Diskuse:Březina (dříve okres Tišnov)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Chrzwzcz v tématu „Přesun 2

Nesouhlasím s návrhem na přesun, dále viz [1]. --Harold (diskuse) 1. 4. 2014, 15:20 (UTC)

Dobrá, jako navrhovatel se vyjádřím. Původní rozlišovače jsou přinejmenším velmi podivné. Pochybuji, že i místní obyvatelé o svých obcích takto uvažují. Komu mimo starousedlíky dnes něco říká bývalý okres Tišnov? Ten okres neexistuje už léta. Používat jeho jméno jako rozlišovač je tedy velmi pochybné. --Vachovec1 (diskuse) 1. 4. 2014, 20:58 (UTC)

Dodatek - okres Tišnov neexistuje již více než 50 let. Viz článek Tišnov. --Vachovec1 (diskuse) 1. 4. 2014, 21:00 (UTC)
Dobrá, dávná neexistence okresu je argument proti současnému rozlišovači (i když ministerstvo i katastr ho jako rozlišovač používají). Jaké jsou argumenty pro rozlišovač „u Tišnova“? Proč právě ten by měl být použit (kromě prostého pohledu na mapu)? Je tak pojmenováno katastrální území, podobně jako v případě blanenské/křtinské Březiny. P.S. Podobným případem jsou taky Mezholezy (dříve okres Domažlice) a Mezholezy (dříve okres Horšovský Týn), kde se podobná diskuse ve zhuštěné formě už jednou vedla: Diskuse:Mezholezy (dříve okres Domažlice). --Bazi (diskuse) 1. 4. 2014, 21:43 (UTC)
Diskuse rozlezlá na tři místa... Nechci se opakovat: [2]. Ještě bych dodal, že jak jsem empiricky vypozoroval, tak katastrální území zřejmě musí mít zcela unikátní název, proto jsou různé přídomky "u obce X", "nad řekou Y", apod. (stačí se podívat na Kategorie:Seznamy katastrálních území). Naopak jméno obce nemusí být unikátní (Lhota (rozcestník)), akorát když se sejdou dvě obce v jednom okrese, které mají stejný název a nemají přídomek, pak je problém. Proto toto řešení, které není vycucané z prstu, ale je používané i jinde, byť taky se mi moc nezamlouvá. Bazi, za Mezholezy díky, nevěděl jsem, že je i jiný případ tohoto typu. Je tedy evidentní, že je to obecné oficiální řešení (použito i třeba u ČSÚ při sčítání lidu 2011, http://vdb.czso.cz/sldbvo). --Harold (diskuse) 1. 4. 2014, 22:35 (UTC)

Stávající název pro potřeby rozlišení, ač se někomu může zdát zvláštní, používá i Český statistický úřad. Vzhledem k tomu a výše řečenému návrh na přesun odstraňuji. --Faigl.ladislav slovačiny 19. 8. 2014, 18:58 (UTC)

Přesun 2[editovat zdroj]

Ze hlediska tvorby rozlišovačů dává "Březina (okres Brno-venkov, dříve okres Tišnov)" smysl, jen nevím, jestli to není zbytečné komplikování. V zásadě nejsem vyloženě proti a pokud bude nějaký souhlas s přesunem, nechci to nijak blokovat. --Harold (diskuse) 21. 4. 2017, 18:42 (CEST)Odpovědět

Je toho víc případů, tak jsem to hodil pod lípu.Chrzwzcz (diskuse) 21. 4. 2017, 18:44 (CEST)Odpovědět