Chechło-Nakło

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chechło-Nakło
Pohled na jezero
Pohled na jezero
Poloha
SvětadílEvropa
StátPolsko
VojvodstvíSlezské
okresTarnovské Hory
GminaŚwierklaniec
Map
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rok1973
Rozloha90,3 ha
Objem1,5 milionů m³
Max. hloubka6 (7) m
Prům. hloubka1,7 m
Ostatní
TypJezero
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chechło-Nakło (také Nakło-Chechło) je vodní nádrž na území gminy Świerklaniec v okrese Tarnovské Hory v Slezském vojvodství v Polsku. Rozkládá se na hranici starostenských vesnic Świerklaniec a Nakło Śląskie. Je vodní nádrží, která vznikla rekultivací pískovny.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vodní nádrž vznikla na místě těžby písku, který se zde těžil v šedesátých letech 20. století. Po ukončení těžby v roce 1968 byla pískovna rekultivována a zatopena, po několika letech vniklo bezodtokové jezero.[1] K rekreačním účelům bylo otevřeno v roce 1974.

Základní informace[editovat | editovat zdroj]

Rozloha jezera je 90,3 ha.[pozn. 1] Průměrná hloubka 1,7 m, objem 1,5 milionů m3 vody.[2] Jezero je napájeno srážkovou vodou a čtyřmi podzemními prameny. Z východní části jezera vede malé koryto, kterým odtéká přebytek vody z jezera. V létě je koryto vyschlé.[1] Uprostřed jezera je ostrov, který není udržován, je zarostlý rákosem.[3]

Kolem jezera se nacházejí různá rekreační zařízení a kempinky, půjčovny kajaků, lodí a vodních kol.

Jezero je charakteristické písčitými plážemi v severní a jižní části jezera. V západní části se nachází malá ohrazená pláž pro naturisty.[3] Břehy jsou písčité, travnaté a porostlé rákosem. Kolem jezera vede asfaltová cesta a rozprostírají se borovicové a smíšené lesy, které zaujímají plochu kolem 300 ha.[4]

V blízkosti jezera vede vojevodská silnice č. 908 (Tarnowskie GóryCzęstochowa), v její blízkosti vede úzkokolejná dráha Górnośląskie Koleje Wąskotorowe (GKW) na trase Bytom–Jezero Nakło-Chechło–Miasteczko Śląskie.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jezioro Chechło-Nakło na polské Wikipedii.

  1. a b Świerklaniec: zalew Nakło-Chechło - Górny Śląsk. Górny Śląsk - ciekawe obiekty - warto zobaczyć [online]. [cit. 2017-12-21]. Dostupné online. (polsky) 
  2. Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy Świerkaniec, Świerkaniec 2012. Dostupné online[nedostupný zdroj], s. 10 (polsky)
  3. a b Jezioro Chechło-Nakło | Śląskie Miasta. slaskiemiasta.pl [online]. [cit. 2017-12-21]. Dostupné online. (polsky) 
  4. Zalew Chechło-Nakło - ryby, opis, łowisko, wędkarstwo, mapa, zdjęcia,…. archive.is. 2013-05-04. Dostupné online [cit. 2017-12-21]. (polsky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy Świerkaniec, Świerkaniec 2012. Dostupné online[nedostupný zdroj]
  • Mariusz Rzętała: Funkcjonowanie zbiorników wodnych oraz przebieg procesów limnicznych w warunkach zróżnicowanej antropopresji na przykładzie regionu górnośląskiego. Katowice: Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, 2008, s. 172. ISBN 978-83-232185-3-1.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]