Dětrich Anhaltsko-Desavský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Dětřich Anhaltsko-Desavský)
Dětrich Anhaltsko-Desavský

Narození2. srpna 1702
Vlajka Pruska Dessau, Pruské království
Úmrtí2. prosince 1769 (ve věku 67 let)
Dessau
RodičeLeopold I. Anhaltsko-Desavský a Anna Louisa Föhsová
PříbuzníLeopoldina Marie Anhaltsko-Desavská, Luisa Anhaltsko-Desavská, Henrietta Amálie Anhaltsko-Desavská, Anna Vilemína Anhaltsko-Desavská, Jiří Heinrich Berenhorstský, Vilém Gustav Anhaltsko-Desavský, Fridrich Jindřich Evžen Anhaltsko-Desavský, Leopold II. Maximilán Anhaltsko-Desavský a Mořic Anhaltsko-Desavský (sourozenci)
Vojenská kariéra
Hodnostpolní maršál
Doba služby17251760
SloužilVlajka Pruska Prusko
SložkaVlajka Švédska Švédská armáda
Vlajka Pruska Pruská armáda
VálkyVálka o rakouské dědictví
BitvyBitva u Mollwitz (1741)
Bitva u Hohendfriedbergu (1745)
VyznamenáníŘád černé orlice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons

Dětrich Anhaltsko-Desavský (2. srpna 1702, Dessau2. prosince 1769, tamtéž) byl regent anhaltsko-desavského knížectví a pruský polní maršál z rodu Askánců.

Život[editovat | editovat zdroj]

Dětřich se narodil jako v pořadí třetí syn knížete Leopolda I. Anhaltsko-Desavského z rodu Askánců a hraběnky Anny Luisy z Anhaltu. V roce 1718 nastoupil do služeb pruské armády jako nadporučík a v letech 1734–1735 se zúčastnil polního tažení prince Evžena Savojského. Jelikož jeho nejstarší bratr Vilém Gustav zemřel ještě za života otce, zdědil v roce 1747 titul a moc jeho druhý nejstarší bratr Leopold II. Maximilián. Na pozici generálmajora se vyznamenal zejména v bitvách u Mollwitz a u Hohenfriedbergu, které byly součástí války o rakouské dědictví.[1]
Po Leopoldově smrti roku 1751 se stal dědicem jeho nezletilí syn Leopold III. Anhaltsko-Desavský. Jelikož Dětřich byl jeho strýcem, spravoval anhaltsko-desavské knížectví po dobu 7 let od roku 1758. Měl také rozhodující vliv na výchově Leopolda III.
Za vojenské zásluhy obdržel od pruského krále Fridricha II. Velikého roku 1741 Řád černé orlice.
Zemřel bezdětný 2. prosince 1769 v rodném Dessau. Svůj dessavský palác odkázal potřebám tamější gymnaziální školy Philanthropinum.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dietrich von Anhalt-Dessau na německé Wikipedii.

  1. BRANIG, Hans. Dietrich von Anhalt-Dessau. Deutsche Biographie [online]. 1957 [cit. 2021-01-12]. Dostupné online. (německy)