Dej mi své jméno (román)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dej mi své jméno
AutorAndré Aciman
Původní názevCall Me By Your Name
PřekladatelLucie Podhorná
ZeměSpojené státy americké
Jazykangličtina
Žánryoung adult, LGBTQ+ román
OceněníLambda Literary Award (2007)
Vydavatelbooklab
Datum vydání2007
Česky vydáno2018
Počet stran248
Předchozí a následující dílo
Najdi mě
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dej mi své jméno (v anglickém originále Call Me by Your Name) je román od amerického spisovatele Andrého Acimana z roku 2007. Román získal Lambda Literary Award v kategorii gay fikce. Příběh se odehrává v severní Itálii v 80. letech 20. století a sleduje sedmnáctiletého Elia Perlmana, který se zamiluje do čtyřiadvacetiletého studenta Olivera. Oliver je na letní stáži u Eliova otce, profesora archeologie, a pobývá ve vile Perlmanových. V knize Elio poznává sám sebe, svou sexualitu a rozvíjející se vztah s Oliverem. V roce 2019 vydal André Aciman druhý díl s názvem Najdi mě (v originále Find Me).

Děj[editovat | editovat zdroj]

Elio Perlman vzpomíná na léto, které prožil v severní Itálii v 80. letech dvacátého století. Jako každý rok ho tráví s rodinou ve vile, která se nachází ve městě označovaném jako B. Jeho otec, profesor archeologie, si každoročně zve stážistu, který mu asistuje a pobývá v jejich vile po dobu šesti týdnů. Tento rok přijel čtyřiadvacetiletý americký student Oliver. Sedmnáctiletý Elio se snaží Olivera zaujmout a dělá mu průvodce městem, ale kvůli jejich na první pohled rozdílným osobnostem nemají dobrý vztah. Olivera si celé město zamiluje, a to je další důvod, proč mladík Elia irituje a zdá se mu arogantní. Posléze spolu začnou trávit více času a Elio si uvědomí, jak jsou si podobní a že jej Oliver přitahuje. Na sklonku léta jejich vztah přeroste v románek. Poslední Oliverovy dny v Itálii spolu tráví v Římě, kde poznávají nové přátele a snaží se nemyslet na blížící se rozloučení. O pár měsíců později Oliver, který se vrátil do Ameriky, zavolá během Chanuky Perlmanovým a oznámí jim, že se zasnoubil s americkou dívkou. Závěr knihy se odehrává po dvaceti letech, kdy Oliver navštíví italskou vilu a znovu se setká s Eliem.

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Dej mi své jméno je kritiky i čtenáři uznávaný román. Stacey D’Erasmo pro The New York Times knihu popsala jako „mimořádně krásnou“.[1] Fernando Reyes ji popsal jako „velkolepou knihu, která ve své opravdovosti čtenáře chytne za srdce“.[2] Čtenáři na stránkách goodreads.com (celkově přes 334 tisíc lidí) románu dali 4,13 z 5 hvězdiček. 47 % čtenářů knize dalo 5 hvězdiček (ke dni 3. 3. 2022).[3] Kniha se dočkala skutečné popularity až po deseti letech od vydání, kdy prodej stoupl o 88 % během jednoho týdne. Důvodem bylo vydání filmové adaptace.[4]

V Americe dílo ovšem vzbudilo také negativní ohlasy, především po uvedení filmové adaptace do kin. Hlavním pilířem kritiky byla nevhodnost romantického vztahu čtyřiadvacetiletého Olivera s nezletilým, o sedm let mladším Eliem. Příběh se ale odehrává v Itálii, kde tento věkový rozdíl není protizákonný; pobouření tedy lze primárně připsat na vrub kulturním rozdílům.[2]

Představitel Elia Timothée Chalamet

Adaptace[editovat | editovat zdroj]

V roce 2017 vyšla stejnojmenná filmová adaptace od italského režiséra Luca Guadagnina. Film byl představen na Filmovém Festivalu Sundance. Elia ztvárnil Timothée Chalamet a Olivera Armie Hammer. Film byl nominován na Oscara v kategoriích Nejlepší film, Nejlepší herec (Timothée Chalamet), Nejlepší filmová píseň („Mystery of Love“ od Sufjana Stevense) a Nejlepší adaptovaný scénář. Scénář od Jamese Ivoryho Oscara vyhrál.

Film celkem získal 35 významných nominací a v 11 z nich zvítězil.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. D’ERASMO, Stacey. Suddenly One Summer. The New York Times [online]. 2007-02-25. Dostupné online. ISSN 0362-4331. (anglicky) 
  2. a b REYES, Fernando. Let's Discuss the Infamous Age Difference in "Call Me By Your Name". Arts + Culture [online]. 2018-01-09. Dostupné online. (anglicky) 
  3. www.goodreads.com [online]. Dostupné online. 
  4. WOOD, Heloise. BAFTA gong for Call Me By Your Name. The Bookseller [online]. 19. 2. 2018. Dostupné online. 
  5. Call Me by Your Name: Nominations and awards - The Los Angeles Times. latimes.com [online]. Los Angeles Times. Dostupné online.