Darája

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Darája
داريا
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška689 m n. m.
Časové pásmoUTC+2
- Letní čas UTC+3
StátSýrieSýrie Sýrie
Darája
Darája
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Darája (arabsky داريا) je město v Sýrii, ležící asi osm kilometrů jihozápadně od hlavního města Damašku. Město patří k nejvíce bombardovaným oblastem Sýrie. Od roku 2012 ho po čtyři roky ovládali povstalci a obléhala syrská armáda.

Podle dohody mezi syrskou opozicí a vládním režimem došlo na konci srpna 2016 k evakuaci města, které pak pod kontrolu znovu získaly vládní síly.[1]

Před občanskou válkou v Daráji žilo asi čtvrt milionu lidí.[2] Před evakuací v roce 2016 jich podle odhadů OSN ve městě bez dodávek potravin zůstávaly asi čtyři tisíce.[3]

Situace během občanské války[editovat | editovat zdroj]

Darája se stala jedním z prvních syrských měst, v nichž lidé na jaře 2011 začali vzdorovat vládě prezidenta Bašára Asada. Město pak zůstalo pod kontrolou povstalců.

Distribuci potravin a léků mezi obyvatelstvo bránily časté nálety a shazování barelových bomb. Humanitární pomoc se tak do města poprvé od začátku občanské války dostala až po čtyřech letech, v červnu 2016.[3]

Syrská opozice a vláda poté dospěly k dohodě, na jejímž základě došlo na konci srpna 2016 k evakuaci města. Asi čtyři tisíce civilistů byly převezeny do provizorních přístřešků v Damašku a okolí. Odejít mohlo také asi 700 povstalců, kteří měli složit zbraně a přemístit se do opozicí kontrolované provincie Idlib. Město se pak opět dostalo pod kontrolu vládních sil.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Asad má po letech opět pod kontrolou město Darája. Situace v Aleppu ale zůstává dál napjatá. iHNed.cz [online]. 2016-8-27. Dostupné online. 
  2. OČENÁŠKOVÁ, Adéla. Už nemůžeme dál vzdorovat. Z roky obklíčené Daráji jsou evakuovány tisíce Syřanů. Aktualne.cz [online]. 2016-8-27. Dostupné online. 
  3. a b Povstalci se s Damaškem dohodli na evakuaci obklíčené Daráji. Novinky.cz [online]. 2016-8-25. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]