Charles Houben

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý
Karel od svatého Ondřeje
C. P.
řeholní kněz
Fotografie
Fotografie
Církevřímskokatolická
Zasvěcený život
Institutpassionisté
Noviciát1845
Sliby 
            dočasné10. prosince 1846
            doživotní20. prosince 1850
Svěcení
Kněžské svěcení21. prosince 1850
Osobní údaje
Rodné jménoJoannes Andreas Houben
Datum narození11. prosince 1821
Místo narozeníMunstergeleen
NizozemskoNizozemsko Nizozemsko
Křest11. prosince 1821
Datum úmrtí5. ledna 1893
Místo úmrtíMount Argus, Cros Araild, Dublin
Spojené královstvíSpojené království Spojené království
Místo pohřbeníMount Argus, Cros Araild, Dublin
Národnostnizozemská
RodičeJosef Houben a Jana Alžběta roz. Luijten
Svatořečení
Začátek procesu13. listopadu 1935
Beatifikace16. října 1988
bazilika sv. Petra, Vatikán
beatifikoval Jan Pavel II.
Kanonizace3. června 2007
Svatopetrské náměstí, Vatikán
kanonizoval Benedikt XVI.
Svátek5. ledna
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Titul svatéhokněz
Atributyřeholní oděv
multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Karel od svatého Ondřeje, C. P., rodným jménem Joannes Andreas Houben (11. prosince 1821, Munstergeleen5. ledna 1893, Dublin) byl nizozemský římskokatolický kněz a řeholník kongregace passionistů, působící v Irsku. Katolická církev jej uctívá jako světce.

Život[editovat | editovat zdroj]

Jeho busta v Munstergeleenu

Narodil se dne 11. prosince 1821 ve vesnici Munstergeleen v provincii Limburg v Nizozemském království jako čtvrtý z jedenácti dětí mlynáře Petra Josefa Houbena a Jany Alžběty roz. Luijten. Pokřtěn byl ještě v den svého narození. Jako chlapec navštěvoval vesnickou školu. Poté docházel na střední školu v nedalekém městě Sittard. V devatenácti letech byl zapsán na vojenskou službu u prvního nizozemského pěšího pluku. Po skončení jeho služby v záloze dne 18. února 1845 byl formálně propuštěn.

Cítil povolání k řeholnímu životu a roku 1845 byl přijat do noviciátu řeholní kongregace Společenství utrpení Ježíše Krista (zvaná passionisté), se kterými se seznámil během své vojenské služby. Dne 10. prosince 1846 složil své první řeholní sliby, přijal řeholní jméno Karel od svatého Ondřeje a řeholní hábit z rukou bl. Dominika Barbera. Dne 20. prosince 1850 složil své doživotní řeholní sliby a následující den byl vysvěcen na kněze. Roku 1852 byl poslán sloužit do Anglie. Začal se zde učit anglicky a pomáhat při pastoraci. V té době se poprvé dostal do kontaktu s Iry, kteří se stěhovali do Anglie kvůli velkému hladomoru.

V červenci roku 1857 byl na žádost ct. Ignatia Spencera poslán do Irska na Mount Argus v Cros Araild v Dublinu. I když nebyl příliš dobrý kazatel, kvůli nedokonalému ovládání jazyka, proslul především jako zpovědník. Měl dar zázračně uzdravovat, pročež si získal veliký věhlas, ale i nepřátele. Roku 1866 byl poslán zpět do Anglie do St Helens.

Roku 1874 se vrátil zpět do Cros Araild v Dublinu. Poslední roky svého života trpěl zdravotními problémy. V dubnu roku 1881 jel k nemocnému, když se po setkání s automobilem koně splašili a jeho vůz se převrátil. Utrpěl zlomeninu pravé nohy, která se kvůli infekci někdy nezhojila. Od prosince roku 1892 byl již upoután na lůžko. Zemřel dne 5. ledna 1893 na Mount Argus v Cros Araild v Dublinu. Zde jsou také uchovávány jeho ostatky.

Úcta[editovat | editovat zdroj]

Jeho hrobka na Mount Argus v Cros Araild v Dublinu

Jeho beatifikační proces započal dne 13. listopadu 1935, čímž obdržel titul služebník Boží. Dne 10. května 1979 jej papež sv. Jan Pavel II. podepsáním dekretu o jeho hrdinských ctnostech prohlásil za ctihodného. Dne 1. září 1988 byl uznán první zázrak na jeho přímluvu, potřebný pro jeho blahořečení.

Blahořečen pak byl dne 16. října 1988 v bazilice sv. Patra papežem sv. Janem Pavlem II. Dne 16. prosince 2006 byl uznán druhý zázrak na jeho přímluvu, potřebný pro jeho svatořečení. Svatořečen pak byl dne 3. června 2007 na Svatopetrském náměstí papežem Benediktem XVI.

Jeho památka je připomínána 5. ledna. Bývá zobrazován v řeholním oděvu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Charles of Mount Argus na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]