Chlum (Benešovská pahorkatina, 562 m)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chlum
rekreační chatky na pozadí svahů Chlumu
rekreační chatky na pozadí svahů Chlumu

Vrchol562 m n. m.
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříBenešovská pahorkatina / Březnická pahorkatina / Mirovická vrchovina / Mirotická pahorkatina / Mužetická část[1]
Souřadnice
Chlum
Chlum
PovodíLomnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chlum (562 m n. m.) je vrchol v České republice ležící v Benešovské pahorkatině.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Chlum se nachází v jihozápadním cípu Benešovské pahorkatiny v zalesněném hřbetu mezi obcemi Lom a Mužetice asi sedm kilometrů jihovýchodovýchodně od Blatné. Vrcholová plošina v nadmořské výšce asi 550 m tvoří protáhlý asi 1 km dlouhý hřbítek orientovaný východozápadním směrem přičemž se na jeho okrajích se nachází dvojice nízkých návrší překonávajících výšku 560 m. Kóta 562 Chlum se nachází na západním návrší. Svahy Chlumu klesají do okolní krajiny nepříliš prudce ve všech směrech kromě jihozápadu, kde se nachází sedlo v nadmořské výšce přibližně 540 m, které jej odděluje od sousedních vrcholů v rámci hřbetu.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Chlum spadá do povodí Lomnice, která je levým přítokem Otavy. V mělkém žlebu jižně od vrcholu se nachází pramen Jarotického potoka.

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

Masív Chlumu z větší části zalesněn. V porostu převažuje smrk ztepilý, vtroušeny jsou ale četné listnaté i jehličnaté druhy. Souvislejší nevelké lokality zde vytváří pouze borovice lesní. Lesní porost je rozrušen četnými pasekami. Díky jedné je z vrcholu omezený výhled východním směrem.

Stavby[editovat | editovat zdroj]

Do jihovýchodního svahu Chlumu stoupá zástavba osady Důl, v severním svahu se nachází samota s hájovnou nesoucí stejný název jako vrch.

Komunikace[editovat | editovat zdroj]

Blízkostí kóty prochází neznačená lesní cesta spojující jihozápadní sedlo se samotou Chlum. Lesními cestami různé kvality jsou obsluhovány i svahy vrchu. Jihozápadním sedlem je též vede zeleně značená turistická trasa 3323 spojující Sedlice a Škvořetice.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Břetislav Balatka, Jan Kalvoda - Geomorfologické členění reliéfu Čech (Kartografie Praha, 2006, ISBN 80-7011-913-6)