Diskuse:Česká a Slovenská federativní republika

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

"Federativní Republika"?[editovat zdroj]

Ve jméně je bohužel překlep, oficiální název byl "Česká a Slovenská Federativní Republika" (skutečně). A ještě něco - nebylo by lepší články jako Československá republika a tento přemístit do článku Československo coby jeho podkapitoly? --Petr Kovář 22:06, 17. 3. 2005 (UTC)
--Petr Kovář 22:12, 17. 3. 2005 (UTC) – --zkrátil Wiki-vr 07:05, 18. 3. 2005 (UTC)

(1) Díky za upozornění. Myslím ale, že "Federativní Republika" neznamení víc než, že i do Wiki dorazil tento překlep (ale nerad bych rozpoutával další diskusi o pravopisu :-) (2) K těm podkapitolám – Myslím, že začít uvádět i takové formality by článek Československo zbytečně znejasňovaly, že takhle je to přehlednější. Můžete souhlasit? --Wiki-vr 07:05, 18. 3. 2005 (UTC)
Velká písmena u "Federativní Republika" vznikla proto, že podle pravopisu by správný název měl znít "Česká a slovenská federativní republika", ale Slováci chtěli také velké počáteční písmeno, čímž by vznikl tvar "Česká a Slovenská federativní republika", což by naznačovalo, že jde o dva samostatné státy, proto nakonec udělali velká písmena všude. Nebyl to tedy překlep. A proto za nějaký čas přemístím tento článek na oficiální "Česká a Slovenská Federativní/Federatívna Republika", protože i když ten název byl idiotský v rozporu s pravidly českého i slovenského pravopisu, byl schválen ústavní většinou a byl platný. Bylo to politické rozhodnutí. --Luděk 07:36, 18. 3. 2005 (UTC)
Tak ještě dodatek. Slova "Federativní Republika" velkými písmeny nebyl překlep, ale úmyslný tvar (=úmyslná chyba) přijaty Federálním shromážděním. Viz [1], [2] (vystoupení Jiřího Felixe). Wikipedie nemůže opravovat historii, musíme psát "Česká a Slovenská Federativní Republika" a k tomu případně dodávat, že tento tvar odporuje pravidlům psaní velkých písmen i v češtině i ve slovenštině. A ještě jsem našel materiál, který podrobně popisuje česko-slovenské vztahy po roce 1989, je to na [3], kdyby si někdo chtěl počíst. --Luděk 08:54, 18. 3. 2005 (UTC)

Od kdy se Československo jmenovalo ČSFR? - „Pomlčková válka[editovat zdroj]

Tzv. "pomlčka" je ve skutečnosti spojovník. Název Česko-Slovensko byl v r. 1918 vytvořen podle vzoru "Rakousko-Uhersko".

Reaguji na dotaz [...]. Google mi našel stránku [4], kde se píše: v období od 29. marca do 20. apríla 1990 dokonca mali dva rôzne názvy – v češtine „Československá federativní republika“, v slovenčine „Česko-slovenská federatívna republika“ (s pomlčkou). Tento spor, známy ako „pomlčková“ vojna, vyriešilo Federálne zhromaždenie názvom, ktorý bol nakoniec prijateľný pre obe strany: Česká a Slovenská Federatívna / Federativní Republika. Konkrétní zákony jsou na [5] (zákon 81) a [6] (zákon 101). Ačkoliv se na prvním odkazu píše, že slovensky bylo oficiálně "Česko-slovenská federatívna republika", tak v zákoně Federálního shromáždění je názec uveden pouze česky a o oficiálním znění ve slovenštině tam není žádná zmínka. --Luděk 06:08, 18. 3. 2005 (UTC) – zkrátil [...] --Wiki-vr 07:05, 18. 3. 2005 (UTC)

Díky, ale tady jsme „vyřešil“ zjednodušením obsahu i dat :-) --Wiki-vr 07:05, 18. 3. 2005 (UTC)

Ujasněme si to[editovat zdroj]

Než abychom si začali měnit pod rukama články, tak si ujasněme, co vlastně chceme říct.

Československo se federalizovalo v roce 1968 s účinností od 1. ledna 1969. V březnu 1990 se ČSSR jen přejmenovala na Československá federativní republika (slovenský překlad v zákoně nebyl uveden). V dubnu se opět změnil jenom název státu na Česká a Slovenská Federativní Republika, resp. Česká a Slovenská Federatívna Republika. Nic jiného, že změna názvu se nekonalo. Oba ústavní zákony se jmenují "o změně názvu XXX". Opravdu nic jiného se neměnilo, federace byla už 20 let a projevovalo se to tím, že ve FS byla Sněmovna lidu a Sněmovna národů. Ve Sněmovně národů byli poslanci z Česka a poslanci ze Slovenska ve stejném počtu, takže se nemohlo stát, že by Češi přehlasovali Slováky (nebo naopak) - tzv. zákaz majorizace. Kromě federální vlády existovaly vlády národní - česká a slovenská. Byly národní parlamenty Česká národní rada a Slovenská národní rada. Samozřejmě byly občas jisté nedotaženosti, existovala třeba Komunistická strana Československa a Komunistická strana Slovenska (český ekvivalent neexistoval, ostatně už existence KSS byla prohřeškem proti já nevím jakým mezinárodním komunistickým směrnicím, že v každém státě smí existovat jen jedna komunistická strana).

Také tvrzení "Československá socialistická republika (ČSSR) – stát ve střední Evropě, který existoval od roku 1960 do roku 1990, v podstatě pouze přejmenovaná socialistická poválečná ČSR." v článku Československá socialistická republika není zcela správné, v roce 1960 byla přijata socialistická ústava, která definovala vedoucí úlohu KSČ a podstatná změna (jak jsem uvedl výše) nastala federalizací v roce 1969.

Je tedy nutné opravit články: Československá socialistická republika, Česká a Slovenská federativní republika, Pomlčková válka. Kromě toho se v šabloně pomíjí druhá republika, tedy období od října 1938 do března 1939, kdy se stát oficálně jmenoval Česko-Slovenská republika (s pomlčkou, viz [7]), tzv. Sudety byly předány Německu, Těšínsko a část Oravy a Spiše Polsku, jižní území Slovenska Maďarsku a Slovensko mělo autonomii (Slovenská krajina), Podkarpatská Rus také a politický systém byl jiný (vláda mohla rušit rozhodnutí parlamentu, viz [8]). A po(druho)válečné Československo už bylo kratší o Podkarpatskou Rus, jehož obyvatelé "nadšeně deklarovali svou chuť" být přijati do rodiny bratrských socialistických národu Sovětského svazu. Je tedy nutné udělat i něco s článkem Československá republika.

Takže než přistoupíme k opravám těchto nepřesností, jsou nějaké další poznámky, co by bylo ještě potřeba opravit?

--Luděk 09:39, 18. 3. 2005 (UTC)

Poněkud chaos[editovat zdroj]

Je tu poněkud chaos. Tento článek "Česká a Slovenská federativní republika" je nazván zcela nevhodně. Takto se Československo nikdy nejmenovalo a pravopisně je nesprávně. Bylo buď "Česká a Slovenská Federativní Republika", což je sice z hlediska velkých písmen špatně, ale bylo to schváleno ústavní většinou Federálního shromáždění jako oficiální název státu. Nebo by se mohlo psát "Česká a slovenská federativní republika" (první pouze velké písmeno), což je v souladu s psaním velkých písmen v českém (i slovenském) pravopise. Ale současný název je nesmyslný. Chtěl jsem článek přesunout na správné Česká a Slovenská Federativní Republika, ale tam už je také něco. Zdá se mi poněkud nešťastné tyto věci mít takto chaoticky a asi by se měly články sloučit do "Česká a Slovenská Federativní Republika". --Luděk 21:34, 15. 9. 2006 (UTC)