Diskuse:Alfred Stieglitz

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
  1. rozšířit lehce úvod, měl by shrnovat celý článek
  2. Alfred Stieglitz byl nejstarším synem úspěšného obchodníka Edwarda Stieglitze. Rodina měla kořeny v Německu, kde chtěl Edward Stieglitz dopřát vzdělání svým dětem. Proto celá rodina, včetně Alfreda a jeho čtyř mladších sester a dvou bratrů, odjela roku 1881 do Německa. - napsat kde se narodil znovu + bych dopsal, že odjel z Ameriky do Německa, takle jsem to musel zpětně hledat v úvodu, kde se narodil...
  3. Polytechniku v Berlíně - takle se to jmenuje? že velké písmenko?
  4. Studium ho nebavilo, ale v lednu 1883 si zakoupil fotoaparát a začal experimentovat s fotografií. - že ho to nebavilo chce vlastní ref
  5. kde si vedl velmi úspěšně. - zdroj
  6. ve čtvrtletníku Camera Notes.[4] - za timhle bych udělal další kapitolu, ta první je o životě, tohle už je o jeho práci respektive hodnocení
  7. Výstava byla velmi úspěšná, - vyhodil bych slovo velmi a nebo ref
  8. možný by se pak dala udělat i kapitolka o tom, jak začal fotit lidi
  9. doplnil bych, co se s fotkama stalo, kdo je spravuje, kde je možno je vidět atd.
  10. dopsat ocenění či uznání, jestli se mu posmrtně nějakého dostalo
  11. rozepsat více metodu focení, kterou používal?

--Chmee2 17. 7. 2008, 21:43 (UTC)

Děkuji za cenné připomínky, které jsem vzal v úvahu při úpravách, které jsou hotovy. (ad 3: Polytechnika byla vysoká škola, pravopis je podle knihy Antonína Dufka - Alfred Stieglitz.) --Hobr 18. 7. 2008, 22:11 (UTC)

Zdravím, článek to moc pěkný, udělal jsem celkem drobné úpravy. Vrtá mi pořád hlavou tady tahle věta: „Avšak nejen technika a extrémní podmínky jsou hodnotami jeho fotografií.“ - jestli má nějaký encyklopedický přínos, podle mě by se klidně mohla odstranit. Dále myslím, že by to chtělo protřídit externí odkazy, je jich tam zbytečně moc, polovina z nich by úplně stačila. Do úvodu bych vecpal ještě tak dvě věty o jeho životě, jelikož je vlastně celý o jeho díle. I když je to to hlavní, čím se proslavil, půlka článku je o jeho životě, proto bych je tam zahrnul. Ty tři refy by se mohly dát do šablony (zde a zde, myslím refy 10, 11, 16). Jinak je článek podle mě žhavý kandidát na udělení stříbrného puzliku. Pěkný zbytek dne, --Podzemnik 30. 7. 2008, 16:40 (UTC)

Až teď mi došlo, že článek je prakticky založen na jednom zdroji, tj. knize Antonína Dufka. Nenašlo by se zdrojů více? --Podzemnik 3. 8. 2008, 12:55 (UTC)
Děkuji za pochvalu, podněty i připomínky. Co se týká zdrojů k životopisu, mám k dispozici Dufka, Hlaváče a internet. Dufkova monografie je naprosto vyčerpávající. Jiné zdroje, i na internetu, nejsou tak podrobné, a shrnují stejná fakta. Váha tištěného zdroje je zpravidla vyšší než internetového, takže obsahují-li totéž, přiklonil jsem se k uvedení knihy jako reference. Dále jsem se řídil doporučeným pravidlem, aby každý odstavec byl zakončen referencí na relevantní zdroj pro obsah daného odstavce. Stejnou metodu jsem použil v článku o Doylovi, kde jsem však neměl k dispozici jeden kvalitní zdroj. Proto je tam zdrojů podstatně více, převážně však internetových. Porovnával jsem i jiné dobré a nejlepší články, abych měl vodítko. Např. Tolkien také obsahuje jeden hlavní zdroj - jeho životopis, a jen několik málo dalších doplňkových referencí. V případě Stieglitze plánuji rozšíření kapitoly Dílo o zhodnocení jeho publicistické a galerijní činnosti, kde budou použity další prameny. --Hobr 17. 8. 2008, 22:38 (UTC)

Mrázková[editovat zdroj]

Všiml jsem si, že o Stieglitzovi píše i Mrázková v "Příběhu fotografie", detailně popisuje vznik fotografie "Podpalubí". Pro článek by to mohlo být zajímavé. --Svajcr 25. 8. 2008, 18:37 (UTC)

Ano, máte pravdu, četl jsem to. Avšak do jaké hloubky má smysl v encyklopedickém článku jít? Např. také Dufkova kniha je plná dalších zajímavých detailů ze Stieglitzova života. Článek by mohl být několikanásobně delší. Ve Wikipedii se přikláním spíše ke stručnému, hutnému textu. Pokud čtenáře zajímají podrobnosti, pak reference, odkazy a seznam literatury je k nim dovedou. --Hobr 25. 8. 2008, 19:36 (UTC)
Tato fotografie je klíčová pro většinu učebnic fotografické historie; také byla součástí výstavy rakouské banky z Vídně FOTOGRAFIS collection reloaded. Navíc tento citát by byl kořením encyklopedického článku.--Svajcr 14. 5. 2009, 04:37 (UTC)
Děkuji za návrh, mohlo by to být součástí dalších rozšíření článku. --Hobr 14. 5. 2009, 15:26 (UTC)

Refy v úvodu[editovat zdroj]

Myslim si, že by se to takle nechat klidně mohlo, ničemu ty refy tam neškodí a čtenáři aspon usnadňují život. Osobně bych tedy tento formát podporoval :) --Chmee2 19. 9. 2008, 07:20 (UTC)

Děkuji za vyjádření. Dalším krokem tedy bude doplnění dosud nevytvořených odkazovaných článků a co chybí do DČ. --Hobr 19. 9. 2008, 16:35 (UTC)

Nominace na NNč[editovat zdroj]

Nechtěl byste jej nominovat???--Svajcr 13. 5. 2009, 20:03 (UTC)

Děkuji za návrh, ještě však nenastal ten správný okamžik. Je třeba doplnit chybějící články zmiňovaných amerických výtvarníků a rovněž připravuji další rozšíření článku. --Hobr 13. 5. 2009, 20:23 (UTC)
Ono to hlasování nějakou dobu trvá (min. měsíc), mezitím by se dopsaly...--Svajcr 14. 5. 2009, 04:34 (UTC)
Když slyším o nominaci, nedá mi to se v tom trochu pošťourat:
  • VyřešenoVyřešeno proč jsou Reference zaraženy mezi Literaturu a Externí odkazy?
Přeskupeno podle doporučení.
No to se mi ale vůbec nelíbí!--Juan de Vojníkov 17. 5. 2009, 06:33 (UTC)
Juane, co tedy navrhuješ? Z diskusí zatím jiné doporučení nevyplynulo, ke shodě se nedospělo. --Hobr 17. 5. 2009, 08:12 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno věta "Alfred Stieglitz se narodil v Hoboken v americkém státě New Jersey, na pravém břehu řeky Hudson naproti Manhattanu, kam se rodina záhy přestěhovala." je nesrozumitelná. Jako že se odněkud přestěhovali na pravý břeh?
  • VyřešenoVyřešeno píšete Polytechniku s velkým P, čili se asi jedná o konkrétní školu. co na ni dokázat?
  • KomentářKomentář je to takové dostli strohé, "od roku", "do roku", "v roce" - nebál bych se používat jazyk trochu flujdněji. Něco o tom víte, tak to piště uvolněně, ne jak když se seká dříví
Díky za připomínku, beru na vědomí, mám co zlepšovat.
Jako teď jak jsi se opřel do prvního odstavce v oddíle Dětství a studia tak to je přesně ono, ještě 2. a 3. odstavec a je to perfektní.--Juan de Vojníkov 17. 5. 2009, 06:33 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno odkázat, vysvětlit: „piktorialistické“, „tenzi“,
Vyřešeno odkazem, tenzi (resp. napětí) bude třeba dopsat.
  • VyřešenoVyřešeno no a např. v oddíle Secesní piktorialismus bych klidně v jednom odstavečku vysvětlil co to vlastně je. Nikdo to nezná a z odstavečku to není jasné!
Bude vyřešeno rozšířením článku o piktorialismu.
Rozšíření piktorialismu o vysvětlení pojmu secesní piktorialismus provedeno. --Hobr 7. 6. 2009, 21:37 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno cizí výrazy do šablony {{cizojazyčně}}
  • KomentářKomentář jakým způsobem/k čemu je v článku používána kurzíva?
Kurzívou jsou uváděny názvy děl, časopisů, výstav apod. pro odlišení od ostatního textu podle doporučení o typografii.
  • VyřešenoVyřešeno co to je "potlačení společenské stylizace"?
Portréty z tehdejší doby zdůrazňovaly společenské postavení portrétované osoby, což Stieglitz nedělal.
A nemělo by se to pro čtenáře jako jsem já vysvětlit?--Juan de Vojníkov 17. 5. 2009, 06:33 (UTC)
Do článku byla doplněna vysvětlující poznámka. --Hobr 7. 6. 2009, 21:37 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno proč je v souvisejících článcích tolik odkazů, když je na ně odkazováno již z textu?!
Pokráceno, ponechány jen fotografické umělecké směry.
  • VyřešenoVyřešeno doplnit chybějící články
Hotovo, rovněž díky příspěvkům kolegy Svajcra. --Hobr 22. 6. 2009, 20:16 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno v úvodu je napsáno: "Častým námětem jeho fotografií bylo město New York a portréty jeho druhé manželky Georgie O'Keeffeové" - nějak jsem nezaznamenal tu první manželku - to by se mělo doplnit
Vyřešeno krácením – podrobnější informace jsou rozvedeny v článku dále a budou ještě doplněny.
  • VyřešenoVyřešeno prověřit linky, jestli správně odkazují
Prověřeno. --Hobr 22. 6. 2009, 21:01 (UTC)

to trochu pořešte ty body prosím a je to zralé na nominaci:-)--Juan de Vojníkov 15. 5. 2009, 19:43 (UTC) –

Děkuji za přínosné věcné připomínky, na změnách se pracuje. --Hobr 16. 5. 2009, 10:01 (UTC)

Poznámky Švajcra[editovat zdroj]

  • VyřešenoVyřešeno Píšete: V roce 1894 byl zvolen jako první americký fotograf členem britské piktorialistické společnosti The Linked Ring Brotherhood.[16] Po pěti letech, v roce 1895, zanechal Stieglitz podnikání v tiskárně, přestože už byla komerčně úspěšná.
Když někdo sleduje roky, tak mu je najednou divné, že 1894 + 5 = 1895. Věty na sebe nenavazují, po zvolení do piktorialistické spol. se najednou mluví o pěti letech v tiskárně. O té se však píše o tři odstavce výše!!! Nedovolil jasem si tak zasahovat.--Svajcr 16. 5. 2009, 20:44 (UTC)
Upraveno. --Hobr 16. 5. 2009, 21:18 (UTC)
  • KomentářKomentářNevyřešenoNevyřešeno V druhém manželství píšete: Organizování výstav Stieglitze zaměstnávalo natolik, že měl jen málo příležitostí fotografovat. ale pak se to s fotografiemi rozsype jako z pytle... Asi by se tahle věta, nebo její druhá polovina, mohla celá smazat.--Svajcr 22. 5. 2009, 05:42 (UTC)
Město New York zachycoval alespoň z oken své fotogalerie.
Kontakt s lidmi ho však přivedl k portrétní fotografii...
Fotografoval své spolupracovníky, přátele a návštěvníky.
Rok 1917 byl počátkem dlouhého cyklu portrétů, detailů těla a aktů Georgie O'Keeffeové. Nerozumím tomu. Pak se ještě rozvedl se svou první ženou. Už od ní nepotřeboval peníze? Na fotografii neměl čas, fotil jako blázen a ještě se "věnoval" Keefeové?--Svajcr 16. 5. 2009, 20:44 (UTC)
Kapitola potřebuje podstané rozšíření. Jedná se o dlouhé časové období 30 let. --Hobr 16. 5. 2009, 21:18 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno napodoboval ve svých fotografiích ve stylu žánrových obrázků malíře ...divná věta
Upraveno. --Hobr 16. 5. 2009, 21:18 (UTC)
  • Obrázky Alfred Stieglitz – Konečná (1892) Alfred Stieglitz – Ruka člověka (1902) Alfred Stieglitz – Mezipalubí (1907) a Alfred Stieglitz – Starý a nový New York (1910) na několika různých monitorech a displejích skoro vůbec nevidím, jak jsou tmavé; nešlo by s tím něco udělat? Zesvětlit?--Svajcr 22. 5. 2009, 05:47 (UTC)
A nemáte rozladěnou obrazovku. Já je vidím dobře. Nepřipadá mi vhodné zesvětlovat původní obrázky. Leda by se prokázalo, že je někdo blbě zdigitalizoval.--Juan de Vojníkov 22. 5. 2009, 06:49 (UTC)

Držím palce, pane kolego, a navrhuji zajít na pivo a párek, až články dostanou zlatý puclík!--Svajcr 16. 5. 2009, 20:44 (UTC)