Chrám svatého Jiří melchitů (Jaffa)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chrám svatého Jiří
západní průčelí a dvůr chrámu
západní průčelí a dvůr chrámu
Místo
StátIzraelIzrael Izrael
Základní informace
Církevmelchitská řeckokatolická církev
ProvincieMelchitská archieparchie akkonská
Specifikace
Stavební materiálkámen, smíšené zdivo
Další informace
AdresaHadolfi Street 15, Jaffa
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chrám svatého Jiří v Jaffě je chrám řeckokatolické církve melchitů, náležející k archieparchii melchitů v Akkonu, se sídlem v Tel AvivuJaffě v Izraeli. Nachází se ve čtvrti Adžami v ulici Hadolfin 11, diagonálně proti chrámu sv. Antonína Velikého řecké ortodoxní církve maronitů a severně od chrámu sv. Mikuláše koptské církve.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vyznavači řeckokatolické církve melchitů uprchli z Palestiny po jejím dobytí Mamlúky a vrátili se až roku 1765 do Akkonu, kde se ujsadili při troskách svého středověkého chrámu z křižáckého období. Po roce 1866 přesídlii rovněž do Jaffy.[1].

Popis chrámu[editovat | editovat zdroj]

Interiér chrámu sv. Jiří
Zahrada a komunitní centrum melchitů při chrámu sv. Jiří v Jaffě
Panorama čtvrti Adžami s modrou kupolí chrámu melchitů

Chrám je poměrně vysoká obdélná sálová stavba s krátkým pravoúhlým závěrem, který odděluje od lodi dvouetážový ikonostas s devíti branami a vyřezávanou balustrádou, dole má 8 velkých ikon a nahoře 30 malých ikon. Před ním se vystavují k uctívání další ikony, jež se vyměňují podle liturgických svátků roku.

Okolo lodi v patře obíhá empora. Plochý strop nesou dvě řady mohutných betonových sloupů s leštěným povrchem z umělého mramoru (stucco-lustro), pouze uprostřed je strop prolomen mělkou kupolí, natřenou uvnitř i vně blankytně modrou barvou. Chrám osvětlují křišťálové lustry. Sedlová střecha kryje chrám tak, že v dálkových pohledech je viditelná jen modrá kupole, ostatní stavbu zcela stíní palmy a okolní zástavba.

Zahrada[editovat | editovat zdroj]

Rozlehlá zahrada východně a jižně od kostela je obehnaná vysokou zdí a rozdělená na části užitkovou, rekreační a okrasnou. Je zde hřiště pro mládež, budova komunitního centra, palmový háj a socha svatého mnicha a poustevníka Antonína Velikého.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DIJKSTRA Meindert, Palestine and Israel: A Concealed History. Pickwick Publications, Dugene Oregon 2023, s. 272-285; ISBN 9781666748789

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KARK Ruthk, Jaffa: A City in Evolution, 1799-1917, Yad Izhak Ben-Zvi Press 1990.
  • MONTERESCU Daniel: Jaffa Shared and Shattered: Contrived Coexistence in Israel/Palestine. Indiana University Press 2015, s. 97-99, 200-202, dostupné online ISBN 978-0-253-01677-5

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]