Cvi Aškenazi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cvi Aškenazi
Narození1660
Velké Meziříčí
Úmrtí3. května 1718 (ve věku 57–58 let)
Lvov
Povolánírabín
Nábož. vyznáníjudaismus
DětiJa Emden
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cvi Hirš ben Jaakov Aškenazi (hebrejsky צבי אשכנזי), známý též jako Chacham Cvi (1656, Velké Meziříčí2. května 1718, Lvov) byl židovský učenec a rabín, jeden z prvních a nejhlasitějších odpůrců šabatiánství, tedy učení Šabtaje Cviho, který se prohlásil za mesiáše.[1]

Život a činnost[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v rodině učenců a rabínů ve Velkém Meziříčí. Nějaký čas působil jako vrchní rabín aškenázské komunity v Amsterdamu.[2] Působil též v Soluni, Konstantinopoli, Budapešti (Óbudě), Londýně a Hamburku.[3]

Byl otcem dalšího význačného středoevropského novověkého učence a rabína, Ja'akova Emdena, který působil i v Praze.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. FERENCOVÁ, Hana; CHMELAŘOVÁ, Veronika; KOHOUTOVÁ, Jitka. Proměny konfesijní kultury: Metody - témata - otázky. [s.l.]: Vydavatelství Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci 363 s. Dostupné online. ISBN 9788087895214. Google-Books-ID: lk4gDQAAQBAJ. 
  2. CHISHOLM, Hugh. The Encyclopaedia Britannica : a dictionary of arts, sciences, literature and general information. [s.l.]: New York : Encyclopaedia Britannica 1056 s. Dostupné online. 
  3. ASHKENAZI, ZEBI HIRSCH (ḤAKAM ẒEBI) B. JACOB - JewishEncyclopedia.com. www.jewishencyclopedia.com [online]. [cit. 2017-11-22]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]