Chlukov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chlukov
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Zánikpolovina 14. století
Další majiteléRožmberkové
Poloha
AdresaStrašice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Chlukov
Chlukov
Chlukov, Česko
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chlukov je zaniklý hrad, který stával na blíže neznámém místě na Strašicku.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Hrad bývá lokalizován na vrch Lipovsko, který vybíhá jihovýchodně od Strašic z masívu Hlava (788 m n. m.).[1] Podle Augusta Sedláčka na zdejším skalnatém hřbetu stával hrad,[2] ale novodobé průzkumy lokality nalezly pouze pozůstatky těžby železné rudy a několik milířišť.[3] Existují hypotézy, které Chlukov spojují s nelokalizovaným hradem Kuškovem nebo Vydřiduchem.[4]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jedinou písemnou zmínkou o hradu je zápis Beneše Minority o vojenské akci krále Karla IV. proti rožmberskému panství v okolí Strašic v roce 1352, při které byl spolu se strašickým hradem dobyt a vypálen.[2] Cílem Karla IV. bylo ukončit vojenský konflikt mezi rakouskou šlechtou a pány z Landštejna.[5] Na rozdíl od Strašic však již Chlukov nebyl obnoven, a povědomí o jeho poloze se vytratilo.

Hlavní funkcí hradu pravděpodobně byla ostraha obchodní trasy a okolních železnorudných podniků.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Seznam.cz. Turistická mapa [online]. Mapy.cz [cit. 2016-09-16]. Dostupné online. 
  2. a b SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze Království českého. Podbrdsko. Svazek VI. Praha: Jiří Čížek – ViGo agency, 2000. 269 s. Kapitola Strašické hrady, s. 258–259. 
  3. ANDRLE, J.; ŠVÁBEK, V. Strašické hrady. Plzeň: Nadace České hrady, 1997. 29 s. (Zapomenuté hrady, tvrze a místa; sv. 16). S. 25–27. 
  4. a b DURDÍK, Tomáš. Ilustrovaná encyklopedie českých hradů. Praha: Libri, 2002. 736 s. ISBN 80-7277-003-9. Heslo Vimberk, s. 593. 
  5. BĚLOHLÁVEK, Miloslav, a kol. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Západní Čechy. Svazek IV. Praha: Nakladatelství Svoboda, 1985. 528 s. Kapitola Chlukov, s. 107. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]