Diskuse:Řád svatého Konstantina (a Heleny)/Archiv2

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Mario7 v tématu „Status řádu

Pokus o drobné úpravy dle diskuse výše

Zdravím, pokusil jsem se článek drobně upravit dle vyjádření výše, především jsem doostranil obsáhlé informace o Freimnannovi ze sekce zmiňující některé známé členy, dle mého názoru by bylo vhodnější pro něj případně založit speciální článek, zdrojů by se asi našlo dost. --Martin Urbanec (diskuse) 10. 8. 2017, 00:12 (CEST)

Zdravím všechny wikipedisty, dohledala jsem další důležitou skutečnost, že řád je od roku 2008 registrován v celosvětovém katalogu (registru) pravoslavných církví. Viz odkaz: http://www.pravoslavne-krestanstvi.com/life/organizations/brotherhoods/ Lenka Vančatová (diskuse) 15. 11. 2017, 11:40 (CET)


Zdravím všechny wikipedisty, zjistila jsem, že řád je registrován a má IČO: 679 80 490 od roku 1998 - viz výpis ze spolkového rejstříku Městského soudu v Praze oddíl L 8817. Nelze ho tedy nazývat samozvaným řádem, který ani nemá IČO. Historie řádu je mnohem starší. Řád obnovil svou činnost již v roce 1989, prvním novobodobým velmistrem v roce 1989 se stal p. Adalbert kníže Esterházy viz - http://orderofknights.org/velmistri-radu. Lenka Vančatová (diskuse) 14. 5. 2018, 12:23 (CEST)

Přeji hezký den a také zdravím všechny wikipedisty, nemohu si nevšimnout, že IČO řádu je od 8.3.1998 a né od 1.1.2014 (ten den nikdo nepracuje a také si myslím, že první den po Silvestru nikdo nechodí zakládat organizace) http://orderofknights.org/zrizovaci-listiny Pokud bude potřeba tak zdůvodním význam toho dne 1.1.2014 ve vztahu k ostatním organizacím a né jen k tomuto řádu.Klidna (diskuse) 14. 5. 2018, 17:09 (CEST)

Ještě jednou zdravím wikipedisty, snažím se několik hodin nalézt mezinárodní komisi pro rytířské řády a nemám štěstí, pomůžete mi někdo? Klidna (diskuse) 14. 5. 2018, 18:52 (CEST)

Také mne překvapilo, že je uváděno, řád není v odborných publikacích a jsou vyjmenovány dvě a jiné v kterých je, se nikdo nezmínil, proč? Zde je odkaz na jednu z mnoha: https://aleph.nkp.cz a tady třeba rytířské řády 4.-21. století : https://aleph.nkp.cz/F/IPDSXA98MRVDN6YQYVJVGYAER6QYMQSMFM9JDU3VBI15YI2HS2-06823?func=full-set-set&set_number=134780&set_entry=000001&format=999 poprosím wikipedisty o nápravu těchto nejasností, děkuji. Klidna (diskuse) 14. 5. 2018, 20:48 (CEST)

Také je k nepřehlédnutí, že řád je registrován v celosvětovém katalogu pravoslavných církví od 14.12.2008 viz odkaz : http://www.pravoslavne-krestanstvi.com/life/organizations/brotherhoods/ a uvádějí to na svých stránkách, proč toto není ve wikipedii a nepravda o jakési "mezinárodní organizaci pro rytířské řády" je? Klidna (diskuse) 15. 5. 2018, 09:48 (CEST)

Zdravím Wikipedistu Klidnu, a doplňuji, že řád je uveden v databázi Národní knihovny a dalších státních knihovnách po celé republice. A ještě doplňuji, že řád je registrován v celosvětové databázi pravoslavných církví, viz odkaz http://www.pravoslavne-krestanstvi.com/life/organizations/brotherhoods/.Lenka Vančatová (diskuse) 15. 5. 2018, 11:23 (CEST)

Zdravím Wikipedistu Lenku, viděl jsem dnes tu knihu z roku 2017 a je to fakt umělecké dílo, určitě by takováto důležitá věc, která je dokonale výtvarně zpracovaná, kde jsou vyobrazeni všichni naši panovníci měla své místo především v článku o řádu. Zde je odkaz na knihovny https://aleph.nkp.cz/F/?func=file&file_name=base-list Klidna (diskuse) 15. 5. 2018, 23:43 (CEST) Ptám se Wikipedisty OISV jestli, když napíšu správné jméno vladyka Kryštofa a jeho funkci, kterou vykonával, tak to bych asi znehodnotil ten nesmysl co po tom následuje? Možná by stálo za to kouknout na fotky a videa řádu od roku 2000-2010, kde ten nejvyšší představitel pravoslavné církve povyšuje v tomto řádu osobně rytíře, když už píšete, že pravoslavná církev jako taková žádné rytířské řády neuznává a navíc je tento řád od roku 2008 v celosvětovém katalogu pravoslavných církví. Odkazy http://orderofknights.org/videa a odkaz na http://www.pravoslavne-krestanstvi.com/life/organizations/brotherhoods/ Klidna (diskuse) 16. 5. 2018, 10:30 (CEST)

Status řádu

Z Diskuse s wikipedistou:Mario7 přesunul --Mario7 (diskuse) 20. 7. 2018, 21:42 (CEST)

Přeji hezký den, děkuji za Váš zájem o úpravu tohoto řádu na stránkách wikipedie, na svých stránkách uvádějí doklady a zdroje , které jsou nezpochybnitelné, jako je třeba rozhodnutí papeže Mikuláše VI. nebo nbo rozhodnutí arcibiskupa Dorotoje, tyto a mnoho dalších dokladů lze dohledat na jejich stránkách http://orderofknights.org/obnova-radu-po-roce-1989. Neuvádíte zdroj o pravoslavném celosvětovém katalogu a ten je zde: http://www.pravoslavne-krestanstvi.com/life/organizations/brotherhoods/ Velmi se o tento řád zajímám a dokumenty, které zveřejnili na svých stránkách jsou charakteru, který je nemůže označovat za samozvaný a nebo, že pravoslavná církev s nimi nechce mít nic společného, když je právě ti nejvyšší té pravoslavné církve zakládali a také vedli, spoustu zdrojů lze dohledat též na jejich videu : http://orderofknights.org/videa , ktrá jsou od roku 1997. Velmi Vás tímto zdravím a těším se na spolupráci, Klidna P.Klidna (diskuse) 9. 7. 2018, 19:24 (CEST) Ještě jsem si všiml , že Vám chybí zdroj OSN : http://esango.un.org/civilsociety/showProfileDetail.do?method=showProfileDetails&profileCode=613084&tab=3 Klidna (diskuse) 9. 7. 2018, 19:35 (CEST)

@Klidna:Dobrý den, k počinům lidí, jako jsou arcibiskup Dorotoj nebo papež Mikuláš VI. (mimochodem, slyším o něm poprvé) nemohu zaujmout žádný postoj, takže jenom krátce k některým mým změnám v úvodu článku. Vazby na pravoslavnou církev jsem nikterak nerozporoval, tento a tento zdroj považuji za dostatečně průkazný. Jako poněkud problematičtější se mi nicméně jeví snaha dokázat, že se jedná o legitimní rytířský řád. Tedy, samozřejmě nic proti tomu, ale pouze na základě věrohodných zdrojů (v této souvislosti odkazuji i na WP:OV).
Tvrzení „je registrován v celosvětovém katalogu Pravoslavných církví“ se mi nějak nevidí, on existuje nějaký podobný katalog? Kde je dostupný a která autorita ho vede? Protože toto zcela jistě žádný katalog není, to je „obyčejný“ webový rozcestník.
Co se týče OSN, odkaz mi nefungoval (proto jsem jej odstranil, neměl informační hodnotu), po vyhledání řádu fungoval, pak zase nikoli. Ale budiž, zdá se, že funguje, i když způsobem, kterému jsem doposud plně neporozuměl, takže jej navracím do článku. Ale k tvrzení „řád je (...) registrován u OSN“ chci podotknout, že jej považuji za nepřesné, resp. zavádějící, protože dost pochybuji, že OSN se zabývá agendou rytířských řádů. Ten rejstřík je spíš jakousi databází neziskových, resp. nevládních organizací, což koneckonců koresponduje i se zápisem v českém spolkovém rejstříku. V těchto intencích tu formulaci proto upravuji.
Zdraví --Mario7 (diskuse) 10. 7. 2018, 03:17 (CEST)
Děkuji za info, jedu za jedním docentem historie na konzultaci a pak napíši vyjádření k papeži Mikuláši VI. Též nemohu dohledat komisi pro rytířské řády, na tu se také přeptám. Klidna (diskuse) 10. 7. 2018, 08:50 (CEST)
Zdravím Vás. Na základě diskuse s kolegou docentem historie přináším čtyři důkazy o používání tituli papež a patriarcha alexandrijský a vší Afriky. Je to:
1) Současná hlava alexandrijské církve také používá titul papež a patriarcha (anglicky pope and patriarch): http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?lang=en
2) používání tohoto titulu obecně: https://en.wikipedia.org/wiki/Greek_Orthodox_Patriarchate_of_Alexandria_and_all_Africa
3) seznam všech papežů a patriarchů - na začátku opět v textu potvrzeno používání obojího titulu, Mikuláš VI byl 113. v pořadí: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Greek_Orthodox_Patriarchs_of_Alexandria
4) Mikuláše VI. https://orthodoxwiki.org/Nicholas_VI_of_Alexandria
Jsou to ověřitelné zdroje přímo z Alexandrijského patriarchátu a z anglické Wikipedie.
Dále, co se týče registrace řádu, měla by stačit zakládací listina z roku 1970 psaná francouzsky Mikulášem VI. Vámi odkazovaný mezinárodní registr je soukromý spolek založený v roce 1962 a na jejich stránkách http://www.icocregister.org je uvedeno, že daný seznam obsahuje stav do roku 1960, tedy 10 let před založením, respektive uznáním papeže Mikuláše VI. Kromě toho, tento spolek se zaměřuje na římsko-katolické rytířské řády, ale tento řád je ekumenický orthodoxní (pravoslavný), takže může být mimo oblast zájmu tohoto spolku.Klidna (diskuse) 10. 7. 2018, 15:12 (CEST)
A teď to hlavní: nenašel jsem v tom katalogu na který se wikipedisti odkazují např. řád Křižovníků s červenou hvězdou a nebo řád německých rytířů a další, ale našel jsem jiný registrační spolek - www.heraldica.org a tam je řád uvedený, je v oddíle rytířské řády moderní doby a obnovené řády,
tady je adresa: http://www.heraldica.org/topics/orders/bg-orders.htm#recently a jméno je anglicky: Order of Saint Constantine the Great. A tady je na wikipedii přímo o tomto řádu - je to finská frakce, ale to nevadí, protože tam je výslovně napsáno, že působí také v ČR http://en.wikipedia.org/wiki/Ordo_Sancti_Constantini_Magni a jen tak mimochodem, správně se tam píše, že je řád pod ochranou patriarchy a PAPEŽE alexandrijského. Sám bych to rád o tom řádu změnil, ale určitě by mi to zase někdo smazal :) Ještě jen pro zasmání koukněte do sekce samozvaných řádů a tam zjistíte, že snad ani nikdy nevznikl:)Klidna (diskuse) 10. 7. 2018, 22:47 (CEST)
Zítra mne čeká další oříšek a to je Chocholáček, dobrou noc.Klidna (diskuse) 10. 7. 2018, 23:04 (CEST)
@Klidna:Díky za info a rozšíření obzorů, co se týče patriarchů pravoslavné církve, resp. jejich titulů. Co se týče toho linku, řád jsem tam dohledal, i když musím současně podotknout, že ten web mi nepřijde zrovna jako stránky nějakého registračního spolku (?). Zvlášť bych chtěl upozornit na odstavec, který uvozuje celou část o těchto novodobých subjektech („since the 19th century there has been a large number of orders created either to satisfy personal vanity, or to enrich a group of people (or both). Not all recently created orders of chivalry need be condemned by such a blanket statement, but caveat emptor remains the rule“) a na kritéria výběru obsažených subjektů („here are some links randomly collected while surfing the Web“). Ať se na to dívám jakkoli, situace je nepřehledná – hlavně z toho důvodu, že stále narážíme na fatální nedostatek věrohodných zdrojů. Zdraví --Mario7 (diskuse) 11. 7. 2018, 00:58 (CEST)
Přeji hezký den, opět vyrážím za dalším historikem a myslím, že situace je podle mne jasná, řád chce někdo od začátku dehonestovat a nepočítal s tím, že řád o sobě zveřejní všechny dokumenty a poukáže na zdroje jako je třeba Finsko, čekám že někdo napíše, že křižovníci jsou samozvaný řád protože nejsou uvedeni v tom spolku(meinárodní komise pro rytířské řády) a nebo, že s nimi církev nechce mít nic společného, protože to napsal pro Mladou Frontu dnes pan Chocholáček, jedu pro další zdroje a doufám v čestné jednání wikipedie, věřím Vám.Klidna (diskuse) 11. 7. 2018, 07:23 (CEST)
Až bude Rytířský řád svatého Konstantina a Heleny ve zdrojích zmiňován jako skutečný rytířský řád a ne jako samozvaný, bude to reflektovat i Wikipedie. Wikipedisté nemají posuzovat, co je a není pravda. Wikipedisté mají posuzovat, co je či není ověřitelné. Na pravdivost můžeme mít totiž všichni odlišný názor a není to nic proti ničemu. Na ověřitelnost nějaké informace odlišný názor mít nemůžete, buď dodáte věrohodné zdroje obsahující to, co Vy a řád prohlašuje za pravdivé (a pak se můžeme bavit o úpravách článku) nebo takové zdroje nedodáte. --Martin Urbanec (diskuse) 11. 7. 2018, 10:25 (CEST)

Zdravím a posílám zdroje existence řádu a poprosím o posouzení a provedení případných změn v článku. 1)Ekman, Eero; Vorselman, Torsten (1997), Ordo Sancti Constantini Magni 1953-1993: History of 40 Years of the Order.https://books.google.com/books?id=mh9jGwAACAAJzakládací listina patriarchy Mikuláše VI. je na začátku knihy 2)Aleksandra Ziółkowska-Boehm (2004), „The Roost Are Polish”. Chapter: Zdzislaw Przygoda the Reputable Name Among Polish Engineers, Toronto, ISBN 0-920517-05-6. v této knize na str. 155 je uvedeno:The Constantinian Knights are a chivalric organization similar to the Knights of Malta. The traditions of the order go back to 314 A.D. and the times of Constantin the Great. We are a charity organization offering scholarships for students in the fields of art, music and literature. The scholarships are modest, as you well know, having been a recipient yourself. Spiritual guidance and support is provided by the Patriarch of Alexandria. The central office of the order is now in Finland. There are several branches throughout the world. český překlad: Konstantinští rytíři jsou rytířskou organizací podobnou rytířům Malty. Tradice řádu se datují do roku 314 A.D. a doby Konstantina Velikého. Jsme charitativní organizace, která nabízí studentům stipendia v oblasti umění, hudby a literatury. Stipendia jsou skromná, jak dobře víte, pokud jste sami byli příjemci. Duchovní vedení a podporu poskytuje Alexandrijský patriarcha. Ústředí kancelář je nyní ve Finsku. Existuje několik větví po celém světě. 3) Aleksandra Ziolkowska-Boehm (2015), Love for Family, Friends, and Books (2015), ISBN 978-0-7618-6568-1stejné údaje zde na odkaze: http://aleksandraziolkowskaboehm.blogspot.com/2015/05/order-wielkiego-konstantyna-ordo.html v této knize je doklad o darování stipendia na VŠ studia od Řádu sv. Konstantina Velikého, 4)Existuje jiný registrační spolek -www.heraldica.org řádje uvedený v oddíle rytířské řády moderní doby a obnovené řády,tady je adresa: http://www.heraldica.org/topics/orders/bg-orders.htm#recently a jméno je anglicky: Order of Saint Constantine the Great 5) Řád je registrován také v této organizaci https://uia.org/s/or/en/1100066510 6)časopis IMPULS 3/1998 hlavní téma -rozhovor z knížetem Esterházy o znovuobnovení rytířského řádu sv. Konstantina na území ČR (dohledatelné v archívu periodik Národní knihovny v Praze kat. číslo P III. 8834/1998 Klidna (diskuse) 19. 7. 2018, 09:10 (CEST)

@Klidna:Dobrý den, informace o listině Mikuláše VI. (mimochodem, proč zakládací?) již byla do článku přidána – šílenou shodou okolností zrovna včera večer, a to novým jednorázovým účtem :). Ale k věci, informace o statusu řádu jsem mírně upravil, resp. uklidil, a co se týče všech těch „katalogů Pravoslavných církví“ a „registračních organizací“ (mimochodem, teď se pro změnu jedná o belgickou nevládní organizaci, viz en:Union of International Associations), asi bych se už jenom opakoval. Zdraví --Mario7 (diskuse) 19. 7. 2018, 18:14 (CEST)
Přeji krásný den, nemohu souhlasit s tvrzením MF dnes v bodě 13 a 14, že ministerstvo kultury řád nezaregistrovalo a zde podávám vysvětlení: Podle Usnesení Ústavního soudu ze dne 13. srpna 2015, sp. zn. III. ÚS 2860/14. Autonomie církví a služební poměr duchovních. (http://spcp.prf.cuni.cz/judikat/3-2860-14_1.pdf) nemá Misterstvo kultury žádnou pravomoc uznávat nebo neuznávat vnitřní uspořádání církevních organizací ani rozhodovat o pracovních poměrech uvnitř církví apod. Diskutovaný rytířský řád je navíc mezinárodní církevní organizace. Pro legální působnost jakékoliv mezinárodní organizace na území České republiky je třeba rozhodnutí Ministerstva vnitra v součinnosti s Ministerstvem zahraničí. A tohle rozhodnutí řád vlastní zde je odkaz http://orderofknights.org/data/filecache/c6/PDF-cerna_021_Str-nka_14-Edit.jpg Takže se mýlí i pan Chocholáček,
ještě bych rád upozornil na odbornou publikaci o řádu u této adresy jsem minule zadal chybnou adresu, zde je správná: https://books.google.cz/books?id=mh9jGwAACAAJ Klidna (diskuse) 20. 7. 2018, 13:12 (CEST)
Zkoumání čehož je bohužel zcela mimo působnost Wikipedie. Legální pravomoci MK ČR, judikatura Ústavního soudu, vyjádření p. Chocholáče (mimochodem, proč „Chocholáček“?), to všechno je z hlediska WP irelevantní – zde bych odkázal na pravidlo WP:OV, konkrétně tuto část. V kostce jde o to, že není úlohou Wikipedie hodnotit, zda je publikovaný článek nebo něčí názor pravdivý nebo věcně správný. Je-li informace publikována věrohodným zdrojem, pak je z hlediska WP relevantní. Vyvstanou-li ovšem pochybnosti o správnosti tvrzení, názoru apod., pak to WP obvykle řeší příslušnou uvozující formulkou (třeba „Donald Trump se vyjádřil, že (...)“, „podle MF Dnes (...)“, „americká média přinesla informaci, že (...)“), čímž dané tvrzení relativizuje, resp. uvádí na pravou míru (jde o tvrzení konkrétního člověka, skupiny, média apod., a nikoli o absolutní pravdu). Po shlédnutí článku konstatuji, že sporná, resp. vámi zpochybňovaná informace je v článku uvedena právě tímto, a tedy z hlediska Wikipedie správným způsobem („dle Aleše Chocholáče z odboru církví Ministerstva kultury se jedná o (...)“). Zdraví --Mario7 (diskuse) 20. 7. 2018, 21:35 (CEST)
Zdravím a opět nemohu souhlasit, zvláště pokud si prostudujete nové důkazy a zdroje: Tři důvody: A) Podle platné ústavy Pravoslavné církve (zde ke stažení: https://www.pravoslavi-melnik.com/news/platna-ustava-pravoslavne-cirkve-v-ceskych-zemich-a-na-slovensku/) je podle ostavce 13 na str. 13 v paragrafech 1 a 2 napsáno, že metropolitní rada pro správu Pravoslavné církve v č eských zemích má sídlo v Praze a jejím p ředsedou je arcibiskup pražský. Proto nemůže zároveň platit, aby řád založil pražský arcibiskup Kryštof a zároveň aby místní pravoslavná církev neměla s řádem nic společného. B) Podle Usnesení Ústavního soudu ze dne 13. srpna 2015, sp. zn. III. ÚS 2860/14. Autonomie církví a služební poměr duchovních. (http://spcp.prf.cuni.cz/judikat/3-2860-14_1.pdf) nemá Misterstvo kultury žádnou pravomoc uznávat nebo neuznávat vnitřní uspořádání církevních organizací ani rozhodovat o pracovních poměrech uvnitř církví apod. C) Podle výroční zprávy 2014 MK ČR byl pan Aleš Chocholáč z funkce vedoucího odvolán a jeho oddělení bylo zrušeno: https://www.mkcr.cz/doc/cms_library/vyrocni-zprava-ministerstva-kultury-za-rok-2014-148.pdf s úctou Klidna (diskuse) 22. 7. 2018, 12:49 (CEST) /* doplnění informací */ Podle informace na stránkách řádu byl řád Ministerstvem vnitra v součinnosti s Ministersvem zahraničí uznán jako mezinárodní organizace působící na území ČR usnesením ze dne 20.2.1998 a následně zaregistrován dne 9.3.1998. http://orderofknights.org/data/filecache/c6/PDF-cerna_021_Str-nka_14-Edit.jpg a zápis http://orderofknights.org/data/filecache/a0/PDF-cerna_021_Str-nka_17-Edit.jpg a justice :
https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-firma.vysledky?subjektId=745488&typ=UPLNY , dá to zabrat, ale myslím, že to dáme spolu do pořádku. Klidna (diskuse) 22. 7. 2018, 13:05 (CEST)
Poprosím ještě o změnu znění proč není řád v této knize větu v první kapitole Statut organizace: Taktéž není uvedeno v odborných publikacích na toto téma (World Orders of Knighthood and Merit od Guye Stair Saintyho a Rafala Heydel-Mankoo[7] nebo Orders of knighthood, Awards and the Holy See od Petera Bander van Durena[8])přepsat na Řád není uveden v odborné publikaci Orders of knighthood, Awards and the Holy See od Petera Bander van Durena[8]. Odborná a pravděpodobně nejobsáhlejší publikace o rytířských řádech World Orders of Knighthood and Merit od Guye Stair Saintyho a Rafala Heydel-Mankoo [7] vydaná v roce 2006 ve druhém svazku na straně 1970 vpravo nahoře uvádí, že na rozdíl od rytířských řádů zřízených římským papežem nebo hlavou státu nejsou řády založené pravoslavnými patriarchy sekulárními institucemi, ale církevními, které sice napodobují papežské nebo státní řády, avšak jen připomínají pravoslavné svaté nebo nějakou pravoslavnou tradici, protože pravoslavným patriarchům nebylo z důvodu např. turecké nadvlády historicky umožněno mít stejné pravomoce jako papež nebo hlava státu. Dále se na stejném místě píše, že úplný seznam všech pravoslavných rytířských řádů založených samostatnými patriarchy, kteří nejsou spojeni s Římem nebo Cařihradskou, Koptskou či Arménskou církví, kniha bohužel neobsahuje. /* upřesnění informace podle skutečného obsahu knihy */ http://orderofknights.org/kniha-o-radu-v-techto-knihovnach a ta strana je zde http://orderofknights.org/data/filecache/7d/DSC07140.jpg , napsal jste vy a nabo Váš kolega, a tady cituji :Na ověřitelnost nějaké informace odlišný názor mít nemůžete, buď dodáte věrohodné zdroje obsahující to, co Vy a řád prohlašuje za pravdivé (a pak se můžeme bavit o úpravách článku) nebo takové zdroje nedodáte. a myslím, že jich je už požehnaně.Klidna (diskuse) 22. 7. 2018, 14:49 (CEST)

Z Diskuse s wikipedistou:Mario7 přesunul --Mario7 (diskuse) 29. 8. 2018, 13:01 (CEST)

Přeji hezký večer, kde Vás mám, na diskusní stránku řádu chodí jen za poslední rok Lenka Vančatová a já, ostatní tam nediskutují , ještě jsem objevil zveřejněné rozsudky, zde je odkaz: http://orderofknights.org/rozhodnuti-soudu-o-pomluve a druhý rozsudek http://orderofknights.org/rozhodnuti-soudu-o-pomluve-2 myslím, že některé články o tom, že Fraimann založil řád a nebo Fraimanův řád, jsou nepravda, řád založil v čechách kníže Esterházy, zde je odkaz : http://orderofknights.org/data/filecache/d2/@1350x0/PDF-cerna_021_Str-nka_01-Edit.jpg tak až budete mít chuť pokračovat, jsem Vám k dispozici. Klidna (diskuse) 23. 7. 2018, 20:04 (CEST)

@Klidna:OK, děkuji za linky. Zdraví --Mario7 (diskuse) 25. 7. 2018, 04:33 (CEST)
Rádo se stalo, je tady toho víc, třeba bod 29: Volby v minulém týdnu: ještě horší, než jsme čekali, 23. 10. 2008, autor: "le", web Konzervativní strany, tady je čerpáno z wikipedie a navíc atributy řádu v tom článku nesedí a pod, myslím, že články, které jsou o řádu publikovány těmi rozsudky postrádají na pravdivosti. Krásný letní den přeje. Klidna (diskuse) 26. 7. 2018, 09:11 (CEST)
Přeji hezký den, musím Vás upozornit, že daná dvě slova jsou úžasná a proč je proto nepoužít, ale tady pro toto tvrzení nemáte důkaz, půcodně to bylo to zrážlivé," které samo sebe označuje za duchovně-rytířský řád pravoslavné církve" a teď to znamená, že označují jen samy sebe jako jediné pokračovatele, ale oni jsou mezinárodní řád a spoluprací s jinými řády sv. Konstantina se chlubí. Naopak postrádám jejich skutečný název, wikipedie by měla být především encyklopedií a tudíž jejich úplný název sem patří, možná by to odstranilo předešlou diskusi o právní identitě. Klidna (diskuse) 29. 7. 2018, 09:09 (CEST)
Ještě je tu podobný problém a to je také zcela nepochybně špatně napsáno o tomto řádu, zde je zdroj http://orderofknights.org/data/filecache/6f/Po-padu-Carihradu.jpg . Klidna (diskuse) 29. 7. 2018, 10:35 (CEST)
Přeji hezký den, je to lepší, ale asi bych nepoužil tři podobná slova v jedné větě "svých, vlastní a svojí", zvláště pokud se odkazují na historii čerpanou z kronik.Klidna (diskuse) 21. 8. 2018, 16:12 (CEST)
@Klidna: Zajisté, díky za upozornění. V článku jsem provedl i některé další úpravy, snad k lepšímu. Nevylučuji, že ve formálních úpravách budu postupně pokračovat. Zdraví --Mario7 (diskuse) 21. 8. 2018, 22:04 (CEST)
Přeji hezký den, určitě jste s tím měl spoustu práce a tak Vás nasměruji tímto směrem. Kniha Orders of knighthood, Awards and the Holy See od Petera Bander van Durena.Pozor, tato kniha je citovaná chybně, protože má správně plný název:
Peter Bander Van Duren (1995) Orders of knightghood and of Merit - The pontifical, religious and secularised Catholic-founded Orders, and their relationship to the Apostolic See, ISBN 9780861403714. (český překlad: Řády rytířství a zásluhy - Papežské, náboženské a sekularizované katolické řády a jejich vztah k Apoštolskému stolci,) a už na přední straně knihy je patrné že se jedná pouze o katolické řády. Zde je odkaz http://www.worldcat.org/title/orders-of-knighthood-and-of-merit-the-pontifical-religious-and-secularised-catholic-founded-orders-and-their-relationship-to-the-apostolic-see/oclc/33047051 Z toho jasně vyplývá, že kniha obsahuje jen římsko-katolické rytířské řády nebo řády sekularizované, ale zřízené katolickou církví. Tato kniha je zde pravděpodobně jen proto, aby zapůsobil název.Klidna (diskuse) 22. 8. 2018, 03:06 (CEST)
@Klidna: OK, v rámci nejbližší úpravy na ty knížky „mrknu“. Zatím zdraví --Mario7 (diskuse) 22. 8. 2018, 04:17 (CEST)
Přeji hezký den, jen doplním, píše se o řádu "taktéž není uvedeno v odborných publikacích na toto téma", ale ty knihy jsou na úplně jiné téma, to tam mohly být publikace Zdeňka Pohlraicha a tam také určitě tento řád nebude, s úctou.Klidna (diskuse) 23. 8. 2018, 03:18 (CEST)
Přeji hezký večer, požádal jsem wikipedistu 88.102.31.79 a na jeho diskusní stránce mi doporučil, abychom našli společné řešení. Zde je naše komunikace: https://cs.wikipedia.org/wiki/Diskuse_s_wikipedistou:88.102.31.79 , co se týče té první knihy, tak tu určitě můžete vymazat a tu druhou začnu řešit zítra v Národním muzeu, určitě s tím budou mít zkušenosti. S pozdravem Klidna.Klidna (diskuse) 26. 8. 2018, 20:54 (CEST)
@Klidna: OK, jak jsem řekl, plánuji se na to v nejbližším čase podívat. Zdraví --Mario7 (diskuse) 26. 8. 2018, 21:17 (CEST)

┌────────────────────┘Přeji krásné ráno, když už budete u těch úprav, tak si rozhodně zaslouží ten řád odstranit větu o ministerstvu kultury (to tam mohlo být ministerstvo dopravy a bylo by to stejné) Rejstřík Ministerstva kultury je zde na této adrese: http://www3.mkcr.cz/cns%5Finternet/ když se klikne na "Rejstřík evidovaných právnických osob”, tak se tam objeví všech 40 společností, které ministerstvo ze zákona eviduje a samozřejmě tam není ani jeden rytířský řád, protože to není v kompetenci ministestva. Všechny rytířské řády i jiná podobná bratrstva jsou jen a pouze podle Občanského zákoníku zapsané spolky, které lze najít na portále Ministerstva spravedlnosti http://www.justice.cz/ nebo Českého statistického úřadu https://apl.czso.cz/irsw/ kde jsou vyhledatelné všechny rytířské řády působící v ČR jako například: Ordo Militaris Teutonicus Levantis (Řád německých rytířů), Suverénní řád Maltézských rytířů - České velkopřevorství a také diskutovaný International Equester Ordo Sancti Constantini Magni (et Helena).S úctou Klidna.

@Klidna:Mrknul jsem na to, ale moje úpravy byly zejména formálního charakteru (převody referencí do citačních šablon apod.) Vámi zmiňovaná knížka Orders of Knighthood and of Merit: The Pontifical, Religious and Secularised Catholic-founded Orders and Their Relationship to the Apostolic See a Orders of Knighthood, Awards, and the Holy See jsou totiž patrně dva různé tituly (ISBN 9780861403714 a ISBN 9780905715261).
Co se týče kompetencí MK ČR, faktem zůstává, že MK ČR některé řády registrovalo. Zda se o podobnou registraci pokoušel i řád sv. Konstantina a Heleny, to nevím, ale každopádně si to nemůžeme domýšlet. Představitel MK ČR se nějakým způsobem vyjádřil, bylo to publikováno věrohodným zdrojem a tudíž s tím nelze nic dělat. V této souvislosti bych (opakovaně) odkázal na princip „Ověřitelnost, nikoliv pravdivost“. Zdraví --Mario7 (diskuse) 29. 8. 2018, 13:01 (CEST)

Z Diskuse s wikipedistou:Mario7 přesunul --Mario7 (diskuse) 13. 9. 2018, 22:10 (CEST)

Přeji hezký den,

posílám vám důkazy o těch knihách:Názor jiného wikipedisty: Pokud jde o ty dvě knihy, tak v případě autora Peter Bander van Durren máte pravdu. Našel jsem, že tento autor byl římský katolík, spolupracoval s jedním kardinálem, velvyslancem Vatikánu v Británii a hlavně byl členem konkurenčního Konstantinovského řádu. (van Duren na wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Bander_van_Duren, důkaz že byl členem Konstantinovského řádu: http://www.constantinian.org.uk/dr-peter-bander-van-duren-cstj-kcsg-gcco-goml-ccvv-fccr/) Ale co je hlavní, zde je od nakladatele popis obsahu té knihy a opravdu to je jen o katolických řádech: http://colinsmythe.co.uk/authors/bander-van-duren-peter/

Dále, dohledal jsem u toho zmíněného ISBN 9780905715261 toto: kniha obsahuje jen papal orders = rytířské řády založené nebo uznané římskými katolíky. Navíc spoluautor té knihy je kardinál řk církve v Británii nějaký Eugen Hyginus. Je to navíc starší kniha od tohoto autora a ta novější a rozsáhlejší, kterou citujeme my, by měla platit víc i ve Wikipedii. S pozdravem Klidna. Klidna (diskuse) 12. 9. 2018, 21:52 (CEST)

Přeji hezký večer, až budete u těch úprav tak opravte také to Labarum: Manfred Clauss (2005) Konstantin Veliký - český překlad německého originálu Konstantin der Größe und seine Zeit, nakladatelství Vyšehrad, ISBN 80-7021-734-0

Popis Labara (správně česky je "to labarum" jako např. "to muzeum", takže "popis labara" jako "popis muzea" …) - zde nejen vy ale i ostatní wikipedisté píšou jakoby labarum byl ten.

V knize je na stejném místě na straně 54 také informace o čestné stráži 50 mužů. zde je odkaz: http://orderofknights.org/data/filecache/d9/Labarum-text-2.jpg a strana 54 :http://orderofknights.org/data/filecache/79/Labarum-text.jpg.

S pozdravem Klidna. Klidna (diskuse) 12. 9. 2018, 22:40 (CEST)

@Klidna:Dobrý den, ano, pokud jsem to pochopil správně, tak ISBN 9780905715261 odkazuje na ten „katolický“ titul. Díky za skeny té knížky z Vyšehradu, doplnil jsem podle toho článek Labarum. Zdraví --Mario7 (diskuse) 13. 9. 2018, 16:45 (CEST)
Přeji hezký den, s tím, že ty knihy jsou katolické a ten katalog je neúplný nic neuděláte, jednou si to budete muset přiznat, mrzí mne, že tím poškozujete tak krásnou myšlenku čisté enciklopedie.Klidna (diskuse) 13. 9. 2018, 16:53 (CEST)
Nevím proč ale jste mi sympatický a tak Vám pošlu svůj rozbor na katolický a pravoslavný postoj:
Společný historický úvod
V pozdní Římské říši bylo křesťanství státním náboženstvím od roku 313, kdy císař Konstantin Veliký vydal tzv. Milánský Edikt a vybudoval nové hlavní město Konstantinopol. Ostatní náboženství byla zakázána o pár let později za císaře Theodosia v roce 381 a v roce 385 došlo k trvalému rozdělení říše na Východní s hlavním městem Konstantinopolem (novým Římem) a Západní s hlavním městem Římem (starým Římem). Obě říše byly provázané smlouvami o vzájemné vojenské pomoci a vzájemném uznávání panovníků.
Křesťanství se do Evropy šířilo z východu z velkých měst Jeruzalém (Palestina), Antiochie (Sýrie), Alexandrie (Egypt) a Konstantinopol (tehdy Řecko a dnes Turecko) ležících ve východní části původní říše do západní části původní říše, kde byl Řím a také Hippo (dnes Tunis), Lyon (Francie), Trevír (Německo), Londýn (Anglie) a další. V těchto velkých městech vznikaly patriarcháty nebo alespoň arcibiskupství. Východořímský císař Justinián I, který nakrátko na konci 6. století obnovil původní jednotnou Římskou říši tím, že dobyl Germány obsazenou Itálii a Hispánii (dnes Španělsko) a africká území na západ od Egypta, zavedl takzvanou Pentarchii
(http://en.wikipedia.org/wiki/Pentarchy#Current_patriarchs_of_the_five_sees)
To je vedení Církve tvořené pěti patriarcháty (Řím, Konstantinopol, Jeruzalém, Alexandrie, Antiochie), které mají ve věcech církve pravomoc každý na svém území a o společných věcech mají jednat společně.
Další vývoj ve středověku však Církev rozdělil. Od roku 476, kdy padla Západořímská říše (nakrátko obnovena za Justiniána), byla po celý středověk až dodnes Itálie a Řím v rukou barbarů (Ostrogóti, Langobardi, Vandalové... to jsou předkové dnešních západních národů) ale kteří již byli křesťany, protože například sloužili v Římském vojsku a měli kulturní kontakt s Římany. Protože již byli křesťané, tak respektovali jediný na západě římský patriarchát a dokonce posilovali jeho postavení tím, že se nechávali korunovat římskými papeži ve snaze posílit svoji legitimitu na příslušný královský trůn. Karel Veliký dokonce v roce 800 po třech stoletích znovu obnovil Západořímskou říši a svoje právo na západořímský císařský trůn zdůvodnil původem své rodiny (byli sice germánští Frankové ale také římští občané), dále tím, že ho korunoval římský papež a ještě tím, že v té době na Východě vládla jen žena císařovna Irena. Karel sice Ireně v duchu starých dohod nabídl sňatek, ale v Konstantinopolu proběhl palácový převrat a od té doby se obě říše spravovaly nezávisle.
Na východě byla od počátku situace úplně jiná, protože na rozdíl od západní říše vydržela dobu stěhování národů, zachovala původní rozdělení moci mezi Církev a císařský trůn, a ovlivnil ji až vznik islámu v 7. století. Od té doby tamější vysoko rozvinutá křesťanská Východořímská (Byzantská) říše postupně hospodářsky a kulturně upadala, ztrácela území (Egypt, Sýrie, severní Afrika, malá Asie) až nakonec byl v roce 1453 dobyt osmanskou armádou také Konstantinopol. Všechny východní patriarcháty se postupně dostaly do postavení poddaných muslimským vládcům. Tento stav víceméně trvá až dodnes.
Římsko-katolický pohled na vývoj ve středověku
Tak, jak narůstaly problémy na východě, si Řím činil právo na praktické vedení celého křesťanského světa. Dnes stejně jako ve středověku zůstal římský papež jediným původním patriarchou, který není poddaným žádného vládce jiné víry. Dnešní význam původních východních patriarchátů je již jen symbolický, protože všechny čtyři jsou uvnitř většinou muslimských států (Turecka, Egypta, Sýrie a Izraele). Navíc došlo k objevení nových kontinentů (obě Ameriky, Austrálie) a misiím do Afrika a Asie, kde všude prakticky působí jen římsko-katolická církev.
Model církve s jednou osobou v čele se prakticky osvědčil a proběhlo díky tomu několik důležitých sněmů, které Církvi hodně pomohly. V pravoslavném světě za posledních tisíc let neproběhl ani jeden podobně důležitý sněm.
Dále se osvědčilo, že Římská církev byla státní církví a měla právo korunovat panovníky, protože všichni tito panovníci stejně jako veškeré obyvatelstvo těchto států samozřejmě uznávali Římem založené rytířské řády.
Pravoslavný pohled na vývoj ve středověku
Římská kúrie sice opravdu měla v původní pentarchii prvenství, ale to bylo jen čestné právo a ne výkonné, protože o všem se tehdy na koncilech a sněmech jednalo a hlasovalo společně. Římský patriarcha (římský papež) neměl ani více hlasů ani právo veta nebo něco podobného. V roce 1054 také vyvrcholila krize, kdy si poselstvo římského papeže pod vedením kardinála Humberta na návštěvě v Konstantinopolu dovolilo exkomunikovat Konstantinopolského patriarchu Kerularia (který to Humbertovi obratem oplatil) a v roce 1204 s požehnáním římského papeže byl benátskými křižáky vypleněn Konstantinopol. Tím došlo k definitivnímu rozdělení původní jednotné apoštolské církve na západní Římsko-katolickou a východní ortodoxní (pravoslavnou). Původní uspořádání patriarchátů je ale dodnes v ortodoxním světě zachováno, protože dnes je v pravoslavném světě sice již 14 center čili autokefálních pravoslavných církví, ale které všechno diskutují a rozhodují společně a jejich hlavou je patriarcha Konstantinopolský, který však má stejně jako dříve měl římský papež jen svolávací právo a nemá ani více hlasů ani právo veta ani něco podobného.
Po celou dobu trvání východní církve žádní patriarchové neměli a dodnes nemají taková práva, že by rozhodovali o svých panovnících, ale naopak byli svým panovníkům zodpovědní za správu své křesťanské církevní obce, protože žili v multikulturním prostředí, kde pravoslaví nemělo status ani státní církve ani jediného tolerovaného náboženství. Dodnes jsou jejich hlavy států a většina obyvatel jejich států (Turecko, Egypt, Sýrie, Izrael) jiného náboženství.
Pravoslavné rytířské řády založené pravoslavnými patriarcháty proto byly a jsou uznávané jen jejich vlastními pravoslavnými komunitami.
Moderní ekumenický pohled
Od poloviny 20. století probíhá stále intenzívnější dialog mezi Římem a Konstantinopolem se snahou obnovit původní nerozdělenou Církev.
(http://www.apostolicpilgrimage.org/)
Římský papež a konstantinopolský patriarcha zrušili exkomunikace z roku 1054, vzájemně se titulují jako sobě rovní bratři, rokují společně a jako symbolický výraz vzájemného respektu město Řím nemá svého pravoslavného biskupa ale jen katolického (kterým je papež) a stejně tak město Konstantinopol nemá svého katolického biskupa ale jen pravoslavného (kterým je patriarcha). Samozřejmě na praktické úrovni zůstávají dvě odlišné církve a v ostatních městech na světě včetně starých center jako např. Jeruzalém nebo Antiochie a nových center včetně Prahy má každá církev svého vlastního biskupa nebo arcibiskupa.
Status katolického mezinárodního práva zakládat rytířské řády
Autonomních církevních území je na světě víc. Je to např. Svatá Hora Athos v Řecku nebo turecké ostrovy v Marmarském moři, které jsou majetkem pravoslavné církve. Podobně jsou i asijská buddhistická území atd. Ale jen římskokatolická církev má svoje centrum ve Vatikánu podložené mezinárodní Lateránskou smlouvou z roku 1929, kdy fašistický diktátor Mussolini zaručil této církvi práva na úrovni samostatného státu podobně jako je v Itálii má také samostatná republika San Marino. V demokratickém světě však žádné jiné náboženství nemá svůj vlastní teokratický stát a na začátku 20. století to nebyl ani Vatikán, ale jen Dalajlámův Tibet, který zanikl roku 1951 čínskou okupací. Papežský středověký stát byl totiž za Napoleonských válek zrušen, déle než sto let jako mezinárodně uznávaný stát neexistoval a jako suverénní stát byl obnoven právě tou smlouvou s fašistickým diktátorem Mussolini, který obnovil středověké postavení římského papeže jako hlavy samostatného státu.
Dnešní pozice Vatikánu je velmi specifická a nemělo by se z toho v demokratické společnosti odvozovat, že díky Mussolinimu má římsko-katolická církev jako jediná církev na světě právo zřizovat mezinárodně uznávané rytířské řády. Dokazuje to také právě kniha World Orders of Knighthood and Merit od Guye Stair Saintyho a Rafala Heydel-Mankoo, kde se na konci druhého dílu na straně 1970 v kapitole Orthodox Churches (česky Pravoslavné církve) píše, že bohužel nebylo možné v knize uvést seznam všech pravoslavných řádů, které nejsou v jednotě s Římsko-katolickou církví. Dále se tam píše, že rytířské řády zřízené pravoslavnými církvemi mají zvláštní status, nejsou to sekulární instituce, ale jen církevní připomínající nějakou náboženskou tradici nebo nějakou významnou osobnost pravoslavné církve. Dále se tam píše, že tento jiný status byl dán historickou realitou, protože pravoslavné patriarcháty na rozdíl od římských papežů nebyly politicky samostatné, ale naopak byly podřízené arabskou nebo tureckou státní mocí. Proto nemohly mít stejné postavení jako římští papežové, kteří byli de-facto rovnocenní a dokonce výše postavení než vládci tehdejších středověkých evropských států.
Závěr
Ve věci encyklopedické legitimity pravoslavných rytířských řádů nelze slepě aplikovat jen katolický pohled, ale v duchu probíhajícího náboženského dialogu je třeba pochopit a respektovat jiný historický vývoj, tím víc, když se nejedná o katolický rytířský řád.
Kromě toho je třeba zdůraznit, že rytířský řád sv. Konstantina a Heleny podle legendy zapsané kronikářem Eusebiem vznikl v roce 312 nařízením křesťanského císaře Konstantina, takže velmi podobným způsobem jako později vznikala celá řada katolických rytířských řádů. (Život Konstantinův, II. kniha, 8. kapitola) Samozřejmě, pokud by tento řád vznikl až v roce 1970 uznávací listinou alexandrijského patriarchy Mikuláše, tak potom by se jednalo jen o čistě pravoslavný rytířský řád podle všeho výše uvedeného. Ale protože samotní katolíci potvrzují (a pravoslavní souhlasí) mnohem starší existenci katolické větve Bourbon-Parma tohoto řádu s odvoláním na stejnou zakládací legendu v roce 312 zapsanou kronikářem Eusebiem, tak pokud toto tvrzení o legendě platí v případě katolické větve, mělo by také platit i v případě pravoslavné větvě tohoto stejného rytířského řádu.
S úctou a doufám, že jsme nadále kolegové Klidna.Klidna (diskuse) 13. 9. 2018, 17:25 (CEST)
@Klidna:Díky za rozsáhlé shrnutí problematiky. Jak budu mít chuť, tak se na to v nejbližším čase podívám a zareaguji. Zatím zdraví --Mario7 (diskuse) 13. 9. 2018, 22:10 (CEST)

Žádost o pomoc

Přeneseno z Wikipedie:Pod lípouMatěj Orlický (diskuse) 25. 7. 2018, 13:46 (CEST)

Velmi vás žádám o pomoc s úpravou a zápisem pravdivých údajů na stránce Rytířského řádu sv. Konstantina a Heleny, za které musím poděkovat wikipedistovi "Klidna",který musel strávit spoustu času se získáním a ověřováním informací.

Z historie vzniku stránek řádu je vidět, že nikdo důsledně neověřoval informace zde uvedené a pouze čerpal z několika článků. V poslední době se snažíme uvést na pravou míru skutečný stav tohoto řádu, např. teprve před několika měsíci wikipedisté uznali, že řád má právní subjektivitu (viz https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-firma.vysledky?subjektId=745488&typ=UPLNY) i když je to veřejně známá skutečnost od roku 1998. Dále wikipedisté tvrdí, že jsme pravoslavné bratrstvo, které samo sebe označuje (tudíž nepravdivě). Doložili jsme, že řád založil Mikuláš VI. papež a patriarcha Alexandrie a Afriky a uznal ho jako řád křesťanských rytířů dne 12.5.1970 (viz: http://orderofknights.org/obnova-radu-po-roce-1989). Podrobnější zprávy jsou v diskusi "statut řádu" od 20.7.2018 až po 22.7.2018.

K výmazu tvrzení, že se jedná o samozvaný řád, by měla stačit zakládací listina z roku 1970 psaná francouzsky Mikulášem VI. Wikipedisty odkazovaný mezinárodní registr je soukromý spolek založený v roce 1962 a na jejich stránkách http://www.icocregister.org je uvedeno, že daný seznam obsahuje stav do roku 1960, tedy 10 let před založením, respektive uznáním řádu papežem Mikuláše VI. Kromě toho, tento spolek se zaměřuje na římsko-katolické rytířské řády, ale tento řád je ekumenický ortodoxní (pravoslavný), takže může být mimo oblast zájmu tohoto spolku. Z diskuze je patrno, že jsme doložili jiné organizace nebo spolky, kde řád je zmíněn. Existuje jiný registrační spolek - www.heraldica.org a tam je řád uvedený. Je v oddíle rytířské řády moderní doby a obnovené řády, tady je adresa: http://www.heraldica.org/topics/orders/bg-orders.htm#recently a jméno je anglicky: Order of Saint Constantine the Great. Řád je registrován také v této organizaci https://uia.org/s/or/en/1100066510 6)časopis IMPULS 3/1998 hlavní téma -rozhovor z knížetem Esterházy o znovuobnovení rytířského řádu sv. Konstantina na území ČR (dohledatelné v archívu periodik Národní knihovny v Praze kat. číslo P III. 8834/1998.

STATUT ORGANIZACE

Mezinárodní komise pro rytířské řády nemůže registrovat náš řád, protože vznikla v roce 1962 a registruje řády vzniklé pouze do roku 1960. Řád není uveden v odborné publikaci Orders of knighthood, Awards and the Holy See od Petera Bander van Durena[8]. Odborná a pravděpodobně nejobsáhlejší publikace o rytířských řádech World Orders of Knighthood and Merit od Guye Stair Saintyho a Rafala Heydel-Mankoo [7] vydaná v roce 2006 ve druhém svazku na straně 1970 vpravo nahoře uvádí, že na rozdíl od rytířských řádů zřízených římským papežem nebo hlavou státu nejsou řády založené pravoslavnými patriarchy sekulárními institucemi, ale církevními, které sice napodobují papežské nebo státní řády, avšak jen připomínají pravoslavné svaté nebo nějakou pravoslavnou tradici, protože pravoslavným patriarchům nebylo z důvodu např. turecké nadvlády historicky umožněno mít stejné pravomoce jako papež nebo hlava státu. Dále se na stejném místě píše, že úplný seznam všech pravoslavných rytířských řádů založených samostatnými patriarchy, kteří nejsou spojeni s Římem nebo Cařihradskou, Koptskou či Arménskou církví, kniha bohužel neobsahuje (http://orderofknights.org/data/filecache/7d/DSC07140.jpg).

PŮSOBENÍ V ČESKÝCH ZEMÍCH

Ještě nedávno wikipedisté tvrdili, že Ministerstvo kultury ČR odmítlo řád zaregistrovat a odvolávali se na své zdroje a p. Chocholáčka. Podle výroční zprávy 2014 MK ČR byl pan Aleš Chocholáč z funkce vedoucího odvolán a jeho oddělení bylo zrušeno: viz https://www.mkcr.cz/doc/cms_library/vyrocni-zprava-ministerstva-kultury-za-rok-2014-148.pdf. Podle informace na stránkách řádu byl řád Ministerstvem vnitra v součinnosti s Ministersvem zahraničí uznán jako mezinárodní organizace působící na území ČR usnesením ze dne 20.2.1998 a následně zaregistrován dne 9.3.1998. http://orderofknights.org/data/filecache/c6/PDF-cerna_021_Str-nka_14-Edit.jpg a zápis http://orderofknights.org/data/filecache/a0/PDF-cerna_021_Str-nka_17-Edit.jpg a justice : https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-firma.vysledky?subjektId=745488&typ=UPLNY. Ministerstvo kultury nikdy neregistrovalo rytířské řády. K tvrzení wikipedistů, že Metropolitní rada pravoslavné církve nemá s řádem nic společného opakovaně uvádím, že podle platné ústavy Pravoslavné církve (zde ke stažení: https://www.pravoslavi-melnik.com/news/platna-ustava-pravoslavne-cirkve-v-ceskych-zemich-a-na-slovensku/) je v odstavci 13 na str. 13 v paragrafech 1 a 2 napsáno, že metropolitní rada pro správu Pravoslavné církve v českých zemích má sídlo v Praze a jejím předsedou je arcibiskup pražský. Nemůže obstát tvrzení, že řád založil pražský arcibiskup Kryštof a zároveň tvrzení, že místní pravoslavná církev nemá s řádem nic společného.

Prosím wikipedisty, zda s jejich souhlasem mohu tato tvrzení uvést do souladu s uvedenými zdroji. Předem děkuji Lenka Vančatová Lenka Vančatová (diskuse) 25. 7. 2018, 13:25 (CEST)

Děkuji za zprávu, na diskuzní stránce nikdo jiný než já a wikipedista Klidna nediskutuje, když něco napíšu do diskuze, wikipedista Jan Kovář to ihned smaže, aniž by si ověřil zdroj, což se děje opakovaně.
I když uvádím zdroj informace Jan Kolář uvede, že nejste promo stránka, a to ani pobožných. Neargumentuje věcně ani odborně, pouze urážlivě, aniž bylo zřejmé, co mu na uvedené informaci vadí, nebo co je špatně. To nepovažuji za seriozní diskuzi. Proto jsem se obrátila na diskuzi „pod lípou“ neboť nevím, jak z tohoto uzavřeného kruhu ven. Věcné informace s uvedením zdroje nepomáhají. Veškerá moje snaha končí u pana Koláře, aniž by ten své argumenty odůvodnil. Přesto vám děkuji, že se problémem zabýváte. Myslíte si, že když zveřejním v diskuzi své argumenty tak jak jsem je odzdrojovala v žádosti o pomoc, že mi je nikdo bezdůvodně nesmaže?? Přeji hezký den a děkuji za váš zájem. Lenka Vančatová (diskuse) 26. 7. 2018, 12:25 (CEST)
Dobrý den. Při sporech o obsah článku se postupuje podle Wikipedie:Řešení sporů. Můžete se pokusit si spor vyjasnit s Jan Kovář BK zde v diskusi, zřejmě máte na mysli mj. tuto editaci. Když nepomáhá diskuse, tak můžete oslovit další nezaujaté wikipedisty na Wikipedie:Třetí názor. Bylo by ale velmi vhodné stručně shrnout podstatu sporu, protože málokdo bude ochoten se ponořit do hloubky a detailů sáhodlouhých diskusí a propátrávat celou historii článku. --Matěj Orlický (diskuse) 26. 7. 2018, 12:45 (CEST)