Dambulla

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dambulla
Chrámový komplex v Dambulle
Chrámový komplex v Dambulle
Poloha
Souřadnice
StátSrí LankaSrí Lanka Srí Lanka
Dambulla
Dambulla
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel91 550 (2013)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dambulla je město ležící na severu okresu Matale, v centrální provincii Srí Lanky. Je to druhé největší obydlené a urbanizované centrum po Matale v okrese Matale. Nachází se 148 kilometre (92 mi) severovýchodně od Colomba, 43 kilometre (27 mi) severně od Matale a 72 kilometre (45 mi) severně od Kandy. Vzhledem ke své poloze na významné křižovatce, je centrem hlavní distribuce zeleniny v zemi.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Mezi hlavní atrakce oblasti patří největší a nejlépe zachovalý komplex jeskynních chrámů na Srí Lance, skalní pevnost sigiriya a mezinárodní stadion Rangiri Dambulla, známý tím, že byl postaven za pouhých 167 dní. Tato oblast se také může pochlubit nejvyšším pohořím růžového křemene v jižní Asii a lesem Iron Wood neboli Na Uyana Aranya.

Prehistorické pohřebiště Ibbankatuwa poblíž jeskynních chrámových komplexů v Dambulle je nejnovějším archeologickým nalezištěm významného historického významu nalezeným v Dambulle, která se nachází ve 3 kilometre (1,9 mi) jeskynních chrámů poskytujících důkazy o přítomnosti domorodých civilizací dlouho před příchodem indického vlivu na ostrovní národ.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dambulla na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]