Dan Smith (zpěvák)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dan Smith
Základní informace
Rodné jménoDaniel Campbell Smith
PřezdívkaDan
Narození14. července 1986 (37 let)
Spojené království Londýn, Spojené království
Žánryalternativní rock, indie rock, indie pop, synthpop
Povolánízpěvák, textař a klavírista
Aktivní roky2008–současnost
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Daniel Campbell Smith, zkráceně Dan Smith (* 14. července 1986 Londýn, Spojené království), je britský zpěvák, textař a hráč na klavír, zakladatel hudební skupiny Bastille.

Život[editovat | editovat zdroj]

Smith se narodil 14. července 1986 v Londýně. Nastoupil na Leedskou univerzitu v Leedsu, kde studoval angličtinu a literaturu, a ve svých 15 letech si začal sám pro sebe psát písničky na piáno, které měl v pokoji. Brzy jeho texty objevil kamarád, který ho zapsal na místní pěveckou soutěž, kde byla jako hlavní výhra možnost nahrát studiovou skladbu a vystoupit na koncertě. Soutěž sice vyhrál, ale nepodařilo se mu dostatečně prorazit, proto se vrátil zpět k psaní písniček, tentokrát však ve spojení se svým spolužákem a blízkým přítelem Ralphem Pelleymounterem ze skupiny To Kill a King.[1]

Po dokončení studií odjel Smith zpět do Londýna, kde se setkal s Chrisem Woodem, s nímž v roce 2010 založil kapelu Bastille.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dan Smith (singer) na anglické Wikipedii.

  1. BRAY, Elisa. Bastille's Dan Smith: The quiet man who can't stop singing [online]. Independent, 2013-03-15. Dostupné online. (anglicky) 
  2. LYNSKEY, Dorian. Dan Smith of Bastille: ‘I sound like a nervous wreck who hates doing this’ [online]. The Guardian, 2016-08-25. Dostupné online. (anglicky)