše 17. až 19. století. Ptala jsem se zběžně Nolana, jak je to v politologii (pojmy se nemusejí v oborech překrývat) a pokud jsem mu dobře rozumněla, tak s pojmem diktatura a absolutistická monarchie zacházejí obdobně jako historici. Nedívala jsem se ovšem zatím nikam do slovníků ani specializovaných publikací a vzhledem k tomu, že jsem středověkář se necítím být úplně kvalifikovaná o tom s konečnou platností rozhodovat. Takže pokud v textu budou ověřené informace a uvedené prameny, tak se nebudu bránit jiným interpretacím (a to i přesto, že považuji za absurdní Ludvíka XIV. označovat za diktátora). Jinak bych nerada sklouzla k diskuzi podobné jako je u Castra, kde každý udává svůj dojem, aniž by bylo zřejmé dosažené vzdělání v uvedené problematice, resp. zdroje, odkud informace čerpali. Takovou diskuzi považuji za ztrátu času.--Grw 11:15, 27. 10. 2006 (UTC)

Mně šlo o uvedení definic, které budou pokud možno přesné. A to ty současné nejsou. Proto jsem uvedl osoby, které běžně nejsou chápány jako monarchové nebo diktátoři a přitom je lze zjevně charakterizovat zatím uvedenou definicí ze druhé skupiny. --Postrach 11:24, 27. 10. 2006 (UTC)
Myslím, že by tam měly padnout některé typické nástroje, které diktatura používá jako např. masová propaganda, byrokratizace apod. V tom se moc nevyznám a nejsem si úplně jistá odlišnostmi od totality. Nolanus by to měl vědět, ale odmítá se angažovat.--Grw 12:17, 30. 10. 2006 (UTC)
Typické nástroje, které zmiňujete, jsou dány pouze dostupnotí dobových technologií. Císař dokázal v 17. století nadiktovat obyvatelstvu Českých zemí prakticky totálně jednotné náboženství už tehdy dostupnými technologiemi. Byrokratizaci centralizovaných států lze doložit už od starověku. Nevím, jestli jsou to ty správné oddělující znaky, nebo jestli je dána nějaká míra toho, kdy se jedná o jeden či druhý režim. --Postrach 12:36, 30. 10. 2006 (UTC)
O.K. Co takhle se inspirovat Britanicou? Dívala jsem se tam a zdá se mi to dostatečně jasné.--Grw 09:12, 1. 11. 2006 (UTC)
Jasn0 to sice trochu je (alespoň ten začátek hesla, který vidím), ale rozdíl mezi diktaturou, despocií, autokracií nebo absolutistickou monarchií z toho stejně nijak nevyplývá. Hodilo by se něco jako

od despocie se odlišuje tím a tím, od absolutistické monarchie zase tímhle ... Podle mne se jedná o stále totéž, jen jinak pojmenované v jiném dobovém kontextu, to by ale mělo v článku zmíněno (přibližně stylem ve starověku se tento způsob vlády nazýval despocie, v 18 a 19. století absolutismus, pojem diktatura se užívá až pro režimy od roku xxx ) Mohu se ale mýlit, proto o ttom diskutuji. --Postrach 09:53, 1. 11. 2006 (UTC)

Ještě politologové mají jakýsi slovník, nepamatuju si název, ale vím přesně, kde je ve velké studovně v Klementinu. Tam tyhle pojmy musí být. Myslím, že budu mít čas tam zajít v sobotu, nejpozději v pondělí.--Grw 12:16, 1. 11. 2006 (UTC)

Přípustná mez[editovat zdroj]

V článku se píše, že totalita ponechává minimální nebo žádný veřejný prostor pro svobodnou aktivitu individuí a soukromý prostor minimalizuje nad přípustnou mez.

  • Nemělo by tam být POD přípustnou mez?
  • Chtělo by to někjak popsat, co je to ta přípustná mez. Pokud se neřekne, kdo onu mez připouští, je to nic neznamenající slovní spojení.

--Postrach 08:25, 18. 10. 2006 (UTC)

Přesnost[editovat zdroj]

Vše[editovat zdroj]

Tvrzení Totalita (totalitní režim, totalitátní režim, totalitní diktatura) je forma diktatury, ve které stát kontroluje a řídí vše. je poněkud silné. Stát se může snažit jak chce, ale třeba fyzikální zákony neřídí. A i v některých režimech, označovaných jako totalitní, jistá omezená míra volby (třeba výběr partnera, nakládání s částí času) zůstávala. V hesle by spíš měla být uvedena tato míra, než obecné nepravdivé tvrzení. Rozdíl mezi totalitou a diktaturou není také příliš vymezen, stejně jako to, nakolik musí být skupina omezená, aby se jednalo o diktaturu. --Postrach 11:09, 3. 11. 2006 (UTC)

Já bych dokonce řekl, že ten článek je celej napsán nějak pochybně, ale tohle opravdu tluče do očí nejvíc.--Fnn 08:25, 6. 11. 2006 (UTC)

přesun textu do diskuse:

Diktatura (původně z latinského dictare, rozkazovat) je forma vlády (stát), ve které je státní moc neomezeně kontrolována a ovládána jedincem nebo omezenou skupinou lidí. Diktatury obvykle ignorují lidská a občanská práva, mají promyšlený systém cenzury, propagandy atd. Zároveň si často pomocí nacionalismu, náboženství apod. udržují podporu části obyvatelstva. Diktatury existující ve 20. století v některých státech se dělí na tzv. tradiční (např. Francova diktatura ve Španělsku) a reformní (Atatürkova v Turecku, Hitlerova v Německu či Stalinova v sovětském Rusku).--BobM 08:31, 28. 1. 2007 (UTC)

Kdo to proboha psal?[editovat zdroj]

"Odpůrci prosedí ohromnou dobu ve vězení", LOL, kolik je autorovi, dvanáct? Mohl by se tohoto závažného tématu ujmout nějaký politolog či filozof, kterých se zde v české wiki komunitě pohybuje nepočítaně? Byla by škoda, aby děti ve školách, kterým učitel bezděky řekne "Přečtěte si o tom, co je to totalita či diktatura" na wikipedii, měly na tuto problematiku pokřivený pohled. Tento článek je k tomu dozajista přivede. Téma "diktatura" by se nemělo brát na lehkou váhu a lepší než nekvalitní článek, snad radši žádný článek v češtině. Díky

Dobrý den, editujte s odvahou. I Vy můžete článek vylepšit. -- Mercy (|) 11. 6. 2009, 08:02 (UTC)

Sloučení[editovat zdroj]

Sloučil jsem z diktátor. --Wikipedista:BobM d|p 6. 2. 2012, 07:42 (UTC)

Diktátoři 20.století[editovat zdroj]

Mysím, že lepší, než náhodně hozený výběr by byl samostatný článek Seznam diktátorů 20.století, který by byl rozdělen mezi jednotlivé kontinenty, jako tabulka, kde by byla osoba, stát, doba vlády a příčina konce diktatury oné osoby (smrt, revoluce, puč, abdikace...). Souhlasí s tím zdejší komunita? Sám ten článek zakládat nebudu, jestli ho někdo založí, tak to pro mě bude impulsem, že na něm mám začít pracovat.--78.45.51.218 11. 9. 2012, 19:16 (UTC)

Souhlas. Seznam diktátorů vytvořím. --Wikipedista:BobM d|p 16. 9. 2012, 14:13 (UTC)
Rozděleno --Wikipedista:BobM d|p 24. 9. 2012, 09:22 (UTC)

Vlastní výzkum[editovat zdroj]

Článek je problematický a možný vlastní výzkum (wp:OV a wp:ŽVV). Označuji tedy šabl. {{vlastní výzkum}}.

Konkrétně:

  • že pozice diktátora není formálně dědičná, přesto v některých diktaturách - celá druhá věta je podle mého názoru zavádějící. I kdyby byla pozice diktátora dědičná, neznamená, že je režim monarchií,odstraněno
  • Původně nebyla diktatura vnímána negativně - POV, takové hodnocení je kromě toho vlastní výzkum,
  • Pozitivní smysl tohoto pojmu byl zachován až do 19. století - zdroj,
  • druhý odstavec - vlastní výzkum
  • třetí odstavec - vlastní výzkumodstr. (i nahoře¨)
  • sekce Nedávná minulost a dnešek - vlastní výzkum, kromě toho Hitler i Stalin představují totalitární režimsporná tvrzení pryč

Úpravy, šabl. {{vlastní výzkum}} odebrána. --Wikipedista:BobM d|p 10. 4. 2013, 14:48 (UTC)