Sublimace

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Desublimace)
Tento článek je o fyzikálním jevu. O psychickém jevu pojednává článek Sublimace (psychologie).
Jednoduchý sublimační přístroj

Sublimace je skupenská přeměna, při které se pevná látka mění na plyn, aniž by došlo k tání pevné látky (tedy bez průchodu kapalnou fází).

Opačný proces se nazývá desublimace. Při desublimaci se tedy plyn mění přímo na pevnou látku bez předchozí kondenzace.

Vlastnosti[editovat | editovat zdroj]

Při sublimaci je tlak nasycených par nad pevnou fází vždy nižší, než jejich tlak nad kapalnou fází.

Za normálního tlaku sublimují např. led (pod 0 °C), suchý led (–78,5 °C) nebo fluorid uranový (56,5 °C), jod, naftalen nebo kafr.[1] Většina látek je schopná sublimace za sníženého tlaku – přesněji řečeno tlaku nižším, než odpovídá jejich trojnému bodu. Schopnost látky sublimovat tak můžeme posoudit z jejího fázového diagramu.

Sublimace ledu je na mikroskopické úrovni stejně rychlá jako odpařování vody,[2] např. proto také prádlo uschne i za mrazu.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Čištění jódu sublimací.

Sublimace se využívá při čištění chemických látek. Používá se k rozdělení směsí sublimujících a nesublimujících látek. Spočívá v ohřívání a ochlazování směsi za účelem sublimace a desublimace jedné složky směsi. Výsledný produkt po ochlazení a opětné přeměně zpátky do pevného skupenství se nazývá sublimát. Existuje též sublimační metoda (komerčního) potisku textilií a plachtovin.

Na sublimaci je založená lyofilizace.

Příklad průběhu[editovat | editovat zdroj]

Jod znečištěný např. pískem je v kádince, do jejíhož otvoru je položena baňka s chladnou vodou. Kádinka se začne ohřívat nad kahanem a jod pomalu „sublimuje“ (tání a vypařování jodu je při ohřevu nad kahanem nepostřehnutelné). Jeho nafialovělé páry stoupají vzhůru, kde je zastavuje baňka s chladnou vodou a opět přechází do pevného skupenství (dílčí změny skupenství jsou opět okem neviditelné). Na dně baňky (z vnější strany) je „přesublimovaný“ čistý jod.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PETRUSEVSKI, Vladimir M.; STOJANOVSKA, Marina; SOPTRAJANOV, Bojan. The concept of sublimation –iodine as an example. S. 171–3a forros. Educación Química [online]. 2012. Roč. 23, čís. 1, s. 171–3a forros. Dostupné online. DOI 10.1016/S0187-893X(17)30149-0. (anglicky) 
  2. University of Amsterdam. The sublimation of solid ice happens just as quickly as the evaporation of liquid water. phys.org [online]. 2018-10-11 [cit. 2022-11-30]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]