Chráněné území La Rupe

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
La Rupe
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Základní informace
Vyhlášení1993
Nadm. výška210 m n. m.
Rozloha42 ha
Poloha
StátItálieItálie Itálie
UmístěníMezzolombardo
Souřadnice
Další informace
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chráněný biotop La Rupe je území nad ústím řeky Noce do řeky Adiže v náplavové rovině Piana Rotaliana.[1]

Řeka Noce po opuštění údolí Val di Non do poloviny 19. století obtékala horu Monte Mezzocorona a ústila do řeky Adiže v místě dnešního San Michele all'Adige. Na této cestě vytvářela meandry a slepá ramena obklopená lužními lesy. V letech 1849 -1852 byl jej tok odveden zhruba o sedm kilometrů níže napřímeným korytem v pravé části údolí. Oblast lužních lesů byla přeměněna na vinice odrůdy Teroldego, ostatní úseky údolí Adiže poznamenala postupná industrializace.

V roce 1926 řeka Noce při povodni prolomila pravý břeh umělého koryta a vydala se vlastní cestou do Adiže podél skal masivu Paganella. Cestu zvolila na půdě zemědělsky ještě nevyužívané. Náklady na rekultivaci by přesáhly odhadované výnosy, a tak byla řeka ponechána na místě, které si sama vybrala. Za více než šedesát let se zde vyvinula oblast lužního lesa s vrbovými olšinami, meandry s vhodnými trdlišti mizejících druhů ryb, stálé i přetahující ptactvo zde nalezlo ochranu v čím dál více industrializovaném údolí Adiže.

Noce v La Rupe

V roce 1993 bylo území zařazeno mezi chráněná území.[2] Řeka Noce, která byla odvedena na nové území a její pravlast se změnila na logistická centra a vinice, si tak v novém domově vytvořila vlastní muzeum, kde předvádí na 42 ha ukázku původních lužních pralesů údolí Adiže.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. I Biotopi del Trentino - 36. La Rupe. web.archive.org [online]. 2007-05-04 [cit. 2023-05-16]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2007-05-04. 
  2. 36. La Rupe - Riserve naturali provinciali - Elenco riserve e biotopi - Aree protette. www.areeprotette.provincia.tn.it [online]. [cit. 2023-05-18]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]