David Armstrong-Jones

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
David Armstrong-Jones
2. hrabě ze Snowdonu
Úplné jménoDavid Albert Charles
Křest19. prosince 1961
Narození3. listopadu 1961 (62 let)
Clarence House
ManželkaSerena Armstrong-Jones
PotomciCharles
Margarita
RodArmstrong-Jones
OtecAntony Armstrong-Jones, 1. hrabě ze Snowdonu
MatkaMargaret, hraběnka ze Snowdonu
Některá data mohou pocházet z datové položky.

David Armstrong-Jones, 2. hrabě ze Snowdonu (* 3. listopadu 1961, Clarence House), do roku 2017 vikomt Linley, užívá také jméno David Linley, je výrobce nábytku a předseda aukční síně Christie's. Je synem princezny Margaret, hraběnky ze Snowdonu a Antonyho Armstrong-Jonese, 1. hraběte ze Snowdonu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 3. listopadu 1961 jako syn princezny Margaret, hraběnky ze Snowdonu a Antonyho Armstrong-Jonese, 1. hraběte ze Snowdonu. V pěti letech se se svým bratrancem princem Andrewem začal vzdělávat v Buckinghamském paláci. Dále navštěvoval Gibbs Pre-Preparatory School, Ashdown House School a Bedales School. Studoval na Parnham College (škola pro řemeslníky) v Beaminsteru.

V Dorkingu si otevřel dílnu na nábytek. O tři roky později založil firmu David Linley Furniture Ltd, dnes známou jako LINLEY. Napsal řadu knih a přednášel po celém světě.

Dne 1. prosince 2006 se stal předsedou aukční síně Christie's.

Jako královnin synovec se podílí na královských rodinných událostech jako Trooping the Colour nebo Vánoce.

Dne 8. dubna 2002 stál s Charlesem, princem z Walesu, Andrewem, vévodou z Yorku a Edwardem, hrabětem z Wessexu na stráži při pohřbu své babičky královny Alžběty.

Dne 8. října 1993 se v kostele svaté Markéty ve Westminsteru oženil se Serenou Stanhope, s dcerou Charlese Stanhopa, vikomta Petersham. Spolu mají dvě děti:

Ačkoliv je synem princezny, královské tituly se udělují jen přes otce. Po smrti svého otce získal titul hraběte ze Snowdonu.

Dne 17. února 2020 tiskový mluvčí obou manželů oznámil: „Hrabě a hraběnka ze Snowdonu se přátelsky shodli, že jejich manželství skončilo a dohodli se na rozvodu.“

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku David Armstrong-Jones, Viscount Linley na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]