Džal Mahál

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Džal Mahál
Základní informace
Výstavba1799
Poloha
AdresaDžajpur, IndieIndie Indie
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Džal Mahál (hindsky जल महल, anglicky Jal Mahal, doslova Vodní palác) je palác, který se nachází uprostřed jezera Man Sagár, 4,2 km severovýchodně od středu města Džajpur v Indii. Je jedním ze symbolů města a ukázkou rádžputské architektury s vlivy architektury mughalské.[1] Je památkově chráněný (evidován v seznamu kulturních památek svazového státu Rádžastán pod č. S-RJ-48).

Palác je v současné době z části zatopený jezerem; nad jeho hladinou ční dvě poschodí. Stavba, která byla zbudována z červeného pískovce, má čtvercový půdorys. Interiér paláce je bohatě dekorovaný mramorovými prvky. V rozích paláce se nachází čtyři věže (čatrí).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Palác a okolní jezero byly v 18. století zbudovány maharádžou Savaj Džaj Singhem. Neexistuje přesný záznam o roku dokončení stavby. Umělé jezero nechal napustit na ploše, která byla dlouhodobě podmáčená a voda zde neměla pro místní obyvatelstvo žádný užitek. Palác má ve skutečnosti pět podlaží, z nichž je několik spodních zaplaveno vodou. Jeho počáteční využití bylo nejspíše jako rekreační resort maharádži; lokalita byla vybrána jako vhodné místo pro lov ptáků,[2] konaly se zde ale i velkolepá představení, oslavy a společenské akce. Nesloužil k dlouhodobému obývání a proto se zde nenacházejí ani prostory pro tyto účely.

Palác byl dlouhou dobu opuštěný a veřejnosti nepřístupný, v závěru 20. století chátral. Některé části stavby se začaly hroutit a budovu zabydleli netopýři. V roce 1971 nad ním byla dokonce zrušena památková ochrana.

Na počátku 21. století byla provedena rekonstrukce stavby. Rozhodnutí padlo v roce 1999 a bylo uskutečněno formou partnerství veřejného a soukromého sektoru. Obnova jezera byla dokončena v průběhu roku 2003; bylo nezbytné odtěžit odpadky z břehů i ze dna jezera, instalovat čističku odpadních vod a navrátit vodní ploše její původní podobu. Obnova paláce byla dokončena v březnu 2008. Velmi náročné byly především úpravy interiéru, které zahrnovaly obnovu původních dekoračních prvků ve stylu rádžputské architektury 18. století; opulentní mozaiky, oblouky apod. Byl ustanoven tým řemeslníků, který na jejich obnově pracoval celý rok. Na střeše paláce nahradila původní královskou zahradu, která zcela zpustla, nově navržená.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jal Mahal na anglické Wikipedii.

  1. NUEVATRIBUNA. Jal Mahal, el Palacio del agua. Nuevatribuna [online]. [cit. 2020-11-27]. Dostupné online. (španělsky) 
  2. ILYA. An Indian wonder hidden under water: the Jal Mahal palace. Unusual Places [online]. 2016-01-31 [cit. 2020-11-27]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]