Diskuse:Dějiny koncernu Baťa

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

První téma[editovat zdroj]

Za prvé, proč jsou refy v small? Se na to ani nedá kliknout. Za druhé, znárodnění zestátněním je nesmysl, oba dva pojmy znamenají něco jiného. --Elm 28. 8. 2009, 11:46 (UTC)

Já bych ještě doplnil neustálé opakování odkazů (např. na Tomáše Baťu, Zlín aj.), odkazy slouží jako určité zvýraznění a mít třikrát v jedné větě odkaz na Tomáše Baťu vypadá hodně blbě, pak je celý článek přeodkazován – stačí třeba jeden odkaz v každé kapitole. A část článku je napsaná v přítomném čase – to je špatně. Několik prvních odstavců jsem už opravil. --Harold 28. 8. 2009, 12:37 (UTC)

Ještě prosím při příležitosti dalších úprav odstranit i tagy <sup>, je to zbytečné, neboť odkazy na reference jsou automaticky vkládány do horní části řádku. Ale jinak pěkný a zajímavý článek. :-) --Harold 28. 8. 2009, 12:59 (UTC)

Děkuji za připomínky a k nim toto:
(1) tagy small a /small jsem odstranil
(2) znárodnění zestátněním není nesmysl, ale legální pojem dle ustanovení § 1 Dekretu presidenta republiky č. 100/1945 Sb., o znárodnění dolů a některých průmyslových podniků, ve znění pozdějších předpisů (Pro ověření viz stejnopis Sbírky zde). Protože vyhláška byla provedena s odkazem na tento dekret, je i v ní použit tento pojem a odsud také v článku.
(3) Ty opakující se odkazy dám pryč. To byla má aktivita a nepochopení hesla "dejte si tu práci a nový dobrý článek prolinkujte na co nejvíce existujících hesel" (odsud) (teď jsem pochopil, že to asi znamená na co nejvíce různých...)
(4) Ten čas (přítomný -> minulý) opravím.
(5) Podle Vašeho klíče odstraním i ty tagy sup (sice se mi to líbilo víc, ale máte víc zkušeností, tak dám na Vás).
Jinak děkuji a pokusím se připomínky zapracovat

PS: Odpovídal jsem stejně s Vámi, takže jsem tu měl Editační konflikt: Diskuse:Dějiny koncernu Baťa. Díky a zapracuji.--Taavetti 28. 8. 2009, 13:11 (UTC)

Opravy
Sub 3: Odstranil jsem nadbytečné odkazy, sem tam jsem je ale nechal, pokud to bylo v textu už daleko od sebe. Pokud by bylo lepší dát jich pryč víc, dejte, prosím, vědět.
Sup 4: Čas jsem se pokusil posunout do minulosti, věřím, že jsem nic nepřehlédl.
Sup 5: Odstranil jsem <sup> a </sup>.
--Taavetti 28. 8. 2009, 14:01 (UTC)

Malá omluva: ty přítomné časy jsem asi úplně opravil až nyní.--Taavetti 28. 8. 2009, 19:05 (UTC)

Připomínky[editovat zdroj]

Ahoj, reaguju na Vaši žádost o recenzi:

  1. Úvod mi přijde moc "zhuštěný", shrnujete v něm historii od založení až někdy do poválečného období. Osobně bych ho nějak odlehčil, buď zkrátil, nebo bych tam přidal nějaké informace lehčího charakteru, než jen datumy a majitelé. Třeba výrobní program, nebo zajímavosti ohledně úspěchu v jednotlivých časech.
  2. V začátku odstavce "První kroky" mi chybí údaje, s jakou výrobou začínali, co vyráběli...
  3. Odstavec "První světová válka": v doporučení vzhled a styl se píše: Vkládat do nadpisů odkazy na jiná hesla, pokud to není nezbytně nutné nebo vhodné (např. u seznamů), nevypadá dobře. V naprosté většině případů se odkaz na pojem v nadpisu dá uvést na začátku textu příslušné sekce. - vy tam ten wikiodkaz pod nadpisem máte, takže je v nadpisu zbytečný
  4. Chybí mi odstavec "současnost"

Jinak moc hezky a podrobně zpracovaný článek, povedl se Vám.--Slfi 23. 9. 2009, 13:26 (UTC)

Zapracování připomínek[editovat zdroj]

Zdravím a úvodem Vám moc děkuji za recenzi.

  1. VyřešenoVyřešeno Úvod mi přijde moc "zhuštěný"... Vypustil jsem koncovku a zaměnil jsem ji odstavcem, který není tak obsahově hutný. Věřím, že může být.
  2. VyřešenoVyřešeno V začátku odstavce "První kroky"... Udělal jsem to tak, že jsem přidal kapitolu stručného vývoje, kde je popsáno, jak se rozvíjela hlavní výrobní činnost a které další významné události se staly.
  3. VyřešenoVyřešeno Odstavec "První světová válka"... Beze zbytku provedeno.
  4. VyřešenoVyřešeno Chybí mi odstavec "současnost" Odstavec doplněn. Nechtěl jsem ho udělat velký, protože ta současnost je zpracována i v článku Baťa, tak aby to nebylo duplicitní. K vývoji Svitu by měl být vlastní článek (možná sám udělám, ale ne teď...), proto to také není zpracováno do posledních podrobností (ruský dluh, vznik kooperací atp.).

Dovolil jsem si připomínky "odfajfknout", pokud byste měl jakákoliv další doporučení, tak mi dejte prosím vědět. Děkuji--Taavetti 23. 9. 2009, 21:27 (UTC)

Ještě pár připomínek k tomu mám:
  1. Ten úvod je takhle lepší, ale zase je "na dvě části" - vyřešil jsem to tak, že jsem odebral mezeru, která vytvořila odstavec. Pokud se ti to bude líbit míň než to předchozí, tak to vrať zpátky.
  2. Kapitola stručného vývoje je fajn, ale nelíbí se mi forma tabulky, i když je to krásně přehledné, tak to natahuje článek. U mě na širokém monitoru zbývá vedle tabulky spousta prázdného místa a nevypadá to moc hezky.
  3. V pořádku
  4. Moc hezké, jen stojí za úvahu, zda nadpis současnost by nebylo lepší dát na stejnou úroveň jako má nadpis "Podrobný vývoj společnosti od roku 1945"
Jinak jde o velice povedený článek. Pokud se mnou v některých připomínkách nesouhlasíš (vzhled je vždycky otázkou názoru), tak ty připomínky zapracovávat nemusíš. Měj se hezky a jen tak dál. :-)--Slfi 3. 10. 2009, 20:11 (UTC)
Moc díky.
1. S úvodem nemám vůbec problém, líbí se mi, jak's to udělal.
2. Stručný vývoj jsem předělal, ta tabulka se svými barvami byla krapet rušivá, udělal jsem to přes div-y. S tím monitorem máš (opět) pravdu, měl jsem to taky a už jsem přemýšlel, že bych tam dal aspoň obrázek.
3. -
4. Dal jsem to na stejnou úroveň, aspoň se to líp najde i v obsahu.
Ještě jednou moc děkuju. Jsem opravdu velmi rád za pomoc i radu.--Taavetti 3. 10. 2009, 23:24 (UTC)

Botostroj[editovat zdroj]

Rád bych připomněl, že v článku chybí informace o tom, jak se komunisté snažili pošpinit svou propagandou nejen podnik, ale i osobu Bati. Viz film Botostroj z roku 1954. A.J. Holmes

Zdravím. No v zásadě nechybí... Pokud by tam byl Botostroj, pak tam patří Baťa bankrot a další materiály, a pak by tam musely jít i publikace, které na batismus a Baťu pěly ódy. K samotné historii koncernu dle mého neměl Botostroj žádný zásadní význam a byl jedním z mnoha útoků zleva na závody. Ale nebojte se sám editovat... Jinak k Botostroji se již vedla diskuse. S pozdravem, Taavetti 12. 10. 2010, 11:22 (UTC)
Děkuji za uvedení diskuse, nevšiml jsem si ji, přesto si stále myslím, že takový podnik, jako byly Baťovy závody si zaslouží odkaz na jak pozitivní tak hlavně negativní propagandu, nehledě na to, jak komunisté nejen tuto propagandu vedli. (ps. netroufám si sám editovat, neboť jak řekl klasik: čím více toho vím, tím více vím jak toho vím málo - moje parafráze). A.J. Holmes ...